Τυνησία: Σχεδιάζει να επεκτείνει τις εξαγωγές ελαιολάδου στη Νότια Κορέα

Η Τυνησία πρόκειται να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιολάδου της στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με εξαγωγείς που ελπίζουν να επεκτείνουν το μερίδιο της Τυνησίας σε ελαιόλαδο στη χώρα του Ασιατικού Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity, η Τυνησία εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας 690 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 (το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), καθιστώντας την έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ελαιολάδου στον κόσμο.

Λόγω της εγγύτητάς του με την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών εξαγωγών του ταξιδεύει βόρεια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ομοίως, οι περισσότερες εισαγωγές της Τυνησίας προέρχονται από την Ευρώπη.

Ωστόσο, τα τελευταία 26 χρόνια, οι εξαγωγές της Τυνησίας στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,8%, αυξάνοντας σε αξία εξαγωγών 87,8 εκατομμυρίων δολαρίων (74,3 εκατ. ευρώ) το 2021.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές της Τυνησίας στη Νότια Κορέα το 2021 ήταν σκραπ χαλκού (16,4 εκατομμύρια δολάρια/13,9 εκατομμύρια ευρώ), καρκινοειδή (9,2 εκατομμύρια δολάρια/7,8 εκατομμύρια ευρώ) και πλαστικά προϊόντα (7,59 εκατομμύρια δολάρια/6,42 εκατομμύρια ευρώ). Οι κορυφαίες εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς την Τυνησία το 2021 ήταν οι σιδηροδρομικές μεταφορές (72,7 εκατομμύρια δολάρια/61,5 εκατομμύρια ευρώ) και τα αυτοκίνητα (66 εκατομμύρια δολάρια/55,8 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Boughedir Ahmed είπε ότι η έκθεση τροφίμων επέτρεψε στους Τυνήσιους παραγωγούς να εμπορεύονται τα προϊόντα ελαιολάδου τους ενώ εντοπίζουν αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους.

« Έχουμε ελαιόλαδο, το οποίο είναι ήδη διάσημο στην αγορά, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα που πωλείται στην Κορέα», είπε." Γνωρίζουμε ότι έαχουμε ένα από τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο και είμαστε μεταξύ των τριών κορυφαίων εξαγωγέων στον κόσμο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς στην Κορέα.

Οι πωλήσεις ελαιολάδου αυξάνονται γρήγορα στη Νότια Κορέα, όπου το ελαιόλαδο ενσωματώνεται σε παραδοσιακές κουζίνες, συμπεριλαμβανομένων των instant noodles, του κορεάτικου τηγανητού κοτόπουλου και των προϊόντων ομορφιάς και μαλλιών .

Το 2021, η Νότια Κορέα εισήγαγε ελαιόλαδο 10 εκατομμυρίων δολαρίων (8,5 εκατομμύρια ευρώ) και έγινε ο 12ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο. Την ίδια χρονιά, το ελαιόλαδο ήταν το 942ο πιο εισαγόμενο προϊόν στη Νότια Κορέα.

Αν και υπάρχει αυξανόμενη όρεξη για ελαιόλαδο, η Νότια Κορέα εισάγει το ελαιόλαδο της κυρίως από την Ιταλία (5,61 εκατομμύρια δολάρια/4,74 εκατομμύρια ευρώ), την Ισπανία (3,53 εκατομμύρια δολάρια/2,99 εκατομμύρια ευρώ), τις Ηνωμένες Πολιτείες (394.000 δολάρια/333.245 ευρώ), την Τουρκία ( 337.000 $/285.000 €) και την Αυστραλία (187.000 $/158.160 €).

Ωστόσο, οι παραγωγοί και οι αξιωματούχοι στην Τυνησία επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της χώρας σε ατομικές συσκευασμένες εξαγωγές , οι οποίες αξίζουν πολύ περισσότερο για το ταμείο και τους αγρότες της χώρας από τις παραδοσιακές εξαγωγές χύδην προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Επιπλέον, επενδυτές από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στρέφονται όλο και περισσότερο στην Τυνησία για να καλύψουν τη νέα ζήτηση για ελαιόλαδο σε χώρες όπου παραδοσιακά κυριαρχούν άλλα βρώσιμα έλαια.

Ο Ahmed είναι πεπεισμένος ότι οι Κορεάτες καταναλωτές θα αναγνωρίσουν τελικά και θα αναζητήσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας από την Τυνησία.

«Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε διάφορες εκθέσεις και θα προσπαθούμε να συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε την καλή αλχημεία μεταξύ των προϊόντων μας και της κορεατικής αγοράς», είπε." Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, αλλά η κορεατική αγορά θα κατανοήσει την ποιότητα των τυνησιακών προϊόντων. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν.”
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις