Βαμβάκι: Το Μπαγκλαντές θα αυξήσει το 10% των αναγκών έως το 2025

Το Μπαγκλαντές στοχεύει να παράγει 1 εκατομμύριο δεμάτια βαμβακιού μέχρι το τέλος του 2025, καθώς η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής βαμβακιού καλύπτει σήμερα τις συνολικές της ανάγκες από εισαγωγές.

Επί του παρόντος, το Μπανγκλαντές καλλιεργεί περίπου 180.000 δεμάτια βαμβακιού ετησίως, το οποίο αποτελεί μόλις το 1% της συνολικής ζήτησης σε ένα έτος. Το Μπαγκλαντές δαπανά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή βαμβακιού ετησίως. Ένα δεμάτι ισοδυναμεί με 480 λίβρες ή 218 κιλά.

"Έχουμε στόχο να καλύψουμε το 10% της ετήσιας ζήτησης από εγχώριους παραγωγούς μέχρι το τέλος του 2025", δήλωσε ο Mehdi Ali, γενικός γραμματέας της Ένωσης Βαμβακιού του Μπαγκλαντές (BCA), σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Τρεις μεγάλες τοπικές ομάδες -- Ispahani, Amber και Square -- άρχισαν τη συμβολαιακή καλλιέργεια βαμβακιού σε διάφορες περιοχές, κυρίως για να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές βαμβακιού, πρόσθεσε ο Ali.

Πολλοί αγρότες σε ορεινές περιοχές σε διάφορες περιφέρειες έχουν ήδη εγκαταλείψει την καλλιέργεια φύλλων καπνού και καλλιεργούν τώρα βαμβάκι, το οποίο τους αποφέρει περισσότερα κέρδη, είπε.

Από τις ετήσιες εισαγωγές βαμβακιού, περισσότερο από το 50% προέρχεται από την Ινδία, καθώς η γειτονική χώρα μπορεί να παρέχει ποιοτικό βαμβάκι σε προσιτές τιμές.

"Ωστόσο, δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε μία ή δύο πηγές, καθώς οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν μερικές φορές προκλήσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσχέρειας στη χώρα προμήθειας", δήλωσε.

Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Ινδία, οι εισαγωγές βαμβακιού από αφρικανικές χώρες αυξήθηκαν σημαντικά πρόσφατα, δήλωσε στη συνάντηση Τύπου ο Mohammad Ali Khokon, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κλωστοϋφαντουργικών Μύλων του Μπαγκλαντές.

Τα τοπικά κλωστήρια και οι έμποροι εισάγουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια δέματα βαμβακιού από αφρικανικές χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπενίν, το Λεσότο, το Σουδάν και το Τσαντ.

Η εισαγωγή βαμβακιού από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, όπως το Ουζμπεκιστάν, θα πρέπει να σταματήσει, καθώς ορισμένοι μεγάλοι δυτικοί έμποροι ενδυμάτων έχουν επιβάλει εμπάργκο στη χρήση βαμβακιού από το Ουζμπεκιστάν λόγω της καταναγκαστικής ή παιδικής εργασίας στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή του βαμβακιού, δήλωσε ο Khokon.

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ μετατρέπονται επίσης σε μεγάλες πηγές βαμβακιού για το Μπαγκλαντές λόγω της καλύτερης ποιότητας της σοδειάς, πρόσθεσε.

Σχετικά με τις μελλοντικές τάσεις στην παραγωγή και τις τιμές του βαμβακιού, ο Khokon δήλωσε ότι η απόδοση του βαμβακιού ήταν καλή σε διάφορες βαμβακοπαραγωγικές χώρες- οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15 έως 20 τοις εκατό.

Το βαμβάκι διαπραγματευόταν μεταξύ 73-75 σεντς ανά λίβρα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές χθες.

Ο Khokon δήλωσε ότι υπάρχουν 430 κλωστήρια σήμερα στη χώρα, τα οποία χρειάζονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια δεμάτια βαμβακιού.

Ωστόσο, τα κλωστήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη δυναμικότητα λόγω ανεπαρκούς παροχής ενέργειας και ισχύος, πρόσθεσε.

Ο Khokon δήλωσε ότι ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εξαγωγές ενδυμάτων μέχρι το 2021 μπορεί να επιτευχθεί εάν τα τοπικά κλωστήρια και υφαντήρια μπορούν να προμηθεύουν εγκαίρως νήματα και υφάσματα στους κατασκευαστές ενδυμάτων.

"Θα διοργανώσουμε διήμερη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το βαμβάκι στη Ντάκα από τις 27 Ιανουαρίου", δήλωσε.

Η σύνοδος κορυφής που διοργανώνεται από την BTMA και την BCA θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Radisson στη Ντάκα, όπου θα συναντηθούν παραγωγοί βαμβακιού, έμποροι, νηματουργοί, υφαντές, εισαγωγείς και εξαγωγείς από το εσωτερικό και το εξωτερικό για να συζητήσουν θέματα παγκόσμιου εμπορίου βαμβακιού.

Η κατανάλωση βαμβακιού στο Μπανγκλαντές αυξήθηκε κατά 4,91% σε ετήσια βάση σε 6,4 εκατομμύρια μπάλες το 2016, λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τις κλωστήρια και τους κατασκευαστές ενδυμάτων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το Μπαγκλαντές έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο, καθώς η Κίνα σταμάτησε να εισάγει την ίνα τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις