Σύκα: Εξαιρετική αναμένεται η παραγωγή της Τουρκίας

Εξαιρετική αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή σύκου στη Τουρκία, με τους παραγωγούς να είναι επιφυλακτικοί λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. 

Ο Akin Söyleyen της εταιρίας Aksun προειδοποιεί ότι η απρόβλεπτη κατάσταση του κλίματος τα τελευταία χρόνια θα καταστήσει δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη.

«Όλα φαίνονται καλά αυτή τη στιγμή και οι συνθήκες ήταν φανταστικές για την παραγωγή σύκων», λέει. «Αν ο καιρός συνεχίσει να είναι έτσι, θα περιμένουμε η πρώτη συγκομιδή από την περιοχή της Προύσας να ξεκινήσει περίπου την ίδια ώρα με πέρυσι, στα μέσα Αυγούστου. Τούτου λεχθέντος, ο καιρός ήταν απρόβλεπτος τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον κλάδο. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον πολύ σύντομα».

Ο Söyleyen λέει ότι η ποιότητα των σύκων της κατά το περασμένο έτος ήταν εξαιρετική χάρη στις δροσερότερες νύχτες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Οι προμήθειες συμβαδίζουν με τη ζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, διατηρώντας τις τιμές σταθερές και την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο», λέει. «Αν ο καιρός είναι παρόμοιος φέτος, θα περιμένουμε το ίδιο αποτέλεσμα».

Στην Ανατολική Ασία, η Aksun είδε την αγορά σύκων να δημιουργείται από το μηδέν στο Χονγκ Κονγκ και τώρα ελπίζει να αναπτύξει και άλλες αγορές στην περιοχή.

«Ξοδέψαμε χρόνια για να αποκτήσουμε γνώση των πελατών για τα σύκα στην αγορά του Χονγκ Κονγκ», λέει ο Söyleyen. «Όταν ξεκινήσαμε πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, τα φρέσκα σύκα ήταν κάτι σαν μύθος και παλεύαμε να διακινήσουμε έναν τόνο σε μια εβδομάδα. Τώρα πουλάμε αυτή την ποσότητα κάθε ώρα».

Ωστόσο, κάθε αγορά στην περιοχή έχει τη δική της δυναμική, λέει. «Αν ένα προϊόν έχει ζήτηση σε μια χώρα, αυτό μπορεί να μην ισχύει σε μια άλλη», εξηγεί. «Πρέπει να αναπτύξουμε τη γνώση για τα σύκα σε άλλες αγορές προκειμένου να επεκταθούμε περαιτέρω. Νομίζω ότι κάποιες άλλες αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν φέτος και του χρόνου, δεδομένου ότι έχουμε προγραμματίσει μια καλή δομή εκστρατείας μάρκετινγκ για το καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις