Ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών τη σεζόν 2023-2024

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), το οποίο περιλαμβάνει τόσο μεγάλες χώρες παραγωγούς όσο και καταναλωτές, προβλέπει τώρα 2,3 δισεκατομμύρια τόνους δημητριακών εκτός από το ρύζι, ελαφρώς υψηλότερο από την περίοδο 2021-2022.

Η παραγωγή καλαμποκιού συνεχίζει να αυξάνεται, με άνοδο 5,5 τοις εκατό στους 1,2 δισεκατομμύρια τόνους, χάρη στην μεγαλύτερη έκταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συγκομιδή ρεκόρ που αναμένεται στη Βραζιλία.

Η IGC αναμένει ότι η παραγωγή ρυζιού, του κορυφαίου σπόρου που καταναλώνεται από τους ανθρώπους, θα αυξηθεί κατά 2,5% σε 527 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, η συγκομιδή σιταριού αναμένεται να φτάσει τους 784 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι σταθερό σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά μια μείωση 2,4 τοις εκατό από πέρυσι, όταν η Ρωσία και η Αυστραλία είχαν συγκομιδή προφυλακτήρα.

 

Δύσκολη ώρα για σκληρό σιτάρι

«Η πίεση στο σιτάρι οφείλεται στην πρόβλεψη κατανάλωσης που είναι 20 εκατομμύρια τόνοι μεγαλύτερη από την παραγωγή», δήλωσε ο Damien Vercambre, έμπορος στην Inter-Courtage commodities brokerage.

Η ζήτηση για αραβόσιτο είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 30 εκατομμύρια τόνους το περασμένο έτος, αλλά καλύπτεται από την παραγωγή.

Η αύξηση αφορά ουσιαστικά τις ζωοτροφές και αποτελεί ένδειξη «επιστροφής της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, όπου οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κρέας όταν το εισόδημά τους το επιτρέπει», είπε ο Vercambre, αλλά σημείωσε την αβεβαιότητα γύρω από την ανάκαμψη της Κίνας.

Η πίεση στην αγορά σιταριού οφείλεται στο επίπεδο των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τα αποθέματα σιταριού στους μεγάλους εξαγωγείς είναι περίπου 55 εκατομμύρια τόνοι.

Πρόκειται για χαμηλό δέκα ετών και η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, σημείωσε ο Sebastien Poncelet, ειδικός στα σιτηρά στην Agritel Agritel Agriculture Information Service.

Σε αυτό προστίθενται ανησυχίες για το πώς ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή καθώς και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τη συμφωνία για τα σιτηρά που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας να έχει λήξει και τη Ρωσία να στοχεύει τις υποδομές εξαγωγής σιτηρών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Δούναβη.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία στις εισαγωγικές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να αισθανθούν την ανάγκη να δημιουργήσουν αποθέματα» και κάτι που θα αυξήσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, δήλωσε ο Πόνσελετ.

Η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώνεται μετά από μια σοβαρή ξηρασία.

«Η πιο ξηρή περιοχή τώρα είναι οι εκτάσεις σκληρού σίτου στον Καναδά, οι οποίες εξάγουν πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή περισσότερο από το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε ο Poncelet.

Το σκληρό σιτάρι εκτιμάται για το ψήσιμο του ψωμιού.

Άφθονα αποθέματα ρυζιού

Στην Ασία, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο γενικά συνδέεται με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά προς το παρόν δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ρύζι.

«Οι μουσώνες έφτασαν κανονικά, γεγονός που επέτρεψε τη φύτευση των καλλιεργειών σε καλές συνθήκες», δήλωσε ο Patricio Mendez del Villar, οικονομολόγος που ειδικεύεται στο ρύζι στο CIRAD, μια γαλλική κυβερνητική υπηρεσία για τη γεωργική έρευνα και τη διεθνή ανάπτυξη.

Αλλά απροσδόκητα, η Ινδία, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι -- το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του.

Η κίνηση έγινε «διασφάλιση της επαρκής διαθεσιμότητας» και «ανακούφισης της αύξησης των τιμών στην εγχώρια αγορά», δήλωσε το υπουργείο Καταναλωτών και Τροφίμων της Ινδίας.

Η κίνηση κινδυνεύει να προκαλέσει αυξήσεις τιμών αλλού όταν οι παγκόσμιες τιμές είναι ήδη αυξημένες κατά 30% από πέρυσι και παρά το γεγονός ότι η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Πακιστάν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις μειωμένες ινδικές εξαγωγές, δήλωσε ο Mendez del Villar.

Ένα παρήγορο στοιχείο είναι ότι τα αποθέματα ρυζιού είναι άφθονα στο 37 τοις εκατό της ετήσιας κατανάλωσης, σε σύγκριση με το 25 τοις εκατό κατά την κρίση του 2008, όταν οι τιμές υπερτετραπλασιάστηκαν σε διάστημα λίγων μηνών.

πηγη: france24.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις