Ελαιόλαδο: Σημάδια για αδύναμη συγκομιδή στη Τουρκία


Μετά την περσινή υψηλή απόδοση των 421.000 τόνων , οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί λαδιού στην Τουρκία αναμένουν χαμηλότερη συγκομιδή το καλλιεργητικό έτος 2023/24.

Οι παραγωγοί από τις πιο καρποφόρες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας δήλωσαν ότι ο κρύος και βροχερός καιρός την άνοιξη κατέστρεψε τα ελαιόδεντρα καθώς άνθιζαν, αφήνοντας πολλά άγονα.

Επιπλέον, οι καταστροφικοί σεισμοί που συγκλόνισαν την ανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο προκάλεσαν ζημιές σε ελαιόδεντρα και ελαιοτριβεία στην περιοχή.

Αφού απόλαυσε μια μεγάλη συγκομιδή το καλλιεργητικό έτος 2022/23, ο Yusuf Ozpinar, ο διευθύνων εταίρος της Zetmar Food and International Trading Company, είπε ότι περίμενε να παράγει 60% λιγότερο ελαιόλαδο το 2023/24 από τους ελαιώνες του στη νοτιοδυτική Τουρκία.

«Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της άνοιξης», είπε στο Olive Oil Times." Είχαμε μεγαλύτερο χειμώνα φέτος. Κατά την περίοδο της άνθησης, η θερμοκρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από το συνηθισμένο, και είχαμε πολλές βροχερές μέρες, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την καρπόδεση. Δεν το είδαμε ακόμα, αλλά η υπερβολική βροχή την άνοιξη μπορεί να προκαλέσει και μυκητιακές ασθένειες».

Από το πλεονέκτημά της στο Mut, μια περιοχή που βρίσκεται στη νότια ακτή της Τουρκίας, η Esra Deniz, ιδιοκτήτρια του Ezra Olive Oil , επιβεβαίωσε ότι το χαλάζι έχει καταστρέψει και τη σοδειά της.

«Έχασα τις μισές μου ελιές λόγω χαλαζιού», είπε στους Olive Oil Times. Η Ντενίζ πρόσθεσε ότι οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων τον Ιούνιο μετά από πολλούς μήνες ξηρασίας, και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής ήταν οι κύριες προκλήσεις που αναμένει να αντιμετωπίσει πριν από τη συγκομιδή.

Λαμβάνοντας μια ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, ο Μουσταφά Ταν, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου και Ελαιόλαδου, είπε ότι η παραγωγή πιθανότατα θα μειωθεί, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πόσο ελαιόλαδο θα παραχθεί το 2023/24. Το συμβούλιο θα δημοσιεύσει την επίσημη εκτίμηση της συγκομιδής του τον Σεπτέμβριο.

Στη δική του προκαταρκτική εκτίμηση τον Μάιο, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών προέβλεψε ότι η παραγωγή θα μειωνόταν στους 280.000 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2023/24. Ωστόσο, ο οργανισμός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις τους θα συνεχίσουν να αλλάζουν καθώς εξελισσόταν η σεζόν.

Στην εκτίμησή του, το USDA απέδωσε τη μείωση της συγκομιδής σε πολλούς παραγωγούς της χώρας που εισέρχονται α« εκτός έτους» στον φυσικό κύκλο εναλλασσόμενης φέρειας της ελιάς.

Η Tuba Yilmaz, η ιδρύτρια της Gaia Oliva , επιβεβαίωσε ότι αναμένει ότι η συγκομιδή της θα μειωθεί φέτος λόγω της εισόδου πολλών από τους ελαιώνες της." εκτός έτους".

«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα όπου η παραγωγή ελιάς είναι σταθερή κάθε χρόνο», είπε ο Γιλμάζ στους Olive Oil Times." Είναι μια γεωγραφία όπου τα ελαιόδεντρα θα απέδιδαν άφθονα σε ένα χρόνο και λιγότερα τα επόμενα.

«Δεδομένου ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν η χρονιά της αφθονίας, αναμένουμε μείωση της παραγωγής ελιάς σε σχέση με πέρυσι», πρόσθεσε.

Η Γιλμάζ είπε ότι τα στοιχεία που έχει δει δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να μειωθεί έως και κατά το ένα τρίτο, αποδίδοντας αυτό στη βροχή και το χαλάζι που επηρέασαν τους ελαιώνες στη δυτική και νότια Τουρκία μαζί με πολλούς ελαιώνες που εισήλθαν σε" εκτός έτους".

Η Μπαχάρ Αλάν, η ιδιοκτήτρια της NovaVera , είπε στους Olive Oil Times ότι έχει δει στοιχεία από την έκθεση πρόβλεψης φυτικής παραγωγής του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου" υποδεικνύουν μια ανησυχητική μείωση 25 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Αυτή η μείωση της απόδοσης προκαλεί ανησυχία και τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην αγροτική παραγωγικότητα», είπε ο Άλαν.

«Οι αγρότες στους ελαιώνες της Τουρκίας αντιμετώπισαν προκλήσεις λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και των έντονων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της ανθοφορίας», πρόσθεσε." Ειδικά τα άλση μας στην περιοχή της Μανίσας [στη δυτική Τουρκία] επηρεάστηκαν από έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι. Και οι δύο συνθήκες έχουν επηρεάσει τη διαδικασία επικονίασης, οδηγώντας σε χαμηλότερη καρπόδεση και μειωμένες αποδόσεις ελιάς».

Η Zeynep Belger, η ιδρυτής του Zayto , είπε στους Olive Oil Times ότι η βροχή της όψιμης άνοιξης είχε επίσης καταστρέψει τα ελαιόδεντρα καθώς άνθιζαν. Τώρα αναμένει να παράγει 50 τοις εκατό λιγότερο ελαιόλαδο από ό,τι περίμενε προηγουμένως.

«Είναι η ζωή ενός αγρότη. κάθε χρόνο έρχεται με διαφορετικές συνθήκες και φέτος δεν είναι διαφορετική», είπε στους Olive Oil Times.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, η Μπέλγκερ είπε ότι η ξηρασία περιόρισε σοβαρά την παραγωγή της τα δύο προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, την οδήγησε να επενδύσει σε ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες και ήλπιζε ότι αυτή θα ήταν μια περίοδος ανάκαμψης.

Ενώ ο κρύος και ο βροχερός καιρός παρεμπόδισε την ανάπτυξη της ελιάς στη δυτική Τουρκία, διαδοχικοί σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 Ρίχτερ έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις 6 Φεβρουαρίου , με αποτέλεσμα 60.000 θανάτους, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμούς και ζημιές περίπου 30,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο σεισμός ήταν, φυσικά, μια από τις καταστροφές του αιώνα, προκαλώντας ζημιές σε εργοστάσια και ελαιώνες», είπε ο Ταν." Οι πληγές επουλώνονται με κυβερνητικά μέτρα και κατανόηση της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης και έναν ολοκληρωτικό αγώνα. Τα πράγματα βελτιώνονται κάθε μέρα».

Κοιτάζοντας μπροστά για το υπόλοιπο καλοκαίρι, ο Ozpinar είπε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες τον Νοέμβριο που συνοδεύονται από βροχή τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αυξήσουν τη συσσώρευση πετρελαίου και να βελτιώσουν τις προβλέψεις συγκομιδής.

«Λόγω της κακής καρπόδεσης στα δέντρα, οι καρποί της ελιάς θα ωριμάσουν πιο γρήγορα και θα είναι μεγαλύτεροι», είπε." Είναι καλό για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε όταν πρόκειται για ελαιόλαδο.

«Θα πρέπει να τρυγήσουμε νωρίτερα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο για να μην δούμε σταγόνες καρπών και σάπιες ελιές στο έδαφος», πρόσθεσε ο Ozpinar.“ Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον Νοέμβριο και οι βροχερές μέρες στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να αυξήσουν το ποσοστό λαδιού στους καρπούς της ελιάς. Αυτή θα ήταν η ιδανική συνθήκη».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελαιώνες της Τουρκίας, οι καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της ελιάς και την παραγωγή λαδιού περιλαμβάνουν μέτριες θερμοκρασίες και ισορροπημένες βροχοπτώσεις», πρόσθεσε ο Alan της NovaVera." Αυτές οι θερμοκρασίες επηρεάζουν επίσης την υπόγεια παροχή νερού, η οποία μειώνεται γρήγορα.

«Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αρκετό νερό για σωστή άρδευση, επηρεάζοντας την ποιότητα του ποτίσματος», είπε." Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί αποτελεσματικός έλεγχος παρασίτων και ασθενειών για την προστασία των ελαιόδεντρων κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου και τη διασφάλιση της υγείας και της παραγωγικότητάς τους.

Αν και αναγνωρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επερχόμενη συγκομιδή, ο Ozpinar προβλέπει ότι η εθνική απόδοση ελαιολάδου μπορεί να τελειώσει έως και 10 έως 15 τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας των 254.600 τόνων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και τη συμπεριφορά της αγοράς.

«Σχεδόν 80% αύξηση της τιμής αγοράς ελαιολάδου των αγοραστών χονδρικής τους τελευταίους δύο μήνες επιβεβαιώνει την προσδοκία μιας σπάνιας συγκομιδής», είπε.

Η καλλιεργητική χρονιά 2023/24 μπορεί να μην είναι τόσο γόνιμη όσο η προηγούμενη, αλλά ο Ταν παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον των τομέων της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου στην Τουρκία.

«Από την άλλη, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που επηρεάζονται λιγότερο από την αρνητική παγκόσμια κλιματική αλλαγή όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία κάνει την ποσότητα και την ποιότητα παραγωγής μας να παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες χώρες», είπε.

«Με άλλα λόγια, είμαι αισιόδοξος για φέτος και εκτιμώ ότι μπορούμε να γίνουμε και πάλι σημαντική χώρα παραγωγός και εξαγωγέας με τη μεταφορά των αποθεμάτων από φέτος», πρόσθεσε ο Ταν.

Με μια άλλη κακή συγκομιδή να πλησιάζει στην Ισπανία , ο Ταν πιστεύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς και να αυξάνει τις εξαγωγές ελαιολάδου της .

«Για τη συγκομιδή 2023/24, όσο συνεχίζεται η αναλογική μείωση των αποδόσεων σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπως συνέβη πέρυσι, δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Τουρκία να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της με τον συνολικό της ισολογισμό και να αποκτήσει βαθύτερη θέση σε νέες αγορές», είπε." Με αυτή τη γενική αξιολόγηση, είμαστε αισιόδοξοι και θα περιμένουμε και θα δούμε."

Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν τόσο εμφανείς στην Τουρκία όσο ήταν πέρυσι στη λεκάνη της Δυτικής Μεσογείου , παραγωγοί σε όλη τη χώρα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της ξηρασίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών στους ελαιοκαλλιεργητές της χώρας.

Ωστόσο, όπως και ο Ταν, ο Άλαν είναι επίσης αισιόδοξος. Είπε ότι οι αποδόσεις ελαιολάδου θα μπορούσαν να μεγιστοποιηθούν φέτος ακολουθώντας ορισμένες βέλτιστες γεωργικές πρακτικές και η συνεχής υιοθέτηση τεχνικών βιώσιμης καλλιέργειας θα μετριάσει τις μελλοντικές επιπτώσεις της ξηρασίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Με σωστές γεωργικές πρακτικές και προσεκτική διαχείριση, είναι πιθανό η παραγωγή να παραμείνει πάνω από το μέσο όρο παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος», είπε." Ας τονίσουμε τη σημασία της υιοθέτησης βιώσιμων γεωργικών μεθόδων στους ελαιώνες σε όλη την Τουρκία."

«Με την εφαρμογή πρακτικών που προάγουν τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την υπεύθυνη χρήση του νερού και τη διατήρηση του οικοσυστήματος, μπορούμε να παίξουμε κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο Άλαν." Μαζί, ως αγρότες και διαχειριστές της γης, οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική ελαιοβιομηχανία για τις επόμενες γενιές.

Ο Μπέλγκερ πιστεύει ότι η ξηρασία θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους παραγωγούς της Δυτικής Ανατολίας, με τη βροχή να πέφτει σε όλες τις λάθος στιγμές για την ανάπτυξη της ελιάς.

«Κοιτάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ξηρασίας, η σκέψη μου είναι ότι οι μικροκαλλιεργητές που δεν μπορούν να επενδύσουν σε ένα σύστημα ποτίσματος θα υποφέρουν περισσότερο», είπε." Οι εκτατικοί αγρότες που παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα, με μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, θα επικρατήσουν.

«Το τοπίο για τους παραγωγούς ελαιολάδου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεαστεί και οι παθιασμένοι καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν την πραγματική αξία ενός βιοτεχνικού προϊόντος», κατέληξε ο Belger.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις