Σιτάρι: Η κλιμάκωση στη Μαύρη Θάλασσα ακυρώνει συμβόλαια

Η Αμφιτρίτη, μέρος της συμφωνίας σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, και άλλα εμπορικά πλοία περιμένουν να περάσουν το στενό του Βοσπόρου στις ακτές του Yenikapi στην Κωνσταντινούπολη

Οι κερδοσκόποι πριν από μια εβδομάδα εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τις πτωτικές απόψεις τους για το καλαμπόκι που διακινείται στο Σικάγο, αλλά η ζημιά στα λιμάνια των ποταμών της Ουκρανίας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τους ανάγκασε σε ανοδική επικράτεια, ειδικά με το σιτάρι του Σικάγου να εκτινάσσεται στα ύψη το ημερήσιο όριο.

Αρκετοί τερματικοί σταθμοί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών της χώρας, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους την προηγούμενη εβδομάδα μετά την απόσυρση της Μόσχας από την παλιά συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.

Την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, οι διαχειριστές χρημάτων δημιούργησαν μια καθαρή θετική θέση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT και επιλογές 26.603 συμβολαίων, την πρώτη τους ανοδική στάση για το καλαμπόκι σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό σε σύγκριση με το καθαρό έλλειμμα των 46.926 συμβολαίων την προηγούμενη εβδομάδα, και τα δύο τρίτα της τελευταίας κίνησης προκλήθηκαν από τη σύντομη κάλυψη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT είχαν αυξηθεί σχεδόν 6% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και το σιτάρι CBOT αυξήθηκε πάνω από 13%, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης περιορισμού στις 24 Ιουλίου. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σίτου αυξήθηκε περισσότερο από 7% έως τις 25 Ιουλίου, φθάνοντας στο 1% την ίδια εβδομάδα πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ήταν 9% χαμηλότερα μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι διαχειριστές χρημάτων έως τις 25 Ιουλίου μείωσαν τα καθαρά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σίτου CBOT σε 40.332 από 54.418 την προηγούμενη εβδομάδα, εξ ολοκλήρου σε βραχυπρόθεσμη κάλυψη και σημειώνοντας τη λιγότερο πτωτική στάση τους για το σιτάρι σε 38 εβδομάδες.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών δεν διατήρησαν τη δύναμή τους την περασμένη εβδομάδα και τα funds μπορεί να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα ανοδικά στοιχήματα καλαμποκιού από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το καλαμπόκι σημείωσε πτώση άνω του 6% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια βασικών εμπορευμάτων δεσμεύθηκαν ως καθαροί πωλητές 33.000 συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού CBOT εξακολουθούν να διατηρούν μέρος του πρόσφατου πριμ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας υποχωρήσει 7,4% μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής. Τα funds θεωρήθηκαν ως πωλητές 24.000 συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τελευταία πτώση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών ήρθε παρά την άλλη μια ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας την Πέμπτη, αν και οι έμποροι ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει με τις περισσότερες εξαγωγές της Ουκρανίας, εάν δεν αποκατασταθεί η συμφωνία σιτηρών.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός στη ζώνη καλαμποκιού των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού, αν και οι προβλέψεις νωρίς την Κυριακή πρότειναν την επιστροφή πιο ευνοϊκού καιρού στις αρχές Αυγούστου.

ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Οι διαχειριστές χρημάτων κατέχουν καθαρή θετική θέση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σόγιας CBOT από τον Απρίλιο του 2020. Από τις 25 Ιουλίου, καθιέρωσαν την πιο ανοδική τους άποψη για τη σόγια στα τέλη Ιουλίου από το 2016, αυξάνοντας το καθαρό τους long σε 120.739 συμβόλαια από 95.814 μια εβδομάδα νωρίτερα.


Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας κέρδισαν 1,8% την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, αν και το σογιέλαιο αυξήθηκε κατά 7,5%. Οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν το καθαρό τους μακροπρόθεσμο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης σογιόλης CBOT σε υψηλό 28 εβδομάδων των 54.190 συμβολαίων από 44.914 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για γεύματα σόγιας παρέμειναν αμετάβλητα την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, αλλά είχαν αυξηθεί έως και 2%, το οποίο είχε τα κεφάλαια να συμπληρώσουν ανοδικά στοιχήματα. Το καθαρό διαχειριζόμενο χρήμα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης σόγιας CBOT αυξήθηκε σε υψηλό εννέα εβδομάδων των 70.174 συμβολαίων από 58.949 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τελευταίες κινήσεις των funds στα προϊόντα σόγιας προήλθαν από νέες ακαθάριστες αγορές και οι νέες αγορές ήταν υπεύθυνες για τα δύο τρίτα των καθαρών αγορών σόγιας από τους κερδοσκόπους.

Η πιο ενεργή σόγια Νοεμβρίου υποχώρησε 2,6% μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, αλλά ορισμένες από τις απώλειες πιθανότατα περιορίστηκαν από τα νέα νέα για τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Τα γεύματα μειώθηκαν 2,5% και το σογιέλαιο 2,9%.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής ανέφερε έξι ξεχωριστές πωλήσεις αμερικανικής σόγιας προς εξαγωγή το 2023-24. Αυτοί ανήλθαν συνολικά σε 1,67 εκατομμύρια μετρικούς τόνους με 70% προς άγνωστους προορισμούς, 19% προς την Κίνα και 10% προς το Μεξικό.

Η αμερικανική σόγια για αποστολή αργότερα το 2023 έχει γίνει ανταγωνιστική με τις προμήθειες στη Βραζιλία, όπου η πρόσθετη εξαγωγική ικανότητα έχει περιοριστεί καθώς η χώρα αποστέλλει τις σοδειές ρεκόρ της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις