Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: πιο βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων των φυτών και του εδάφους

Στις 5 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη μέτρων για τη βιώσιμη χρήση βασικών φυσικών πόρων, η οποία θα ενισχύσει επίσης την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων και της γεωργίας της ΕΕ.

Ένας νόμος για την παρακολούθηση του εδάφους θα θέσει την ΕΕ σε μια πορεία προς υγιή εδάφη έως το 2050, συλλέγοντας δεδομένα για την υγεία των εδαφών και θέτοντάς τα στη διάθεση των γεωργών και άλλων διαχειριστών εδάφους. Ο νόμος καθιστά επίσης τον κανόνα τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και αντιμετωπίζει καταστάσεις απαράδεκτων κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον λόγω της μόλυνσης του εδάφους. 

Οι σημερινές προτάσεις θα ενισχύσουν επίσης την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας την ασφαλή χρήση της τεχνικής προόδου σε νέες γονιδιωματικές τεχνικές, για την ανάπτυξη καλλιεργειών ανθεκτικών στο κλίμα και τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και διασφαλίζοντας πιο βιώσιμους, υψηλής ποιότητας και ποικίλους σπόρους και αναπαραγωγικό υλικό για φυτά και δάση. Τέλος, νέα μέτρα προτείνουν επίσης τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων,

Αυτά τα μέτρα θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε όλους. Με τη διασφάλιση πιο ανθεκτικών φυσικών περιουσιακών στοιχείων, οι νέοι κανόνες υποστηρίζουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ζουν απευθείας από τη γη και τη φύση. Θα συμβάλουν σε ευημερούσες αγροτικές περιοχές, στην επισιτιστική ασφάλεια, σε μια ανθεκτική και ακμάζουσα βιοοικονομία, θα θέσουν την ΕΕ στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της ανάπτυξης και θα βοηθήσουν στην αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας και στην προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ένας νέος νόμος της ΕΕ για την αύξηση της αξίας του εδάφους και των πόρων του 60 έως 70% των εδαφών στην ΕΕ είναι επί του παρόντος ανθυγιεινά. Επιπλέον, ένα δισεκατομμύριο τόνοι χώματος ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο γόνιμο ανώτερο στρώμα εξαφανίζεται γρήγορα. Το κόστος που σχετίζεται με την υποβάθμιση του εδάφους υπολογίζεται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η πρόταση για την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για τα εδάφη παρέχει έναν εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθησης και προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και την αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών. 

Η πρόταση φέρνει πολλές πηγές δεδομένων εδάφους κάτω από την ίδια στέγη, συνδυάζοντας δεδομένα δειγματοληψίας εδάφους από την έρευνα πλαισίου χρήσης γης και περιοχής κάλυψης (LUCAS) της ΕΕ με δορυφορικά δεδομένα από το Copernicus, και εθνικά και ιδιωτικά δεδομένα. 

Ο απώτερος στόχος είναι να επιτευχθούν υγιή εδάφη της ΕΕ έως το 2050, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση.

Τα δεδομένα του εδάφους θα υποστηρίξουν καινοτομίες, τεχνολογικές και οργανωτικές λύσεις, ιδίως στις γεωργικές πρακτικές. Θα βοηθήσει τους αγρότες και άλλους ιδιοκτήτες γης να εφαρμόσουν τις πιο κατάλληλες μεθόδους επεξεργασίας και θα τους βοηθήσει να αυξήσουν τη γονιμότητα και τις αποδόσεις του εδάφους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση νερού και θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον, αυτά τα δεδομένα θα βελτιώσουν την κατανόησή μας σχετικά με τις τάσεις σχετικά με την ξηρασία, τη κατακράτηση νερού και τη διάβρωση, ενισχύοντας την πρόληψη και τη διαχείριση καταστροφών. 

Τα υγιή εδάφη και τα καλύτερα δεδομένα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος για αγρότες και διαχειριστές γης, οι οποίοι μπορούν να ανταμειφθούν για την καλλιέργεια άνθρακα, να λαμβάνουν πληρωμές για υπηρεσίες οικοσυστήματος ή για την αύξηση της αξίας των υγιών εδαφών και των τροφίμων που παράγονται σε αυτά. Η πρόταση δεν επιβάλλει άμεσες υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες γης και στους διαχειριστές γης, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.

Τα κράτη μέλη θα καθορίσουν θετικές και αρνητικές πρακτικές για τη διαχείριση του εδάφους. Θα καθορίσουν επίσης μέτρα αναγέννησης για να επαναφέρουν τα υποβαθμισμένα εδάφη σε υγιή κατάσταση, με βάση τις εθνικές αξιολογήσεις για την υγεία του εδάφους. Αυτές οι αξιολογήσεις θα ενημερωθούν επίσης για άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως το LULUCF, η ΚΓΠ και η διαχείριση των υδάτων.

Η πρόταση ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τους απαράδεκτους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον λόγω της μόλυνσης του εδάφους, με γνώμονα την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντοπίσουν, να διερευνήσουν, να αξιολογήσουν και να καθαρίσουν μολυσμένους χώρους.

Πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων με νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται πρόσβαση σε καινοτομίες αιχμής. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τόσο της γεωργίας όσο και της δασικής γης και να προστατεύσουν τις σοδειές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Οι New Genomic Techniques (NGT) είναι καινοτόμα εργαλεία που συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του διατροφικού μας συστήματος. Επιτρέπουν την ανάπτυξη βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στο κλίμα, ανθεκτικές στα παράσιτα, που απαιτούν λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων στο μισό και στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από γεωργικές εισαγωγές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι νέες τεχνικές οδηγούν σε πιο στοχευμένες, ακριβείς και γρήγορες αλλαγές από τις συμβατικές τεχνικές, ενώ καλλιεργείται μια καλλιέργεια που είναι ίδια με αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί με κλασικές τεχνικές όπως η επιλογή σπόρων και η διασταύρωση.

Η πρόταση θα:

* να καθορίσει δύο κατηγορίες φυτών που λαμβάνονται από τα NGT: φυτά NGT συγκρίσιμα με φυσικά ή συμβατικά φυτά και φυτά NGT με πιο σύνθετες τροποποιήσεις.

* Και οι δύο κατηγορίες θα υπόκεινται σε διαφορετικές απαιτήσεις για να φτάσουν στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τα προφίλ κινδύνου τους. 

* Τα φυτά της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να ειδοποιηθούν. Τα φυτά της δεύτερης κατηγορίας θα περάσουν από την πιο εκτεταμένη διαδικασία της οδηγίας για τους ΓΤΟ.

* να δώσει κίνητρα για να κατευθύνει την ανάπτυξη των φυτών προς περισσότερη αειφορία·

* εξασφάλιση διαφάνειας για όλα τα φυτά NGT στην αγορά της ΕΕ (π.χ. μέσω της επισήμανσης των σπόρων).

* προσφέρουν ισχυρή παρακολούθηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των προϊόντων NGT.

Πιο βιώσιμα και ποικιλόμορφα φυτικά και δασικά αναπαραγωγικά υλικά

Ο ευρωπαϊκός τομέας σπόρων είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην παγκόσμια αγορά σπόρων (20% της παγκόσμιας αγοράς με εκτιμώμενη αξία 7-10 δισεκατομμυρίων ευρώ και 7.000 εταιρείες κυρίως ΜΜΕ). Είναι σημαντικό η νομοθεσία να είναι εναρμονισμένη με την εξέλιξη της επιστήμης. Αυτή η πρόταση θα ενημερώσει και θα απλοποιήσει τους ισχύοντες κανόνες, ορισμένοι από τους οποίους είναι άνω των 50 ετών. 

Ο προτεινόμενος κανονισμός για την παραγωγή και την εμπορία φυτικών και δασικών αναπαραγωγικών υλικών θα αυξήσει την ποικιλομορφία και την ποιότητα των σπόρων, των μοσχευμάτων και του άλλου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού (PRM). Θα εγγυηθούν σταθερές αποδόσεις από μελλοντικές ποικιλίες φυτών μέσω δοκιμών βιωσιμότητας (π.χ. αντοχή σε ασθένειες).

Οι σπόροι θα προσαρμοστούν επίσης καλύτερα στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και θα συμβάλουν στη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας των καλλιεργούμενων καλλιεργειών και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η πρόταση θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εγγραφής και πιστοποίησης.

Για τα αναπαραγωγικά υλικά του Δάσους, θα βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι το σωστό δέντρο φυτεύεται στο σωστό μέρος, ώστε τα δάση να προσαρμόζονται καλύτερα στην κλιματική αλλαγή. Η αναπαραγωγή δέντρων επιτρέπει την επιτάχυνση της προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή παραγωγικότητά τους στο μέλλον.

Μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

Σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων (131 kg/κάτοικο) σπαταλούνται στην ΕΕ κάθε χρόνο με εκτιμώμενη αγοραία αξία 132 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάνω από το ήμισυ των απορριμμάτων τροφίμων (53%) παράγονται από τα νοικοκυριά, ακολουθούμενο από τον τομέα της μεταποίησης και της μεταποίησης (20%). 

Η καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων είναι μια τριπλή νίκη: εξοικονομεί τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση και ως εκ τούτου συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια. Βοηθά τις εταιρείες και τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής και της κατανάλωσης τροφίμων.

Για να επιταχυνθεί η πρόοδος της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει, έως το 2030, τα κράτη μέλη να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων κατά 10%, στην επεξεργασία και την κατασκευή και κατά 30% (κατά κεφαλήν), από κοινού στη λιανική και την κατανάλωση (εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά).

Τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα επιβαρύνουν επίσης τους περιορισμένους φυσικούς πόρους. Περίπου το 78% των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων δεν συλλέγονται χωριστά από τους καταναλωτές και καταλήγουν σε ανάμεικτα οικιακά απορρίμματα, που προορίζονται για καύση ή υγειονομική ταφή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την πρόταση παρέχονται σε ειδικό δελτίο τύπου .

Επόμενα βήματα

Οι προτάσεις θα συζητηθούν τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι απαραίτητη για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη μας. Από την παρουσίασή του τον Δεκέμβριο του 2019, έχει θέσει σε κίνηση έναν βαθύ και ολιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Το σημερινό πακέτο ολοκληρώνει τις προηγούμενες προτάσεις στο πλαίσιο του πυλώνα «φυσικοί πόροι» της Πράσινης Συμφωνίας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες και οι στόχοι τους βασίζονται σε λύσεις που παρέχει η φύση ως ο καλύτερος σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, ιδίως για την ενίσχυση της απομάκρυνσης άνθρακα από φυσικούς καταβόθρες, για την τήρηση του νόμου της ΕΕ για το κλίμα και για την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού και του Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των φυσικών τα οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ, αυξάνουν την ικανότητά τους να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα να διασφαλίζουν διαρκή επισιτιστική και υλική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις