Ηνωμένο Βασίλειο: Πλήγμα στη βιομηχανία σολομού

Μια δοκιμή ενός συστήματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους εξαγωγείς ψαριών μετά το Brexit πρόκειται να τελειώσει χωρίς άμεση αντικατάσταση, προκαλώντας απογοήτευση στη βιομηχανία σολομού.

Η ψηφιοποίηση των χάρτινων υγειονομικών πιστοποιητικών που απαιτούνται για όλα τα ψάρια και τα διατηρημένα με απλή ψύξη τρόφιμα που εξάγονται στην Ευρώπη είχε σκοπό να εξοικονομήσει χρόνο από τους εμπόρους και έως και 3 εκατομμύρια λίρες στη γραφειοκρατία μετά το Brexit.

Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) ενημέρωσε τις εταιρείες που εμπλέκονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2021, ότι το πρόγραμμα θα τερματιστεί. Δεν ανέφερε καμία αντικατάσταση. «Ενώ η μετάβαση σε μια πλήρως ψηφιακή υπηρεσία για εξαγωγικά πιστοποιητικά υγείας παραμένει φιλοδοξία μας, σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα άσκηση», τους έγραψε ένας αξιωματούχος.

Ο κλάδος είδε την ηλεκτρονική πιστοποίηση ως ένα ευπρόσδεκτο μέσο για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις εξαγωγές, που απαιτούνται από το Brexit. Τα φορτηγά με παγωμένα ψάρια πρέπει να περάσουν από ελέγχους τρίτων χωρών στη Boulogne-sur-Mer της Γαλλίας, η οποία είναι το κύριο κέντρο επεξεργασίας φρέσκων ψαριών προς πώληση σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια.

Υπήρχε η ελπίδα ότι το νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα μπορούσε να εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε άλλα λιμάνια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Σκανδιναβίας.

Ο Tavish Scott, διευθύνων σύμβουλος της Salmon Scotland , δήλωσε: «Έχουμε ενημερωθεί για περαιτέρω καθυστέρηση στην εισαγωγή ενός ψηφιοποιημένου συστήματος εγγράφων εξαγωγής από άκρο σε άκρο, το οποίο αφήνει τις εταιρείες σολομού με συνεχή γραφειοκρατία που έχει ήδη αυξηθεί. για περισσότερα από δυόμισι χρόνια».

Ο οργανισμός προτρέπει την κυβέρνηση να δράσει γρήγορα, δεδομένων των επιπτώσεων της επιπλέον γραφειοκρατίας και των πιθανών καθυστερήσεων στα ευπαθή τρόφιμα. Λέει ότι η βιομηχανία σολομού αξίζει 760 εκατομμύρια £ για την οικονομία, αλλά άλλοι τομείς που πωλούν παγωμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πουλερικών και τυριών, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την ψηφιακή πιστοποίηση.

Οι καθυστερήσεις στο έργο ψηφιοποίησης έρχονται λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να καθυστερήσει, για πέμπτη φορά, την πρώτη φάση της γραφειοκρατίας που απαιτείται για τους παραγωγούς φρέσκων τροφίμων της ΕΕ που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε επίσης πρόσφατα επ' αόριστον τα σχέδια να εισαγάγει μια εναλλακτική στην ετικέτα ασφαλείας CE με το δικό του λογότυπο UKCA σε μια άλλη κατάρρευση του Brexit.

Ενώ τα βρετανικά αγροτικά προϊόντα έχουν υποβληθεί σε ελέγχους δημόσιας υγείας και ελέγχους από το 2021 στο Καλαί και αλλού, τα αντίστοιχά τους στην ΕΕ είχαν στην πραγματικότητα δωρεάν άδεια, με τους ισοδύναμους ελέγχους στο Η.Β.

Ο κλάδος φοβάται ότι η ηλεκτρονική πιστοποίηση δεν θα είναι σε ισχύ πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του Brexit τον Ιανουάριο του 2021. «Ακόμα κι αν είναι «φιλοδοξία» τους να κάνουν κάτι στο μέλλον, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβεί από αυτήν την πλευρά των επόμενων γενικών εκλογών», δήλωσε ένας από τους γνώστες του κλάδου.

Ο Scott δήλωσε: «Ο σολομός εκτροφής είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιβάρυνση του κλάδου μας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε βιώσιμα, να παράγουμε πιο θρεπτικά τρόφιμα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να ενισχύσουμε τις οικονομίες της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. .»

Είπε ότι τα μέλη του ήταν απογοητευμένα με το χρόνο που χρειαζόταν για την ανάπτυξη του διαδικτυακού συστήματος και ήταν έτοιμα να προσφερθούν εθελοντικά για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να δοκιμάσει τυχόν νέα συστήματα που αναπτύσσει.


Ένας εκπρόσωπος της Defra είπε ότι η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το έργο ψηφιοποίησης. «Όπως συνέβαινε πάντα, το πρώτο πιλοτικό ολοκληρώνεται με την πρόθεση να περάσει σε μια δεύτερη φάση παροχής πλήρως ψηφιοποιημένης πιστοποίησης για τις εξαγωγές.

«Θα αρχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτή τη νέα και βελτιωμένη υπηρεσία από τις αρχές του 2024 και θα βασιστούμε στα σχόλια και τις γνώσεις που μάθαμε στους πιλότους. Αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα αποστολής ψηφιακών πιστοποιητικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μακρύτερα, προσφέροντας περισσότερα από το αρχικό πρόγραμμα δοκιμών».

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις