ΕΕ: Θα δώσει 5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της διατήρησης της άγριας ζωής και της επισιτιστικής ασφάλειας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) καλωσόρισε πρόσθετη χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την επέκταση και την κλιμάκωση του Προγράμματος Αειφόρου Διαχείρισης Άγριας Ζωής ( SWM) .

Από το 2017, η πρωτοβουλία συνεργάζεται με χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για τη μείωση του μη βιώσιμου κυνηγιού άγριας ζωής, τη διατήρηση της άγριας ζωής και την ενίσχυση των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων και της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας έλαβε 45 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, με συγχρηματοδότηση από το Γαλλικό Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος (FFEM) και τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (AFD). Αυτή η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάιο του 2029 και θα είναι μέρος του NaturAfrica, της νέας πρωτοβουλίας της ΕΕ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Αφρική. 

Σε αυτή τη νέα φάση, ο FAO θα συνεχίσει να ηγείται μιας κοινοπραξίας εταίρων, η οποία περιλαμβάνει το Γαλλικό Κέντρο Γεωργικής Έρευνας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (CIRAD), το Κέντρο Διεθνούς Δασικής Έρευνας (CIFOR) και την Εταιρεία Προστασίας της Άγριας Ζωής (WCS).   

«Το Πρόγραμμα SWM μπορεί να συμβάλει σημαντικά καθώς εργαζόμαστε για έναν βιώσιμο και ασφαλή για τα τρόφιμα κόσμο για όλους», δήλωσε η Maria Helena Semedo, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO. «Η πρωτοβουλία συμβάλλει στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ καθώς και στα « τέσσερα καλύτερα » στο νέο στρατηγικό πλαίσιο του FAO 2022–2031. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα εργάζεται για «καλύτερη διατροφή» προωθώντας ασφαλή τρόφιμα σε αλυσίδες αξίας άγριων και οικιακών κρεάτων και προς «καλύτερο περιβάλλον» αναπτύσσοντας καινοτόμες προσεγγίσεις για τη βελτίωση των πρακτικών, τη δημιουργία ικανοτήτων για τη μείωση των ζωονοσογόνων κινδύνων και την προστασία των οικοσυστημάτων.

Η εταιρική σχέση συνεργάζεται με εθνικές και περιφερειακές διοικήσεις, και με περισσότερες από 80 τοπικές και αυτόχθονες κοινότητες, σε 16 χώρες. Η πρωτοβουλία ενισχύει καινοτόμες και συνεργατικές στοχευμένες προσεγγίσεις για τη διατήρηση των άγριων ζώων, την προστασία των οικοσυστημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων εξαρτώνται από αυτούς τους πόρους.

«Η δημιουργία επεκτάσιμων νέων μοντέλων για τη διατήρηση της άγριας ζωής και τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας απαιτεί χρόνο», δήλωσε η Marjeta Jager, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών (DG-INTPA), Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν από το Πρόγραμμα SWM και να διαδώσουμε και να κλιμακώσουμε τα πορίσματα, τα αποτελέσματα και τις προσεγγίσεις του Προγράμματος για να επιτύχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη συνέχιση του Προγράμματος SWM έως τον Ιούνιο του 2029».

Η σημασία του προγράμματος

Πολλοί αγροτικοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να βασίζονται στην άγρια ​​ζωή για φαγητό, εισόδημα και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Το άγριο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, λίπους και μικροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για άγριο κρέας, ειδικά στις αστικές περιοχές, απειλεί τους πληθυσμούς της άγριας ζωής, την ισορροπία των οικοσυστημάτων και την επισιτιστική ασφάλεια των αυτόχθονων και αγροτικών κοινοτήτων σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. 

Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 τόνισε την αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του οικοσυστήματος και κατέδειξε το μέγεθος και την ποικιλομορφία των συνεπειών που μπορεί να έχει η απώλεια ή η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα SWM στοχεύει στη βελτίωση της βιώσιμης και νόμιμης χρήσης πληθυσμών άγριων ζώων μέσω της συμμετοχικής διαχείρισης του κυνηγιού, της αλιείας και της άγριας ζωής. Εργάζεται επίσης για τη μείωση της αστικής κατανάλωσης άγριου κρέατος από μη βιώσιμες πηγές, ενθαρρύνοντας υγιείς και βιώσιμες αλυσίδες αξίας ζώων, πουλερικών και ιχθυοκαλλιέργειας.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται επίσης στη δημιουργία ικανοτήτων για τη μείωση των ζωονοσογόνων κινδύνων στις διεπαφές ανθρώπου-οικιακού ζώου-άγριας ζωής και οικοσυστήματος, προωθώντας την προσέγγιση One Health .

Συμβολή παγκόσμια

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα του Προγράμματος συμπληρώνοντας τα μοντέλα και ανταλλάσσοντας διδάγματα, εργαλεία και καινοτομίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η πρωτοβουλία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Οργανισμό Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και περιφερειακούς οργανισμούς στην Αφρική.  

Το Πρόγραμμα SWM συμβάλλει στο Στρατηγικό Πλαίσιο του FAO 2022-2031 , το οποίο υποστηρίζει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της μετάβασης σε πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής που προσφέρουν βελτιώσεις στην παραγωγή, τη διατροφή, το περιβάλλον και τα μέσα διαβίωσης.

Το Πρόγραμμα συμβάλλει επίσης σε πολλές διεθνείς στρατηγικές και προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένου του Πλαισίου Παγκόσμιας Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal, της προσέγγισης One Health και της Σύμβασης Ramsar για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις