Κρεμμύδια: Η μειωμένη παραγωγή… «πληρώνει» τους αγρότες

Υψηλές τιμές πληρώνονται οι καλλιεργητές κρεμμυδιών στην περιοχή της Θήβας. Σύμφωνα με παραγωγούς που μίλησαν στο Agrocapital η τιμή που λαμβάνουν φτάνει τα 70 λεπτά το κιλό, «τιμή πρωτόγνωρη» όπως χαρακτηριστικά είπαν. Ο καταναλωτής τα αγοράζει στην «τσουχτερή» τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο όπως υπογράμμισαν, αυτό δεν έγινε επειδή οι έμποροι μια μέρα θέλησαν να πληρώσουν περισσότερο τους αγρότες, αλλά επειδή η παραγωγή είναι μειωμένη. Τα άστατα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα να έχει διαλυθεί όλη η πρώιμη παραγωγή κρεμμυδιών. 

Όπως μας είπαν «αντί για 5-6 τόνους το στρέμμα που είναι μια νορμάλ συγκομιδή, φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή ίσα που ξεπερνάει τον ένα τόνο το στρέμμα». 

«Ζημιά» έπαθα και όσοι καλλιεργούσαν πατάτες. Αν και οι παραγωγοί αρχικά πληρωνόντουσαν 60 λεπτά το κιλό, μετά τις αθρόες εισαγωγές «φθηνής» αιγυπτιακής πατάτας οι τιμές που πληρωνόντουσαν έπεσαν κατακόρυφα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, προκειμένου να μην πουλήσουν την παραγωγή τους «τσάμπα» αναγκάζονται μέσα στο καλοκαίρι να τις αποθηκεύουν σε ψυγεία, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και εν τέλει, τη τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις