Η ΕΕ κινητοποιεί βοήθεια για τη Σλοβενία και την Κύπρο

 

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Σλοβενίας για βοήθεια στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, η Γαλλία αποστέλλει δύο εκσκαφείς με μηχανολογικές μονάδες, ενώ η Γερμανία θα στείλει δύο προκατασκευασμένες γέφυρες, δύο εκσκαφείς και σχετικό προσωπικό. Η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus έχει μέχρι στιγμής εκπονήσει διάφορους χάρτες των πληττόμενων περιοχών, ενώ ένας αξιωματικός σύνδεσμος από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται ήδη στο πεδίο. Σύμφωνα με τις σλοβενικές αρχές, πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Έχουν επιβεβαιωθεί ανθρώπινα θύματα και χιλιάδες  άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξακολουθούν να επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και ποταμοί σε όλη τη χώρα έχουν υπερχειλίσει.
 

Κατόπιν αιτήματος βοήθειας που υπέβαλε η Κύπρος για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται  στο νησί, η ΕΕ κινητοποιεί δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης Canadair από το αποθεματικό πολιτικής προστασίας της ΕΕ που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αποστέλλει επίσης 20 τόνους αντιπυρικού επιβραδυντικού υγρού  μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η ΕΕ είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια και για τις δύο χώρες.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σλοβενία και τις συνεχείς δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο, η ΕΕ εργάζεται σε εικοσιτετράωρη βάση για να στείλει βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστώ τη Γερμανία και τη Γαλλία για την ταχεία αντίδρασή τους. Καλώ ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα πολιτικής προστασίας να συμβάλει  στην αντιμετώπιση της  τεράστιας αυτής καταστροφής που πλήττει τη χώρα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να κινητοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων ανάκαμψης και στήριξης της ΕΕ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης που παρείχε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κύπρο. Πρόκειται για εξαιρετικά παραδείγματα αλληλεγγύης της ΕΕ.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις