Σερβία: Τα λαχανικά ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν 13,7% σε ετήσια βάση και αν δεν υπήρχε αύξηση στις τιμές των λαχανικών από την αρχή του έτους, θα ήταν περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Milan Trajković, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών και Στατιστικής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.

Ένα κιλό πατάτες, παρπίκα, ντομάτες και κρεμμύδια πωλούνται εδώ και καιρό σε αγορές και σούπερ μάρκετ για περίπου 200 δηνάρια, αν και μέχρι πριν από δύο ή τρία χρόνια πληρώνουμε αυτό το βασικό φαγητό το καλοκαίρι για λιγότερο από εκατό δηνάρια.

Οι πελάτες εκπλήσσονται ιδιαίτερα που ένα κιλό κολοκυθιού κοστίζει περίπου εκατό δηνάρια και τα καρότα όσο 180 δηνάρια. Αυτά τα δύο τρόφιμα ήταν πάντα τα φθηνότερα σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.

Και ενώ τα λαχανικά είναι ακριβά για τους αγοραστές, δεν είναι για τους λαχανοκηπουρούς και τους γεωπόνους. Λένε ότι υπάρχει και πιο ακριβό φαγητό. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ότι οι καλλιεργητές λαχανικών δεν είναι ποτέ τόσο εκτεθειμένοι σε κινδύνους στην παραγωγή όσο πριν.

Αυτός είναι ο λόγος που τα λαχανικά μπορεί να είναι ακόμα πιο ακριβά και να μην είναι διαθέσιμα. Ο λόγος για αυτό είναι όλο και πιο συχνά καιρικά φαινόμενα. Μόνο στην αγορά μπορούν να γίνουν φθηνότερα τα λαχανικά αν οι καιρικές συνθήκες επιστρέψουν στην περίοδο πριν από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες που είχαμε μέτριες καιρικές συνθήκες.

Μεσημεριανό για 500 δηνάρια

Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής στο Νόβι Σαντ, Δρ. Ζάρκο Ιλίν, δήλωσε στην «Dnevnik» ότι τα λαχανικά δεν είναι ακριβά.

- Ένα κιλό λάχανο είναι περίπου εκατό με 120 δηνάρια, επομένως για ένα κεφάλι λάχανου δύο κιλών πρέπει να πληρώσετε έως και 250 δηνάρια, και αν προσθέσετε ψητές πατάτες στο λάχανο, αυτό είναι ένα μεσημεριανό γεύμα για 500 δηνάρια για μια τετραμελή οικογένεια. Σε αυτή την τιμή, όλη η οικογένεια δεν μπορεί να γευματίσει πουθενά - είπε ο καθ. Δρ Ίλιν.

Επεσήμανε επίσης ότι ένα στρέμμα πατάτας κοστίζει στους καλλιεργητές κηπευτικών από 9.000 έως 10.000 ευρώ και ότι όσοι ασχολούνται με κονδύλους δεν μπορούν να τους σπείρουν σε 1 ή 2 στρέμματα, γιατί το ποντάρισμα επιστρέφεται μόνο εάν σπαρθεί σε δέκα στρέμματα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουν 100.000 για 30,00 ευρώ, ενώ πρέπει να προετοιμαστούν από 100.000 για 30.000 ευρώ. του λάχανου.

- Μόνο με βάση το κόστος αυτών των δύο λαχανικών, μπορείτε να δείτε πόσο ακριβή είναι η παραγωγή λαχανικών και το κόστος επένδυσης για άλλα λαχανικά είναι κοντά σε χρηματικά ποσά, επομένως τα λαχανικά δεν είναι ακριβά - είπε ο Δρ. Ilin.

Καλλιεργεί 18 είδη λαχανικών και επισημαίνει ότι τα καρότα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια κόστιζε στις αγορές 50 δηνάρια, είναι πλέον τρεισήμισι φορές πιο ακριβά. - Θα είναι ακόμη πιο ακριβό από τα σημερινά 180 δηνάρια στις αγορές και τις αγορές εάν συνεχιστεί η ξηρή περίοδος στην περιοχή του Μολ, που είναι γνωστό για αυτό το λαχανικό. Προς το παρόν, αυτά τα λαχανικά αντέχουν τις υψηλές καθημερινές θερμοκρασίες και την έλλειψη υγρασίας, αλλά δεν θα αντέχουν για πολύ ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχω σύστημα ποτίσματος - επισημαίνει ο Lajko.

Σύμφωνα με τον Tihomir Bojanić, μεγάλο παραγωγό τομάτας από την Τσάλμα, η μέση τιμή της ντομάτας είναι η ίδια πέρυσι και φέτος, περίπου 150 δηνάρια. - Οι ντομάτες δεν θα είναι φθηνότερες, αλλά μόνο πιο ακριβές, αφού ο πάγος κατέστρεψε τη σοδειά σε πολλά χωράφια - είπε ο Μπόγιανιτς. - Είχαμε μεγάλες ζημιές και χρειάζονται περίπου 300.000 δηνάρια ανά στρέμμα για τη φύτευση και την προστασία από ασθένειες. Επομένως, δεν μπορεί να είναι φθηνότερο, αλλά, αντίθετα, πιο ακριβό.

Ο Zolatan Lajko, καλλιεργητής λαχανικών από τη Μόλα, λέει στην «Dnevnik» ότι οι τιμές των λαχανικών είναι πλέον «φιλικές» για τους παραγωγούς και αυτό οφείλεται στη διάθεση του κλίματος, γιατί τα λαχανικά υποφέρουν στα χωράφια ανεξάρτητα από το πού καλλιεργούνται, σε ανοιχτά χωράφια ή σε θερμοκήπια και γι' αυτό κρατούν καλή τιμή.

- Ισχυρές ριπές ανέμου, πάγος, υπερβολικές βροχοπτώσεις, ξηρασία... επηρεάζουν τώρα τη διαμόρφωση της τιμής - είπε ο Lajko. - Παλαιότερα όπως και τώρα, το κόστος των λαχανικών καθοριζόταν ανάλογα με το κόστος παραγωγής και την αναλογία προσφοράς και ζήτησης, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ λαμβάνουμε υπόψη τις καιρικές συνθήκες στις οποίες ωριμάζουν τα λαχανικά. Ο δυσμενής καιρός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, από τις οποίες χρειαζόμαστε αρκετά χρόνια για να ανακάμψουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, τα λαχανικά ήταν φθηνότερα, αν και όχι σημαντικά, αλλά ένα κιλό πιπεριές μπορούσε να αγοραστεί με εκατό δηνάρια, ενώ τα αγγούρια κοστίζουν λιγότερο από εκατό δηνάρια. Η τιμή των κολοκυθιών ήταν επίσης χαμηλότερη, ήταν κατά το ήμισυ φθηνά από τώρα, και το λάχανο κόστιζε μόνο 50 και 60 δηνάρια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις