Αυστραλία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές βοοειδών

Η αύξηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας από το Townsville και το Broome ώθησε τις εξαγωγές αυστραλιανών βοοειδών τον Ιούλιο στο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο των τελευταίων δύο ετών, αλλά η ανοδική τάση πρόκειται να αντιστραφεί αυτόν τον μήνα μετά την αναστολή τεσσάρων ναυπηγείων εξαγωγών από την Ινδονησία στη βόρεια Αυστραλία.

Οι Αυστραλοί εξαγωγείς μετέφεραν 68.954 βοοειδή τον Ιούλιο, ο μεγαλύτερος όγκος σε έναν μήνα από τον Αύγουστο του 2021, όταν εξήχθησαν 72.774 βοοειδή.

Οι εξαγωγές προς την Ινδονησία αυξήθηκαν στα 35.993 κεφάλια τον Ιούλιο, το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο προς τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αυτή η ανοδική τάση πρόκειται να αντιστραφεί όταν γίνουν διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία για τον Αύγουστο, αφού η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε στις 30 Ιουλίου ότι ανέστειλε τις εξαγωγές βοοειδών από τέσσερα ναυπηγεία καραντίνας πριν από την εξαγωγή στη βόρεια Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των δύο μόνο που εξυπηρετούν τα λιμάνια του Wyndham και του Wyndham και Townsville.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας είπε ότι η αναστολή ακολούθησε δοκιμές που έδειξαν ότι τα αυστραλιανά βοοειδή, τα οποία όπως είναι κατανοητό ότι βρίσκονταν στην Ινδονησία για μερικές εβδομάδες όπου επικρατεί η οζώδης δερματική νόσος, είχαν βρεθεί θετικά στη νόσο.

Ενώ τα βοοειδή σε υπάρχουσες παραγγελίες εξακολουθούν να μετακινούνται από ναυπηγεία χωρίς αναστολή και να αποστέλλονται στην Ινδονησία αυτόν τον μήνα, η εμπορική εμπιστοσύνη έχει πληγεί σοβαρά από την αναστολή και λέγεται ότι είναι απίθανο να εγγραφούν νέες παραγγελίες κλίμακας μέχρι το τρέχον ζήτημα επιλύεται.

Η Ινδονησία δήλωσε ότι οι αναστολές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ικανοποιηθεί ότι η Αυστραλία είναι απαλλαγμένη από LSD.

Ένα δεκαπενθήμερο αφότου το Υπουργείο Γεωργίας της Αυστραλίας ξεκίνησε τις δοκιμές των βοοειδών στα τέσσερα αιωρούμενα ναυπηγεία, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το πότε θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών και θα παρουσιαστούν στην κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη με πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον του εμπορίου ζωντανών βοοειδών της Αυστραλίας με τον κύριο πελάτη της, η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι έχει πλέον υπογράψει επίσημο πρωτόκολλο για την εξαγωγή ζωντανών βοοειδών στην Ινδονησία.

Δήλωση του Υπουργείου Γεωργίας της Βραζιλίας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν τα πρωτόκολλα σχετικά με την επιθεώρηση και την έγκριση για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών.

Η Ινδονησία άνοιξε την αγορά της σε κουτί βοδινό κρέας από τη Βραζιλία το 2020 και επέκτεινε αυτήν την πρόσβαση εγκρίνοντας άλλα 11 εργοστάσια βοείου κρέατος στη Βραζιλία να ξεκινήσουν τις εξαγωγές νωρίτερα φέτος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ινδονησίας έχουν μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγής βοοειδών και βοείου κρέατος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα καθώς η τιμή των αυστραλιανών βοοειδών αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά το κόστος μεταφοράς παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική βιωσιμότητα της εισαγωγής βοοειδών σε Ινδονησία από τη Βραζιλία.

Το Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε επίσης μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας ακολούθησε την Ινδονησία και έκανε ένα βήμα παραπέρα, αναστέλλοντας όλες τις εισαγωγές βοοειδών από την Αυστραλία εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Παρά τα νέα αυτά, η Beef Central κατανοεί ότι εξακολουθούν να προγραμματίζονται αποστολές από την Αυστραλία για τη Μαλαισία αυτή την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποστολές που βρίσκονται ήδη στην αλυσίδα εφοδιασμού και έχουν εγκριθεί για απόπλου έχουν επιτραπεί να προχωρήσουν.

Τον Ιούλιο η εξαγωγική δραστηριότητα στο Βιετνάμ αυξήθηκε επίσης, με 20.668 βοοειδή να αποστέλλονται για τον μήνα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του όγκου να αποστέλλεται από το Townsville (9820 κεφάλια) και το Broome (8286 κεφάλια).

Συνολικά 15.807 βοοειδή στάλθηκαν από το Townsville στην Ινδονησία τον Ιούλιο, αλλά αυτό ήταν πριν ανακοινωθεί ως μία από τις εγκαταστάσεις καραντίνας εξαγωγών στο Queensland με τρέχουσα διαπίστευση για την προετοιμασία βοοειδών για εξαγωγή στην Ινδονησία – τα ναυπηγεία Dalrymple στο Charters Towers. τέσσερα γιάρδες ανέστειλε η Ινδονησία στις 30 Ιουλίου.

Άλλοι εξαγωγικοί προορισμοί τον Ιούλιο ήταν η Κίνα, η οποία πήρε 7299 βοοειδή και οι Φιλιππίνες που εισήγαγαν 3289 βοοειδή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις