ΗΠΑ: Κλιματική κρίση και πληθωρισμός πλήττουν το εισόδημα των αγροτών

Η ξηρασία που πλήττει την λεγόμενη «ζώνη του καλαμποκιού» στις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει σε φόβους για μείωση της φετινής παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας και αύξηση της τιμής. Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το κατά πόσο η σοδειά φέτος θα είναι μειωμένη ή όχι. Ωστόσο οι προβλέψεις για την ώρα είναι δυσοίωνες κάτι που αποτυπώνεται και στις αυξήσεις των τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

 

Τα παραπάνω νέα έρχονται σε μια χρονιά που ήδη θεωρείται κακή για την αμερικανική παραγωγή. Υπενθυμίζεται πως μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές αύξησης των εισοδημάτων τους οι Αμερικανοί αγρότες το 2023 είδαν τα πραγματικά τους εισοδήματα να μειώνονται. Επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S Department of Agriculture) που είχαν δημοσιευθεί το Φεβρουάριο του 2023. Τότε έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών (Εconomic Research Service) του Υπουργείου επεσήμαινε πως παρά τις αυξήσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα πραγματικά κέρδη των παραγωγών λόγω του υψηλού πληθωρισμού, το 2023 θα ήταν μειωμένα. Με τα πιο δυσοίωνα σενάρια τότε να κάνουν λόγο για πτώση έως και 22.9% στα έσοδα του πρωτογενή τομέα των ΗΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Η απότομη προσγείωση του Αμερικανικού πρωτογενή τομέα από τα έσοδα ρεκόρ του 2022 που ξεπέρασαν τα $195 δις, το 2023 οδήγησε ήδη σε απώλειες άνω των εσόδων άνω των $40 δις.Απώλειες που η άνοδος των τιμών του καλαμποκιού και της σόγιας λόγω της ξηρασίας δεν μπορούν να αναπληρώσουν, αφού σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της επικεφαλής οικονομολόγου του Υπουργείου Γεωργίας Carrie Litkowski η κύρια αιτία μείωσης των καθαρών κερδών των παραγωγών οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Με τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τα κέρδη στο τομέα αρνητικά να περιλαμβάνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και την άνοδο των τιμών των καυσίμων καθώς και του κόστους των αγρεφοδίων όπως είναι τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Ενώ και το εργατικό κόστος φαίνεται να ανεβαίνει.

 

Στα παραπάνω ανελαστικά κόστη που επηρεάζουν όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής πλέον έρχεται και η κλιματική κρίση που επηρεάζει τον ύψος αλλά και την ποιότητα της παραγωγής. Συμπληγάδες από τις οποίες οι περίπου 3.4 εκατομμύρια αγρότες των ΗΠΑ θα πρέπει να περάσουν για να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις