NASA : Η Λίπανση με Διοξείδιο του Άνθρακα (CΟ2) Πρασινίζει τη Γη, Σύμφωνα με Μελέτη

Από το ένα τέταρτο έως το ήμισυ των φυτεμένων εκτάσεων της Γης έχει παρουσιάσει σημαντικό πρασίνισμα τα τελευταία 35 χρόνια, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change στις 25 Απριλίου.

Μια διεθνής ομάδα 32 συγγραφέων από 24 ιδρύματα σε οκτώ χώρες ηγήθηκε της προσπάθειας, η οποία περιελάμβανε τη χρήση δορυφορικών δεδομένων από το φασματόμετρο απεικόνισης μέτριας ανάλυσης της NASA και τα όργανα Advanced Very High Resolution Radiometer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του δείκτη φυλλικής επιφάνειας, ή της ποσότητας φυλλοκάλυψης, στις περιοχές με βλάστηση του πλανήτη. 

Το πρασίνισμα αντιπροσωπεύει μια αύξηση των φύλλων στα φυτά και τα δέντρα που ισοδυναμεί σε έκταση με δύο φορές την έκταση των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα πράσινα φύλλα χρησιμοποιούν την ενέργεια του ηλιακού φωτός μέσω της φωτοσύνθεσης για να συνδυάσουν χημικά το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τον αέρα με το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που αντλούνται από το έδαφος και να παράγουν σάκχαρα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή τροφής, ινών και καυσίμων για τη ζωή στη Γη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν τη φωτοσύνθεση, ενισχύοντας την ανάπτυξη των φυτών. 

Ωστόσο, η λίπανση με διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι η μόνη αιτία της αυξημένης ανάπτυξης των φυτών – το άζωτο, η αλλαγή της εδαφοκάλυψης και η κλιματική αλλαγή μέσω των αλλαγών της παγκόσμιας θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και του ηλιακού φωτός συμβάλλουν στο φαινόμενο του πρασίνου. 

Για να προσδιορίσουν την έκταση της συμβολής του διοξειδίου του άνθρακα, οι ερευνητές έτρεξαν τα δεδομένα για το διοξείδιο του άνθρακα και καθεμία από τις άλλες μεταβλητές μεμονωμένα σε διάφορα υπολογιστικά μοντέλα που μιμούνται την ανάπτυξη των φυτών που παρατηρήθηκε στα δορυφορικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λίπανση με διοξείδιο του άνθρακα εξηγεί το 70 τοις εκατό του φαινομένου πρασίνου, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ranga Myneni, καθηγητής στο Τμήμα Γης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι το άζωτο, με ποσοστό 9 τοις εκατό. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το CO2 σε αυτή τη διαδικασία”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις