Πιερία: Υπογραφή σύμβασης ανάθεσης έργου για την ανίχνευση τοξικού φυτοπλαγκτού

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:Σε πρωταρχικό άξονα ανάπτυξης η ασφαλής πρωτογενής αλιευτική παραγωγή στην Πιερία. Προτάσσοντας την δημόσια υγεία και την ποιοτική μυδοπαραγωγή, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΛΚΕ) για τον τριετή έλεγχο ανίχνευσης τοξικού φυτοπλαγκτού.
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αναγνωρίζει και στηρίζει την μυδοκαλλιέργεια ως έναν πολύ δυναμικά εξελισσόμενο εξαγωγικό παραγωγικό κλάδο της οικονομίας στην Πιερία. Η βόρεια δε Πιερία αποτελεί το επίκεντρο της παραγωγής ενός ιδιαίτερου αλιευτικού προϊόντος συγκεντρώνοντας ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το έχουν καθιερώσει στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.
 
Στηρίζοντας τους περίπου 200 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, υπέγραψε τριετή σύμβαση (συνολικού κόστους 99.935,00 €) παροχής υπηρεσίας με τίτλο «Ανίχνευση τοξικού φυτοπλαγκτού στο Νομό Πιερίας 2023 – 2025» με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.
 
 
Η σύμβαση αφορά την εξέταση δειγμάτων νερού, που προέρχονται από τις καθορισμένες ζώνες παραγωγής μυδιών και αλιείας οστρακοειδών, με σκοπό την ανίχνευση δυνητικά τοξικών μικροφυκών και τις μετρήσεις της αφθονίας αυτών. Οι εξετάσεις δειγμάτων νερού γίνονται από εξειδικευμένο εργαστήριο του Α.Π.Θ. και υλοποιούνται σε εβδομαδιαία τουλάχιστον συχνότητα ενώ αυξάνονται σε δις εβδομαδιαία όταν τα επίπεδα αφθονίας των δυνητικώς τοξικών μικροφυκών ξεπερνούν τα όρια επαγρύπνησης.
 
«Σκοπός της σύμβασης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από βιοτοξίνες, σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο,  ώστε να μπορεί να γίνει με ασφάλεια η διακίνηση και εμπορία των καλλιεργούμενων μυδιών και των αλιευμένων οστράκων της Πιερίας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού», τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις