Η Κίνα θα μπορούσε να σώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσβλέπουν στην Κίνα για να βοηθήσουν στην επίλυση του καταστροφικού ντόμινο της εξόδου της Ρωσίας από μια κρίσιμη συμφωνία για τη γεωργία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ .

Η Κίνα, ένας από τους πιο στρατηγικούς συμμάχους της Μόσχας και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ήταν ο αδιαμφισβήτητος κορυφαίος αποδέκτης των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας ορόσημο που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εφαρμογής, η Ρωσία εγκατέλειψε το σύμφωνο τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη την απογοήτευση ότι η συμφωνία ωφέλησε μόνο την Ουκρανία.

Η συμφωνία χαλάρωσε τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και δημιούργησε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο που διέσχιζε περισσότερα από 1.000 πλοία που μετέφεραν σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ουκρανικού σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ηλίανθου.

Από την έναρξη της συμφωνίας του Ιουλίου 2022, η οποία μεσολάβησε σχεδόν έξι μήνες μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας , τα κινεζικά λιμάνια είχαν υποδεχθεί 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τη μερίδα του λέοντος σύμφωνα με στοιχεία που παρείχαν τα Ηνωμένα Έθνη .

Τι έχει αποσταλεί μέσω του Black Sea Grain Initiative και πού έχει πάει;

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ουκρανικών σιτηρών και έτσι με την κατάρρευση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, οι πιέσεις στο Πεκίνο θα είναι ακραίες όσον αφορά τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων», δήλωσε ο David Riedel, ιδρυτής της Riedel Research Group. συνέντευξη στο CNBC.

«Μπορεί να είχαν αποθέματα λίγο πριν από την κατάρρευση αυτής της συμφωνίας, αλλά αυτό είναι ένα απόθεμα εβδομάδων και όχι μηνών», είπε. «Θα ανησυχούσα πολύ για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων στην Κίνα», πρόσθεσε ο Ρίντελ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει προτεραιότητα στην αυξανόμενη επισιτιστική κρίση στον κόσμο που προκλήθηκε εν μέρει από την κατάρρευση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν υπό το τιμόνι του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών , μιας προγραμματισμένης εκ περιτροπής προεδρίας ενός μήνα.

«Γνωρίζουμε ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια», είπε ο Τόμας-Γκρίνφιλντ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο καλάθι του ψωμιού στον κόσμο και είναι νεκρή να στερήσει τον κόσμο από τα σιτηρά της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις