Η EFSA συνιστά αυξημένη επιτήρηση για τη γρίπη των πτηνών

Ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) συνεχίζει να κυκλοφορεί εκτενώς μεταξύ των θαλάσσιων πτηνών στην Ευρώπη προκαλώντας υψηλή θνησιμότητα, ενώ η συνολική κατάσταση στα πουλερικά έχει χαλαρώσει.

Οι επιδημιολογικές έρευνες για ξέσπασμα σε γάτες στην Πολωνία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL).

Από τις 29 Απριλίου έως τις 23 Ιουνίου, η HPAI επηρέασε σε ευρύ φάσμα άγρια πτηνά από τα βορειότερα μέρη της Νορβηγίας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου. Θαλασσοπούλια έχουν πλέον επίσης βρεθεί νεκρά στην ενδοχώρα και όχι μόνο κατά μήκος των ακτών. Η EFSA συνιστά την ενεργό επιτήρηση της νόσου στα άγρια ​​πτηνά, ιδιαίτερα στα υδρόβια πτηνά, για την κατανόηση της κυκλοφορίας και της συντήρησης διαφορετικών ιών HPAI.

Η γρίπη σε θηλαστικά

Η πλειονότητα των άγριων θηλαστικών που επηρεάζονται από την HPAI είναι σαρκοφάγα που κυνηγούν άγρια ​​πτηνά, τρέφονται με νεκρά άγρια ​​πτηνά ή και τα δύο. Είκοσι τέσσερις οικόσιτες γάτες και ένας αιχμάλωτος καρακάλι (επίσης γνωστός ως λύγκας της ερήμου) βρέθηκαν θετικοί στον HPAI A(H5N1) στην Πολωνία, μερικές από αυτές εμφανίζουν σοβαρά κλινικά σημεία που οδηγούν σε θάνατο. Η πηγή της μόλυνσης παραμένει αβέβαιη, χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής μετάδοση από γάτα σε γάτα ή από γάτα σε άνθρωπο. Η παρουσία αντισωμάτων ανιχνεύθηκε σε πέντε σκύλους και μια γάτα χωρίς κλινικά σημεία σε ιταλική φάρμα που προσβλήθηκε από επιδημία HPAI σε πουλερικά. Η EFSA συνιστά αυξημένη επιτήρηση των ιών HPAI σε άγρια ​​και ελεύθερα κατοικίδια σαρκοφάγα σε περιοχές υψηλού κινδύνου και αποφυγή έκθεσησαρκοφάγων κατοικίδιων ζώων σε νεκρά ή άρρωστα ζώα (θηλαστικά και πτηνά).

Χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Το ECDC εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HPAI στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τους γενικούς πληθυσμός και χαμηλή έως μέτρια για άτομα που έχουν εκτεθεί επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ​​ή οικόσιτα). Για περαιτέρω μείωση του κινδύνου μόλυνσης, οι ειδικοί συνιστούν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αποφυγή της έκθεσης σε νεκρά ή άρρωστα θαλασσοπούλια ή θηλαστικά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις