Δημητριακά: Αυξάνεται η παγκόσμια συγκομιδή

Η συνολική παραγωγή δημητριακών για την περίοδο 2023-2024 θα φτάσει σε 2,297 Mt, αυξημένη κατά 5 Mt σε μηνιαία βάση, καθώς οι αυξημένες εκτάσεις καλαμποκιού και σόργου στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τα μειώσεις στο σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του International Grains (IGC). 

Η παγκόσμια κατανάλωση ανέρχεται στους 2.306 Mt ενώ τα αναμενόμενα τελικά αποθέματα θα αυξηθούν κατά 4 Mt έως και 581 Mt. Οι προοπτικές του παγκοσμίου εμπορίου παραμένουν σταθερές στους 408 Mt. 

Σύμφωνα με το IGC η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή το 2022/2023 έχουν μειωθεί κατά 2 Mt κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής για τις ΗΠΑ που μεταφράζεται σε ελαφρώς χαμηλότερες προοπτικές για την κατανάλωση και τα αποθέματα, αν και αμφότεροι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από το προηγούμενο έτος.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση ρυζιού το 2022/2023 παραμένουν αμετάβλητες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με τα αποθέματα να αναμένεται να συρρικνωθούν λόγω της πτώσης της συγκομιδής στην Κίνα και των μεγάλων εξαγωγών.

Αντανακλώντας τις βελτιωμένες προοπτικές Ινδία, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή 2022/2023 ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των 527 Mt (+2%). Δεδομένου ότι η κατανάλωση παραμένει σταθερή, τα αποθέματα αυξάνονται κατά 1 εκατομμύριο τόνους, έως 172 MT αύξηση από έτος σε έτος. Οι εμπορικές προβλέψεις παραμένουν γύρω στους 55 MT (+1%).

Με κέρδη σε όλα τα βασικά προϊόντα εκτός από το καλαμπόκι ο δείκτης IGC Grains and Oilseeds Index (GOI) σημείωσε άνοδο 4%.

Μετά την ενημέρωση αυτού του μήνα η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να φτάσει σε νέο υψηλό το 2022/2023, αυξημένη κατά 38 MT (+2%) από έτος σε έτος. Εκτός από την αναμενόμενη αύξηση κατά 64 Mt στην παραγωγή καλαμποκιού, η αύξηση συνδέεται επίσης με την ανάκαμψη του σόργου (+8mt) πού μαζί υπεραντιστάθμισαν τις μείωσεις σίτου (-19 Μt), του κριθαριού (-9 Μt) και της βρώμης (-3 Μt).

Η κατανάλωση προβλέπεται επίσης να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ με συνολική αύξηση 2% με αυξήσεις στις ζωοτροφές, τα τρόφιμα για βιομηχανικές χρήσεις. 

Με τη μεγαλύτερη βραζιλιάνικη σοδειά να μην αντισταθμίζει τις μειώσεις στον υπόλοιπο κόσμο, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας θα φτάσει σε ρεκόρ 368 mt (+3%). Με την πρόβλεψη για πτώση της Αργεντινής, η παγκόσμια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, καθώς θα αυξηθούν τα αποθέματα. 

Οι όγκοι συναλλαγών θα αυξηθούν κατά 8% από έτος σε έτος. Οι προσδοκίες για ισχυρή αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης 2023/2024 εξαρτώνται από την ισχυρή ανάπτυξη στην Αργεντινή, με τα αποθέματα πιθανόν να αυξηθούν. Το εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί με τους προμηθευτές της Νότιας Αμερικής να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο ζήτησης.

Το 2022/2023 τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού θα μειωθούν κατά 6 Μt ετησίως, λόγω των μειώσεων των συγκομιδών στην Κίνα και σε όλους τους μεγάλους εξαγωγείς, ιδιαίτερα στο Πακιστάν. 

Υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για μεγαλύτερες συγκομιδές στους κύριους παραγωγούς στην Ασία και την Αμερική, η παγκόσμια παραγωγή θα φτάσει σε 527 Mt (+2%). Παρά τη μειωμένη μεταφορά η πολύ μεγαλύτερη καλλιέργεια θα επιτρέψει την αύξηση της κατανάλωσης και των αποθεμάτων το 2023/2024. Το εμπόριο θα αυξηθεί στους 55 MT (+1%) και η Κίνα θα παραμείνει μακράν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις