Μελιταίος πυρετός: Πόσα κρούσματα καταγράφηκαν από το 2008 στη χώρα μας

Συνολικά 1786 κοινοποιήσεις και επιπλέον 111 κρούσματα Βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός) που σχετίζονται με ξέσπασμα το 2008 καταγράφηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στο Vector-Borne and Zoonotic Diseases. 

Το μέσο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης ήταν 0,9/100.000 πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μεταξύ 2019-2020 σημειώθηκε σημαντική μέση ετήσια μείωση του ποσοστού κοινοποίησης ενώ μεγάλη πτώση παρουσίασε και το ποσοστό κοινοποίησης βρουκέλλωσης καθ’ όλη την περίοδο των 16 ετών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πιο πρόσφατη ενημέρωση από το ECDC για το 2021 στη χώρα μας, το ποσοστό κοινοποίησης ήταν πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο ΕΕ/ΕΟΧ ενώ είχαμε και το υψηλότερο ποσοστό με 0,22 ανά 100.000 πληθυσμού. 

Το 70% των περιπτώσεων ήταν άνδρες ( n  = 1175) και το υψηλότερο μέσο ποσοστό κοινοποίησης καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Η πλειονότητα των περιπτώσεων (71%) ανέφερε επαφή με ζώα και σχεδόν οι μισές περιπτώσεις (49%) ήταν κτηνοτρόφοι. Κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως δικής τους παραγωγής, αναφέρθηκε στο 57% των περιπτώσεων. 

Για 115 (6,5%) περιπτώσεις, δεν καταγράφηκε έκθεση ζώων ή κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Όπως τονίζεται, παρά τα μέτρα ελέγχου των ζώων, η βρουκέλλωση παραμένει ενδημική στην Ελλάδα με κρούσματα στη ζώνη εμβολιασμού, καθώς και στη ζώνη εκρίζωσης. 

Τέλος, οι ερευνητές της μελέτης συνέστησαν την επαναξιολόγηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των ζώων και την εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται στην κτηνοτροφία σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις αγροτών. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις