Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις... λόγω ΟΣΔΕ

Για "γερά στομάχια" θα είναι όπως όλα δείχνουν η φετινή δήλωση του ΟΣΔΕ καθώς πολλές και σημαντικές είναι οι αλλαγές που αναγράφονται στην διευκρινιστική εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εγκύκλιο, η οποία βγήκε μετά κόπων και βασάνων έχει αρκετές αστοχίες και δημιουργεί, αντί να λύνει, προβλήματα και πονοκεφάλους στους παραγωγούς.

Οι αγρότες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απώλεια επιδοτήσεων. Και εξηγούμε γιατί:

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έκδοση της εγκυκλίου μέσα… Ιουλίου και ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλές ημέρες, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που κλήθηκε να λύσει.

Οι παραγωγοί θα έπρεπε να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους 2 μήνες πριν για το τι να κάνουν με τις καλλιέργειές τους, μιας και δεν υπήρχε πουθενά ούτε μια γραμμή οδηγιών για την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων.

Έτσι οι παραγωγοί θα έπρεπε να είχαν τελειώσει τα πάντα έως 31 Μαΐου, με την εγκύκλιο να δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, 20 Ιουλίου!  

Η ημερομηνία της 31ης Μαΐου ίσχυε πέρυσι καθώς και για άλλες χρονιά, με μόνη διαφορά ότι οι δηλώσεις ξεκινούσαν Απρίλιο και όχι… Ιούνιο όπως ισχύει για το 2023.

Ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (Eco schems). Στην εγκύκλιο που εκδόθηκε, δεν αναφέρεται πουθενά ποια δικαιολογητικά χρειάζονται να δηλώσουν από την πλευρά του αγρότες για να ενταχθεί σε κάποιο οικολογικό σχήμα. Εδώ να σημειώσουν ότι η μη ένταξη σε κάποιο οικολογικό σχήμα αντιστοιχεί σε απώλεια 25% των επιδοτήσεων που θα λαμβάνει ο παραγωγός. 

Και τα προβλήματα συνεχίζονται. Υποχρεωτική παραμένει η δήλωση ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το εθνικό Κτηματολόγιο! Επομένως θα έρθουν πρόστιμα, διορθωτικές αιτήσεις με ότι αυτό και να συνεπάγεται για τον παραγωγό.

Εφόσον κάποιος έχει ζωικό κεφάλαιο πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να του παράσχει τεχνική λύση. Πως θα γίνει αυτό όταν ακόμα καθυστερεί χαρακτηριστικά  η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και δεν έχει αποσαφηνιστει ποιες είναι οι δημόσιες βοσκοτοπικές εκτάσεις ???

Αυτά μάλλον θα τα δούμε στο επόμενο επεισόδιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαβάστε προσεκτικά όλη την εγκύκλιο

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις