Ποιες είναι οι 20 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού

Το ρύζι αποτελεί μια από τις βασικές τροφές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία, όπου αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής. Σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε από το IndustryARC , το μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας ρυζιού ανήλθε σε 293,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. 

Ο κλάδος πρόκειται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,6% για να φτάσει σε μέγεθος 356 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Συνολικά, η ετήσια μέση κατανάλωση ρυζιού ανά άτομο ανέρχεται σε 67,5 κιλά από το 2023. Αυτό μεταφράζεται σε ημερήσια κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν 184,9 γραμμάρια.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Cornell, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένεται να είναι περίπου 503,3 εκατομμύρια τόνοι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022/23. Μια έκθεση της Fitch Solutions Country Risk and Industry Research προβλέπει ότι αυτά τα επίπεδα παραγωγής θα οδηγούσαν σε έλλειψη 8,7 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ρυζιού κατά τη διάρκεια της σεζόν. 

Η κατανάλωση ρυζιού στην Ασία αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρυζιού, καθιστώντας την περιοχή τον μεγαλύτερο καταναλωτή αυτής της βασικής τροφής. 

Οι χώρες

20. Μάλι

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 102,7 kg

Πληθυσμός: 21.904.983

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 2,25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το Μάλι είναι μια μεσόγεια χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική με μεγάλη εξάρτηση από το ρύζι. Το Μάλι καταναλώνει κυρίως τοπικά παραγόμενο λευκό ρύζι μακρόσπερμου, γνωστό ως «Nérée» ή «Néréki». Η ποικιλία αυτή είναι γνωστή για την ιδιόμορφη γεύση της και προτιμάται από τον πληθυσμό. Επιπλέον, άλλες ποικιλίες ρυζιού όπως το «Faro» (ορεινό ρύζι) και το «Lemba» (τοπικό αρωματικό ρύζι) καλλιεργούνται επίσης και καταναλώνονται σε ορισμένες περιοχές του Μάλι.

19. Κίνα

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 107,6 kg

Πληθυσμός: 1.412.360.000

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 152 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Κίνα έχει τη διάκριση ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής ρυζιού στον κόσμο σε ετήσια βάση. Η συμπεριφορά κατανάλωσης ρυζιού ποικίλλει σε διάφορες περιοχές της Κίνας. Οι νότιες περιοχές, όπως το Γκουανγκντόνγκ και το Φουτζιάν, έχουν υψηλότερη κατανάλωση ρυζιού σε σύγκριση με τις βόρειες περιοχές, όπου τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι, όπως τα ζυμαρικά και τα ζυμαρικά είναι πιο δημοφιλή.

18. Λιβερία

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 110,7 kg

Πληθυσμός: 5.193.416

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 0,58 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Λιβερία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής. Η χώρα παράγει τοπικές ποικιλίες ρυζιού όπως το "ρυζάκι μανιόκα", που παρασκευάζεται από αλεύρι μανιόκας αναμεμειγμένο με ρύζι και "ορεινό ρύζι", που καλλιεργείται σε λοφώδεις περιοχές. Η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις για την επίτευξη αυτάρκειας στην παραγωγή ρυζιού λόγω περιορισμένης καλλιεργήσιμης γης, ανεπαρκών υποδομών και παραγόντων που σχετίζονται με το κλίμα.

17. Γουινέα-Μπισάου

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 114 κιλά

Πληθυσμός: 2.060.721

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 0,24 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Γουινέα-Μπισάου είναι μια μικρή χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, η οποία καταναλώνει κυρίως εισαγόμενο μακρόσπερμο λευκό ρύζι, καθώς είναι πιο προσιτό και ευρέως διαθέσιμο. Ωστόσο, λαμβάνει χώρα και τοπική παραγωγή ρυζιού, με ορισμένες περιοχές να καλλιεργούν παραδοσιακές ποικιλίες όπως το «bolama» και το «bolanha». Αυτές οι τοπικές ποικιλίες έχουν συγκεκριμένες γαστρονομικές χρήσεις και συχνά προτιμώνται για τη γεύση και την πολιτιστική τους σημασία.

16. Μαδαγασκάρη

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 119,9 kg

Πληθυσμός: 28.915.653

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 3,47 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα μεγάλο έθνος που βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή του ρυζιού στη χώρα γιορτάζονται συχνά με κοινές δραστηριότητες και τελετουργίες. Το ρύζι συνοδεύεται συχνά από συνοδευτικά όπως κρέας ή ψάρι, λαχανικά, όσπρια και τουρσιά. Η χώρα έχει εξασφαλίσει τη δέκατη έκτη θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού.

15. Ινδονησία

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 128,6 kg

Πληθυσμός: 273.753.191

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 35,20 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Ινδονησία είναι ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία. Η χώρα είναι γνωστή για τις παραδοσιακές χρωματιστές ποικιλίες ρυζιού της, όπως το κόκκινο ρύζι (beras merah) και το μαύρο ρύζι (beras hitam). Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει εφαρμόσει διάφορα προγράμματα και πολιτικές για τη στήριξη της παραγωγής ρυζιού, τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών και τη διασφάλιση της αυτάρκειας σε ρύζι.

14. Σουρινάμ

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 130,5 kg

Πληθυσμός: 612.985

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 0,08 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το Σουρινάμ είναι μια μικρή χώρα που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής. Η χώρα έχει ένα ποικίλο γαστρονομικό τοπίο επηρεασμένο από τον πολυπολιτισμικό πληθυσμό της. Το Σουρινάμ φιλοξενεί διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων Ινδικής, Ιάβας, Κινεζικής και Αφρικανικής καταγωγής, μεταξύ άλλων. Το ρύζι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταναλωτική συμπεριφορά της χώρας.

13. Σενεγάλη

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 136,3 κιλά

Πληθυσμός: 16.876.720

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 2,30 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Σενεγάλη είναι άλλη μια συμμετέχουσα στη λίστα μας από την περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Τα πιάτα με βάση το ρύζι, όπως το Thieboudienne (το εθνικό πιάτο της Σενεγάλης), παρασκευάζονται συνήθως για ειδικές περιστάσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές. Οι πιο συχνά καταναλώσιμες ποικιλίες ρυζιού στη Σενεγάλη περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες όπως το "arrosé" και το "deux fois trempé".

12. Φιλιππίνες

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 144,8 kg

Πληθυσμός: 113.880.328

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 16,50 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Οι Φιλιππίνες είναι άλλη μια εισερχόμενη από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η οικονομική προσιτότητα και η διαθεσιμότητα του ρυζιού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταναλωτική συμπεριφορά στις Φιλιππίνες. Ενώ το ρύζι παραμένει βασικό, έχει αυξηθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, εναλλακτικών σιτηρών και προϊόντων με βάση το σιτάρι στη χώρα.

11. Σρι Λάνκα

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 146,7 kg

Πληθυσμός: 22.156.000

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 3,25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Σρι Λάνκα είναι ένα νησιωτικό έθνος που βρίσκεται στη Νότια Ασία. Η πιο κοινή ποικιλία είναι το λευκό ρύζι, με τις ποικιλίες Samba, Nadu και Basmati να είναι δημοφιλείς επιλογές. Καταναλώνονται επίσης ποικιλίες κόκκινου και καστανού ρυζιού, όπως η Kuruluthuda και η Kahata, ειδικά για τα θρεπτικά τους οφέλη. Το ρύζι συνοδεύεται συχνά από μια ποικιλία από κάρυ, φακές, σαμπόλες και άλλα συνοδευτικά για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.

10. Νεπάλ

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 155,8 kg

Πληθυσμός: 30.034.989

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 4,68 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το Νεπάλ, που βρίσκεται στη Νότια Ασία, έχει μια ισχυρή κουλτούρα κατανάλωσης ρυζιού βαθιά ριζωμένη στα έθιμα μαγειρικής και στις διατροφικές του συνήθειες. Η πιο συχνά καταναλωμένη ποικιλία ρυζιού στο Νεπάλ είναι το λευκό ρύζι, αν και οι ποικιλίες κόκκινου και καφέ ρυζιού καταναλώνονται επίσης σε ορισμένες περιοχές. Το ρύζι γενικά γυαλίζεται και επεξεργάζεται πριν από την κατανάλωση. Το μπασμάτι και οι αρωματικές ποικιλίες ρυζιού, όπως το Sona Masuri, είναι επίσης δημοφιλείς σε συγκεκριμένες κοινότητες.

9. Σιέρα Λεόνε

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 169,2 kg

Πληθυσμός: 8.420.641

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 1,43 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Σιέρα Λεόνε, που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, έχει ποικίλο γαστρονομικό τοπίο. Το ρύζι είναι η κύρια βασική καλλιέργεια στη Σιέρα Λεόνε και βασικό μέρος της κουζίνας της χώρας. Είναι μια ευρέως καταναλωμένη και προτιμώμενη πηγή υδατανθράκων για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

8. Ταϊλάνδη

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 177,4 κιλά

Πληθυσμός: 71.601.103

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 12,70 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Ταϊλάνδη είναι γνωστή για την έντονη κουλτούρα της κατανάλωσης ρυζιού και είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο. Το ρύζι παίζει αναπόσπαστο ρόλο στις γαστρονομικές παραδόσεις και τις διατροφικές συνήθειες της χώρας. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην όγδοη θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν. Η αυξανόμενη ζήτηση για ρύζι παγκοσμίως ωφελεί επίσης πολλά γεωργικά αποθέματα, όπως η MGP Ingredients, Inc. (NASDAQ:MGPI), η RiceBran Technologies (NASDAQ:RIBT) και η Corteva, Inc. (NYSE:CTVA).

7. Γουινέα

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 184,7 kg

Πληθυσμός: 13.531.906

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 2,50 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Γουινέα είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Το ρύζι καταναλώνεται συνήθως στη Γουινέα, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές και σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες. Συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ή συμπλήρωμα στις παραδοσιακές βασικές καλλιέργειες κεχριού, σόργου και καλαμποκιού. Το ρύζι παρασκευάζεται συνήθως ως συνοδευτικό ή ως μέρος γευμάτων σε μία κατσαρόλα, συνοδευόμενο από διάφορες σάλτσες, μαγειρευτά, λαχανικά ή πρωτεΐνες.

6. Μιανμάρ

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 191,5 kg

Πληθυσμός: 53.798.084

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 10,3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, είναι μια χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που έχει ισχυρή κουλτούρα κατανάλωσης ρυζιού. Το ρύζι δεν καταναλώνεται μόνο για διατροφή, αλλά είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος θρησκευτικών τελετών, γιορτών και κοινωνικών συγκεντρώσεων. Στις αγροτικές περιοχές, όπου η γεωργία είναι πρωταρχική απασχόληση, η κατανάλωση ρυζιού είναι γενικά υψηλότερη.

5. Γουιάνα

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 217,5 kg

Πληθυσμός: 804.567

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 0,18 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η καλλιέργεια ρυζιού αποτελεί ζωτικό μέρος του γεωργικού τομέα της Γουιάνας. Το μακρόσκοκο λευκό ρύζι είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία στη χώρα καθώς συμπληρώνει μια μεγάλη γκάμα πιάτων.

4. Βιετνάμ

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 221,6 kg

Πληθυσμός: 97.468.029

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 21,6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το λευκό ρύζι, συνήθως γιασεμί ή αρωματικό ρύζι, είναι η πιο συχνά καταναλωμένη ποικιλία στο Βιετνάμ και συνοδεύεται από μια ποικιλία πιάτων, όπως λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά και σούπες όπως το pho. Τα noodles ρυζιού και το ριζόχαρτο χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στη βιετναμέζικη κουζίνα.

3. Μπαγκλαντές

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 225,6 κιλά

Πληθυσμός: 169.356.251

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 38,2 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το Μπαγκλαντές είναι ένας άλλος σημαντικός καταναλωτής ρυζιού κατά κεφαλήν. Το ρύζι είναι μια σχετικά προσιτή βασική τροφή για την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου η γεωργία είναι η κύρια πηγή διαβίωσης.

2. Καμπότζη

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 250,2 κιλά

Πληθυσμός: 16.589.023

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 4,15 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στην Καμπότζη ήταν 250,2 κιλά από το 2023, καθιστώντας την κατοχυρωμένη τη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα. Το ρύζι περιλαμβάνεται συχνά σε θρησκευτικές τελετές, φεστιβάλ και κοινωνικές συγκεντρώσεις στη χώρα. Η κουζίνα της Καμπότζης περιλαμβάνει συνήθως ρύζι γιασεμί, γνωστό για το αρωματικό του άρωμα και την απαλή υφή του.

1. Λάος

Κατανάλωση ρυζιού κατά κεφαλήν: 262,6 κιλά

Πληθυσμός: 7.425.057

Συνολική ετήσια κατανάλωση ρυζιού: 1,95 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι

Το Λάος έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη λίστα μας με τις 20 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού. Η κουζίνα του Λάο περιλαμβάνει συνήθως κολλώδες ρύζι, το οποίο προτιμάται για την υφή του και καταναλώνεται συνήθως μαζί με διάφορα πιάτα, όπως ψητό κρέας, σούπες και πικάντικες ντιπ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις