Copa-Cogeca: Συγκομιδή αροτραίων καλλιεργειών 2023

Σε διάστημα δύο μηνών, οι προβλέψεις για τη συγκομιδή που ήταν αρχικά θετικές έχουν ανατραπεί από τις κακές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ για ελαιούχους σπόρους και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες παρά τις δραματικές καταστάσεις στην Ισπανία και την Ιταλία παραμένει σωστή. Ωστόσο, για τα σιτηρά η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική με αναμενόμενη παραγωγή 256 εκατομμυρίων τόνων, πιθανώς τη χειρότερη συγκομιδή από το 2007 και 10% κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Πολλοί αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους, γι' αυτό η Copa και η Cogeca απευθύνουν επείγουσα έκκληση για δράση για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση το 2023 και τις συνέπειές της για το 2024.

Στις αρχές Μαΐου είχε ήδη γίνει σαφές ότι ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Βόρεια Ιταλία θα υποστούν σοβαρές απώλειες (έως και 50%). Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι προβλέψεις της Copa και της Cogeca εξακολουθούσαν να υπολογίζουν ότι η συνολική παραγωγή της ΕΕ θα παρέμενε σταθερή χάρη στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Δυστυχώς, έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Ξηρασίες έπληξαν ξανά σε όλη την ΕΕ τον Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς καθόλου βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές. Αναμένουμε τώρα μια σοβαρή μείωση της παραγωγής, ειδικά για τα δημητριακά, όχι μόνο στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία (έως -60% σε σύγκριση με το 2022), αλλά σε όλη την ΕΕ (π.χ. Ρουμανία -20%, Φινλανδία - 30%, Πολωνία - 14%, Λιθουανία -35% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μαΐου). Αυτοί οι χαμηλοί αριθμοί παραγωγής σιτηρών θα συνοδεύονται από σοβαρό ζήτημα ποιότητας σε πολλές περιοχές. Αν και για τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες η αναμενόμενη παραγωγή παραμένει αξιοπρεπής (32 εκατομμύρια τόνοι για τους ελαιούχους σπόρους, 3,8 για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες), οι καιρικές επιπτώσεις στην ποιότητα θα μπορούσαν να μειώσουν σοβαρά την κερδοφορία.

Οι ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν διπλό πλήγμα, καθώς αυτή η χαμηλή παραγωγή συνδυάζεται με πολύ υψηλές τιμές εισροών και χαμηλές μελλοντικές τιμές για όλες τις καλλιέργειες. Εκτός από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον συνεχιζόμενο γενικό πληθωρισμό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα λιπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκομιδή του 2023 αγοράστηκαν όταν οι τιμές ήταν στα υψηλότερα επίπεδα το 2022. Με τις τρέχουσες πολύ χαμηλές μελλοντικές τιμές για τα δημητριακά (219 ευρώ/τόνο άλεσης σιτάρι) και ελαιούχους σπόρους (407 ευρώ/τόνο για την ελαιοκράμβη) δημιουργεί μια κατάσταση που είναι απλώς αβάσιμη για τους περισσότερους αγρότες, όπως φαίνεται για τη Γαλλία και τη Σουηδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Copa και η Cogeca καλούν την Επιτροπή για ευελιξία κατά την εφαρμογή της ΚΓΠ φέτος, ώστε να μην διακυβεύεται η πρόσβαση των γεωργών στη βασική στήριξη. Επιπλέον, ζητούμε παρεκκλίσεις για το επόμενο έτος, λόγω των επιπτώσεων αυτών των κλιματικών συνθηκών στο επόμενο γεωργικό έτος. Με τον ίδιο τρόπο, η παράταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών στην αμμωνία και την ουρία και η επέκτασή της σε άλλα ορυκτά λιπάσματα (όπως καθώς και η αναστολή των μέτρων αντιντάμπινγκ στα ΟΝΑ) θα βοηθούσε τους αγρότες να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση όπου πιέζονται από όλες τις πλευρές.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις