Πακιστάν: Πάνω από 10 εκατ. μπάλες η παραγωγή βάμβακος

Η παραγωγή βαμβακιού στο Πακιστάν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια μπάλες για πρώτη φορά την τελευταία πάνω από μία δεκαετία, αλλά η ετήσια συγκομιδή θα υπολείπεται του στόχου κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια μπάλες.

Σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας βαμβακιού, ο στόχος παραγωγής είχε τεθεί σε 12,7 εκατομμύρια μπάλες ενώ η πραγματική παραγωγή θα μπορούσε να είναι περίπου 10 εκατομμύρια μπάλες. Είναι για πρώτη φορά που δημοσιεύονται τα στατιστικά στοιχεία παραγωγής βαμβακιού τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία που παρέχονται από την Ένωση Εκκοκκιστηρίων του Πακιστάν (PCGA) δείχνουν ότι έως τις 15 Ιουλίου, συνολικά 858.000 δέματα είχαν φτάσει σε εργοστάσια εκκοκκισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτές, 659.134 μπάλες παραδόθηκαν στη Σίντ ενώ 198.873 δέματα παρασχέθηκαν στα εκκοκκιστήρια του Παντζάμπ.

Η έκθεση PCGA αναφέρει ότι τα κλωστοϋφαντουργεία αγόρασαν 691.731 μπάλες μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ 1.000 μπάλες εξήχθησαν. Επί του παρόντος, 165.276 μπάλες διατίθενται προς πώληση σε εκκοκκιστήρια και 298 εργοστάσια λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Επικαλούμενος λόγους για υψηλή παραγωγή, ο Πρόεδρος του Cotton Ginners Forum, Ihsanul Haq, επεσήμανε τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες αναμενόταν να ωθήσουν τη συγκομιδή του βαμβακιού σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Η συγκομιδή της ώριμης καλλιέργειας ξεκίνησε τον Μάιο στις παράκτιες περιοχές της Sindh, ενώ σε άλλες περιοχές της Sindh και στο Punjab η συλλογή ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Ο Haq αποκάλυψε ότι η υψηλότερη παραγωγή προήλθε από την περιοχή Sanghar στη Sindh, η οποία αντιπροσώπευε 488.000 μπάλες.

Ένας σημαντικός λόγος για αυτό ήταν η έλλειψη εργοστασίων εκκοκκισμού στις παράκτιες πόλεις της Σίντ, όπως το Badin, Thatta, Mirpur Sakro, Jhudo, κ.λπ., αναγκάζοντας τους αγρότες να στέλνουν όλο το βαμβάκι από αυτές τις περιοχές στα εκκοκκιστήρια στο Sanghar. Πέρυσι, η συγκομιδή βαμβακιού στο Πακιστάν άγγιξε τη χαμηλότερη στην ιστορία, με μόλις 4,9 εκατομμύρια μπάλες να παράγονται από αγρότες.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις