Μαγνησία: Κάηκαν πολλά ζώα

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί ο αγροκτηνοτροφικός τομέας στη Μαγνησία από το πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς.

Σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής και οι τιμές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική αιμορραγία στον πρωτογενή τομέα, κτηνοτρόφοι και αγρότες στις περιοχές που κατέκαψε η φωτιά καταγράφουν μεγάλες ζημιές στο βιος τους.

Η καταγραφή που ήδη άρχισε από κλιμάκια του ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι αποκαλυπτική.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.

 

Μεγάλο το χτύπημα στην κτηνοτροφία

Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών προχθές και χθες οι υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.

Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

 

«Χτυπήθηκαν» τα σιτηρά

Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α., που βρέθηκαν από την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, ότι σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.

Αναφορικά με το υπόλοιπο φυτικό κεφάλαιο, σύμφωνα πάντα με τον ΕΛΓΑ και ό,τι κατέγραψαν τα κλιμάκια, υπάρχουν περιορισμένες ζημιές στις καλλιέργειες αμυγδάλων και άλλες δενδροκαλλιέργειες.

«Χάθηκε το 80% του κλάδου»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχουν περιέλθει κτηνοτρόφοι ειδικά στις περιοχές του Σέσκλου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ήτοι στον Αγ, Γεώργιο Φερών, το Βελεστίνο, το Αερινό και την Κοκκίνα, αλλά και στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου. Υπολογίζεται συνολικά ότι περισσότερα από 3.000 ζώα βρήκαν εφιαλτικό θάνατο μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες, ανυπεράσπιστα.

πηγη: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις