Ποιοι επωφελούνται από την απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού της Ινδίας

Η Ταϊλάνδη επωφελείται από την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας και δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει τις αποστολές του ίδιου του σιταριού, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της τη Δευτέρα (7 Αυγούστου).

Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει επαρκή παραγωγή ρυζιού τόσο για την εγχώρια κατανάλωση όσο και για τις εξαγωγές, και επίσης θα φροντίσει να μην είναι πολύ υψηλές οι εγχώριες τιμές, δήλωσε ο υπουργός Jurin Laksanawisit σε συνέντευξη Τύπου.

Τους πρώτους επτά μήνες, η Ταϊλάνδη απέστειλε 4,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, είπε, προσθέτοντας ότι οι μηνιαίες εξαγωγές ανήλθαν σε 700.000 έως 800.000 μετρικούς τόνους.

Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο μετά την Ινδία, αναμένεται να εξάγει περισσότερους από 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρυζιού φέτος, δήλωσε ο Charoen Laothamatas, πρόεδρος του Thai Rice Exporters Association, από 7,71 εκατομμύρια πέρυσι.

Δύο εμπορικές πηγές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι εξαγωγείς ρυζιού στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ επαναδιαπραγματεύονταν τις τιμές των συμβάσεων πώλησης για περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους για την αποστολή Αυγούστου, αφού η Ινδία σόκαρε τις παγκόσμιες αγορές με την απαγόρευση των εξαγωγών λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις