Κριθάρι: Η Αυστραλία ζητά από την Κίνα να μειώσει τους δασμούς αντιντάμπινγκ

Η Αυστραλία χρησιμοποίησε την Παρασκευή την απόφαση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κριθαριού της για να ζητήσει τον τερματισμό όλων των εναπομεινάντων εμπορικών περιορισμών, με επικεφαλής το κρασί, καθώς οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων κλιμακώνονται προς την εξομάλυνση.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δασμοί αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων στο αυστραλιανό κριθάρι θα λήξουν το Σάββατο, περίπου τρία χρόνια αφότου οι δασμοί 80,5% έκοψαν για πρώτη φορά το ετήσιο εμπόριο που έφτανε κάποτε το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλία (986,25 εκατομμύρια δολάρια). και οδήγησε την Καμπέρα να καταθέσει υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η απόφαση για το κριθάρι ακολουθεί την επανέναρξη του εμπορίου προϊόντων όπως ο άνθρακας και η ξυλεία και θέτει στο προσκήνιο τα λίγα εναπομείναντα αυστραλιανά προϊόντα που έχουν περιοριστεί από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει δασμούς, καθώς και ανεπίσημους περιορισμούς στις εξαγωγές αστακού και κρέατος από ορισμένα σφαγεία.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντον Φάρελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κινεζικοί περιορισμοί που επηρεάζουν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιου εμπορίου από τον περασμένο Μάιο είχαν συρρικνωθεί φτάνοντας περίπου τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλιανών εξαγωγών.

«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία (κριθάρι) ως πρότυπο για την επίλυση του ζητήματος σχετικά με το κρασί, το οποίο είναι ακόμη σε εξέλιξη... καθώς επιδιώκουμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα», είπε ο Φάρελ στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων βασικών εμπορευμάτων είχαν επιδεινωθεί το 2020 αφού η Αυστραλία ζήτησε έρευνα για την προέλευση του COVID-19, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένων δασμών αντιντάμπινγκ στο αυστραλιανό κρασί και κριθάρι.

Οι εντάσεις μεταξύ Καμπέρα και Πεκίνου έχουν εκτονωθεί από τότε που το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα κέρδισε την εξουσία στην Αυστραλία πέρυσι, με τις κινεζικές αγορές αυστραλιανού άνθρακα και ξυλείας να συνεχίζουν φέτος.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, το οποίο τάχθηκε στο πλευρό της Αυστραλίας στην εμπορική διαμάχη, αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Κίνας να μειώσει τους δασμούς στο κριθάρι.

Η απόφαση για το κριθάρι εξομαλύνει επίσης τον δρόμο για ένα πιθανό ταξίδι στο Πεκίνο αργότερα φέτος από τον πρωθυπουργό Anthony Albanese, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Οι δασμοί για το κριθάρι θα μειωθούν από το Σάββατο, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σημειώνοντας ότι οι παράγοντες του κλάδου ανέφεραν ότι η ζήτηση στην αγορά μπύρας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και η εγχώρια προσφορά κριθαριού δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης.

Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,34% στα 0,65715 δολάρια μετά την ανακοίνωση, έχοντας ανέλθει στα 0,65875 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση, ανακάμπτοντας από το χαμηλό δύο μηνών που σημείωσε την Πέμπτη.

Θετικό βήμα για το κρασί

Το εμπόριο κρασιού της Αυστραλίας με την Κίνα άξιζε κάποτε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ετησίως, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Australian Grape & Wine, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Lee McLean είπε ότι το τέλος των δασμών στο κριθάρι ήταν ένα θετικό βήμα.

Οι μετοχές της οινοπαραγωγού Treasury Wine Estate αντιστράφηκαν νωρίτερα με πτώση φθάνοντας στο 2,7% μετά την απόφαση για το κριθάρι έναντι μιας κατά τα άλλα επίπεδη αγορά.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη διαμάχη της για το κριθάρι στον ΠΟΕ, αλλά δεν έχει ακόμη αποσύρει μια ξεχωριστή καταγγελία κατά των δασμών της Κίνας έως και 218% στο αυστραλιανό κρασί.

Αλλαγές στην αγορά κριθαριού

Ο ανώτερος αναλυτής δημητριακών της Rabobank, Dennis Voznesenski, δήλωσε ότι η απόφαση για το κριθάρι θα ήταν θετική για τις τιμές της Αυστραλίας και οι αγρότες με κριθάρι ποιότητας βύνης είναι ιδιαίτερα πιθανό να προσελκύσουν ένα premium σε σχέση με τις πρόσφατες τιμές.

«Οι παράγοντες της αγοράς που πρόκειται να στείλουν κριθάρι στην Κίνα μπορεί να ζητήσουν πριμοδότηση λόγω των κινδύνων που εμπεριέχονται, καθώς θα υπάρξουν κάποιες ανησυχίες, εάν για παράδειγμα, η Κίνα επιστρέψει στην απόφασή της», είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grain Producers Australia, Colin Bettles, χαιρέτισε την κατάργηση των δασμών, χαρακτηρίζοντάς την νίκη για τους Κινέζους καταναλωτές και τη βιομηχανία καθώς και για τους τοπικούς εξαγωγείς.

Οι Κινέζοι αγοραστές είχαν στραφεί στον Καναδά, τη Γαλλία και την Αργεντινή για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες κριθαριού της Αυστραλίας τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι Αυστραλοί πωλητές μετατόπισαν τις εξαγωγές τους στις αγορές κριθαριού στη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι εμπορικές ροές είναι πιθανό να μετατοπιστούν ξανά αφού η Κίνα ρίξει τους δασμούς, με τους αγοραστές κριθαριού της να αναμένεται να ξεκινήσουν τις αγορές της νέας αυστραλιανής σοδειάς που συγκομίζεται τον Οκτώβριο για άφιξη μέχρι το τέλος του έτους. ($1 = 1,5209 δολάρια Αυστραλίας)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις