Νεμέα: Οι καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μεγάλες και αγγίζουν σε μεγάλο ποσοστό το 100%

Ο Δήμαρχος Νεμέας, κος Φρούσιος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, κος Καραμάνης και ο Πρόεδρος του Οιν/κου Συνεταιρισμού Νεμέας, κος Μάζος , συνυπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Αυγενάκη , η οποία κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Πολιτισμού, κο Δήμα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ,κο Ταγαρά, στους Βουλευτές, κα Σούκουλη και κο Ψυχογιό, στον Περιφερειάρχη Πελ/σου, κο Νίκα και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κο Λυκουρέντζο. Η επιστολή έχει ως στόχο να τονίσει τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και να τονιστεί η ανάγκη άμεσης παρέμβασης .

Ακολουθεί η επιστολή :

Κε Υπουργέ,

Η περιοχή της Νεμέας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (καύσωνας)  που επικράτησαν στην περιοχή , κατά το χρονικό διάστημα 13-27/7/2023, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μαύρης κορινθιακής σταφίδας ,σουλτανίνας αλλά και οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του Οιν/κου Συνεταιρισμού Νεμέας αλλά και αρμοδίων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Κορινθίας (ΔΑΟΚ) οι καταστροφές είναι μεγάλες και αγγίζουν σε μεγάλο ποσοστό το 100% καθώς οι θερμοκρασίες στο χρονικό διάστημα αυτό ξεπέρασαν τους 45ο  βαθμούς κελσίου(επισυνάπτουμε σχετικό στατιστικό δελτίο καταγραφής από μετεωρολογικούς σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή και παρακολουθούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κε Υπουργέ ,σε συνάρτηση με τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και τις ενεργειακές ανατιμήσεις δυστυχώς πλέον ο κίνδυνος της άμεσης επιβίωσης εκατοντάδων οικογενειών ,που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας ,είναι  ήδη ορατός.

Παρακαλούμε για τις άμεσες παρεμβάσεις σας κινητοποιώντας όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την  αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.

Τέλος επιζητούμε όσο το δυνατό συντομότερα μια συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε όσα παραπάνω αναφέρονται.

Με εκτίμηση

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις