Ελαιόλαδο: Η Τουρκία απαγόρευσε την εξαγωγή του

Η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 79% από έτος σε έτος σε υψηλό ρεκόρ των 421.717 τόνων το 2022.

Ενώ η παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου στην Ευρώπη, ειδικά στην Ισπανία, βρίσκεται σε κρίση λόγω της ξηρασίας, η Τουρκία στοχεύει να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της με τη θέσπιση νέων στρατηγικών παραγωγής και εξαγωγής.

Κοντά στην επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η Tουρκία επικεντρώθηκε στην παραγωγή και τις πωλήσεις προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Anadolu.

Μιλώντας στο Anadolu, ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Aegean Davur Er δήλωσε: «Η Τουρκία έχει θέσει στόχο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές ελαιολάδου φέτος, θα είναι ιστορικό ρεκόρ».

Ο Aysegul Selisik, βοηθός εκπρόσωπος στην Τουρκία για τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τόνισε ότι η συνολική παραγωγή ελιάς στον κόσμο ήταν πάνω από 23 το 2021.

Δηλώνοντας ότι ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Τουρκία έφτασε τα 189 εκατομμύρια από 99 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, ο Σελισίκ υπογράμμισε ότι η παραγωγή αυξήθηκε ανάλογα.

Έτσι, σήμερα μαθαίνουμε ότι η Τουρκική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα και προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγής των χύμα ελαιολάδων (παρθένα και ραφινέ), αλλά όχι του τυποποιημένου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις