Απαράδεκτη η προσπάθεια εξομοίωσης του κατεψυγμένου ψωμιού με το φρέσκο

 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, την επιδίωξη να εξισωθεί το bake-off με το αρτοποιείο (φούρνο), δηλαδή την προσπάθεια εξομοίωσης του κατεψυγμένου ψωμιού με αυτό που ζυμώνεται και ψήνεται επιτόπου.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής), τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και Μόνιμη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε συνέχεια των ενεργειών της Περιφέρειας για αυτό το ζήτημα και τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο με εκπροσώπους αρτοποιών από την Πάτρα και το Αίγιο, οι οποίοι και τους ενημέρωσαν για το μείζον ζήτημα.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή: «Παραμένουμε σθεναρά υπέρ της πώλησης των αρτοσκευασμάτων σε τιμή ανάλογη με το βάρος του προϊόντος και με γνωστοποίηση στον καταναλωτή τόσο της τιμής ανά τεμάχιο, όσο και της τιμής ανά κιλό έτοιμου προϊόντος. Ελπίζουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα σταθεί στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις και υπαγορεύουν το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας».

Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:
«Ο φούρνος της γειτονιάς είναι κατά το νόμο (Ν. 3526/2007), αλλά και παραδοσιακά, κατάστημα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων άρτου. Το επιτυχημένο πάντρεμα της σύγχρονης τεχνολογίας με την μαστοριά και την παράδοση, τα αγνά υλικά, το μεράκι και η αγάπη του παραδοσιακού αρτοποιού για το καλό ψωμί και τον πελάτη του, είναι στοιχεία που διασφάλισαν έως σήμερα την εμπιστοσύνη του καταναλωτή στον παραδοσιακό φούρνο της γειτονιάς του.

Θεωρούμε απαράδεκτη την επιδίωξη να εξισωθεί το bake-off με το αρτοποιείο (φούρνο).
Το bake-off (εγκατάσταση περάτωσης έψησης) που λειτουργεί, είτε ως αυτοτελές κατάστημα, είτε εντός υπεραγοράς, είναι χώρος έψησης κατεψυγμένων προϊόντων άρτου. Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο ορισμός αρτοποιείο-αρτοποιός «θέτει τεχνητά εμπόδια στην αγορά του ανταγωνισμού και περιορίζει τον ανταγωνισμό με επιβολή περιορισμών στην ικανότητα ορισμένων ανταγωνιστών να βγαίνουν στην αγορά ως αρτοποιοί».

Ποια η σκοπιμότητα που θέλει να βαφτίσει φούρνους τα bake-off, αντί να προστατεύσει τον καταναλωτή από την παραπλάνηση;  Μπορεί να εξομοιωθεί το ψωμί που ζυμώνεται και ψήνεται επιτόπου με το κατεψυγμένο ψωμί; Μπορεί να ισοπεδωθούν τα παραδοσιακά φρέσκα αρτοπαρασκευάσματα με τα κατεψυγμένα που απλά ολοκληρώνεται το ψήσιμό τους σε κάποιο από τα προαναφερόμενα σημεία πώλησης;

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επίσης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν μπορεί να διακρίνει ένα κατεψυγμένο προϊόν από ένα φρέσκο. Και αφού η πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να κάνει αυτή τη διάκριση, εμείς θα νομοθετήσουμε για να ονομάσουμε το bake-off αρτοποιείο, ώστε να παραπλανήσουμε κατάφωρα των καταναλωτή υπέρ των κατεψυγμένων αρτοπαρασκευασμάτων που ως επί το πλείστον είναι εισαγόμενα προϊόντα, εξυπηρετώντας ποιο όφελος ακριβώς για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία γενικότερα;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει έμπρακτα κάθε παραγωγικό κλάδο που ενισχύει την τοπική πραγματική οικονομία. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις από τον ΟΟΣΑ, όπως ένθερμα μαθαίνουμε ότι υποστηρίζονται από την Τρόικα και αφορούν την παραδοσιακή αρτοποιία και την παρασκευή φρέσκου ψωμιού, όχι μόνο δεν θα φέρουν τη δελεαστική μείωση της τιμής που ευαγγελίζονται, μέσω της δήθεν ανάπτυξης του ανταγωνισμού, αντίθετα θα οδηγήσουν σε παραπλάνηση των καταναλωτών, σε λουκέτα των παραδοσιακών αρτοποιείων και βέβαια σε αναδιάταξη της αγοράς προς όφελος μεγάλων αλυσίδων βιομηχανοποιημένων  και κυρίως εισαγόμενων προϊόντων.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταναλωτές και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα ενός παραγωγικού κλάδου, οφείλουμε να διατηρήσουμε όσα προβλέπονται στο άρθρο 2 του Ν. 3526/2007 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 8 που αναφέρει «Η χρήση του όρου αρτοποιός, καθώς και η εμπορική χρήση των διακριτικών τίτλων αρτοποιός ή αρτοποιείο ή φούρνος, επιτρέπεται μόνο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιμελούνται άμεσα, από το στάδιο των επιλεγόμενων πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης, την εξέλιξη αυτής μέχρι την πλήρη μορφοποίησή της, καθώς και την έψηση του άρτου στον τόπο πώλησής του προς τον καταναλωτή. Δεν επιτρέπεται σε άλλα πρόσωπα, εκτός από αυτά που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, η χρήση όρου συναφούς με τους όρους αρτοποιός ή αρτοποιείο, ή φούρνος εφόσον η χρήση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τον τρόπο παραγωγής άρτου».   

Παραμένουμε σθεναρά υπέρ της πώλησης των αρτοσκευασμάτων σε τιμή ανάλογη με το βάρος του προϊόντος και με γνωστοποίηση στον καταναλωτή τόσο της τιμής ανά τεμάχιο, όσο και της τιμής ανά κιλό έτοιμου προϊόντος.

Ελπίζουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα σταθεί στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις και υπαγορεύουν το συμφέρον των πολιτών και της εθνικής οικονομίας».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις