Περίπου 4.500 εκτάρια ελαιώνων κάηκαν από τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Τις δύο εβδομάδες του καύσωνα που έβρασαν την Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου ακολούθησαν δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, έκαψαν δασικές και αγροτικές εκτάσεις και στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 40 ºC για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, στεγνώνοντας τη γη και δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την έκρηξη δασικών πυρκαγιών.

«Ήταν ένας πρωτόγνωρος καύσωνας που κράτησε 15 ημέρες, ο οποίος δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν στη χώρα», δήλωσε ο μετεωρολόγος Γιώργος Παπαβασιλείου." Μετά το πρώτο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, παρατηρήσαμε την ταχεία αύξηση της ευφλεκτότητας ήδη τις πρώτες μέρες. Το εντυπωσιακό ήταν ότι επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη Μεσόγειο ».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκταρίων ελιών, καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στη χώρα τον Ιούλιο.

Η Δυτική Αττική, η περιοχή της Μαγνησίας στην κεντρική Ελλάδα, η νότια Εύβοια, η Ρόδος στο Αιγαίο και η Κέρκυρα στο Ιόνιο έχουν νιώσει τη μανία των καταστροφικών πυρκαγιών.

Πυροσβέστες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τους Έλληνες ομολόγους τους να περιορίσουν τις πυρκαγιές.

Η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και γνωστός τουριστικός προορισμός, ήταν μεταξύ των ελληνικών περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές.

Καίγοντας για πάνω από 10 ημέρες, οι φλόγες κατέστρεψαν σπίτια στα χωριά Ασκληπιείο και Γεννάδι και απανθρακώθηκαν μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης, κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού.

«Είμαστε σε πόλεμο με τη φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο." Έχουμε βιώσει την καταστροφή σε πολλές περιοχές και, δυστυχώς, πιο πρόσφατα στη Ρόδο. Το νησί έχει πληγωθεί».

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη καταγραφή των ζημιών, η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο κατέκαψε 50.000 ελαιόδεντρα, μαζί με 2.500 οικόσιτα ζώα και κυψέλες μελισσών.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) δημοσίευσε βίντεο που απεικονίζει την ουλή εγκαύματος της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως φαίνεται από το διάστημα.

Περίπου 20.000 ντόπιοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από τους πληγέντες οικισμούς όπως το Κιοτάρι και το Ασκληπιείο και πολλά τουριστικά θέρετρα, σε αυτό που περιγράφηκε ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει δει ποτέ η χώρα.

Στο ορεινό χωριό Απόλλωνα στο κέντρο του νησιού, ο ιδιοκτήτης του μύλου Γιώργος Τσακαλιός μετράει τις πληγές που προκλήθηκαν στους ελαιώνες της περιοχής από τις πυρκαγιές.

«Κάθε μέρα, βγαίνω στους ελαιώνες γύρω από το χωριό για να εκτιμήσω τη ζημιά στα ελαιόδεντρα», είπε ο Τσακαλιός στους Olive Oil Times.

«Βασιζόμαστε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ελαιόδεντρα μας για τα προς το ζην αφού δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες εδώ και αυτό το μέρος της Ρόδου δεν είναι τουριστικό», πρόσθεσε." Δυστυχώς, η φωτιά έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην τοπική οικονομία της περιοχής. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, περίπου 15.000 ελαιόδεντρα υπέκυψαν στις φλόγες μόνο στην περιοχή μας».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές δικαιούνται οικονομική αποζημίωση 160 ευρώ ανά κατεστραμμένο ελαιόδεντρο.

Ο Τσακαλιός, ωστόσο, υποστήριξε ότι τα μέτρα αποκατάστασης για τους ελαιώνες του νησιού θα αποδειχθούν πιο εποικοδομητικά από οποιαδήποτε οικονομική στήριξη.

«Η υποστήριξη πουυποσχέθηκε η κυβέρνηση είναι άσκοπη», είπε." Το να δώσουμε μόνο χρήματα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα δέντρα μας, μερικά από τα οποία ήταν ηλικίας αιώνων. Το κράτος πρέπει να καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση των καμένων ελαιώνων μας».

«Επιπλέον, τα ελάφια περιφέρονται στη Ρόδο σε μεγάλους αριθμούς και όποια νεαρή ελιά φυτευόταν δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει», πρόσθεσε ο Τσακαλιός." Άγρια φυτά και γρασίδι δεν υπάρχουν μετά τις πυρκαγιές και τα ελάφια ζουν με οτιδήποτε βρουν τώρα. Πρέπει να υπάρχει κάποιος φράκτης για να τους κρατήσει μακριά».

Στη δυτική Πελοπόννησο, πυρκαγιές ξέσπασαν σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Αρκετοί οικισμοί εκκενώθηκαν καθώς οι φλόγες κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις υπαίθρου και καλλιέργειες και πλησίασαν επικίνδυνα τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Οι αρχές ενεργοποίησαν το αυτοματοποιημένο σύστημα πυρόσβεσης που ήταν εγκατεστημένο στο σημείο σε περίπτωση που οι φλόγες έβγαιναν εκτός ελέγχου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είχε προηγουμένως απειληθεί από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 , η οποία κατέκλυσε περισσότερα από 5.000 εκτάρια ελαιόδεντρων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργόπουλο, δήμαρχο της σύγχρονης πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν ήδη σε άλλες δύο πυρκαγιές κοντά ήταν ο λόγος που ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και η σύγχρονη πόλη παρέμειναν ανέπαφα.

«Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές στις Καρούτες και στην Παλιοβαρβάσαινα, που είχαν ήδη αεροπλάνα στον αέρα, οι φλόγες θα είχαν φτάσει στον οικισμό μας και στον αρχαιολογικό χώρο», είπε ο δήμαρχος." Αυτό είναι που μας έσωσε."

Ο τοπικός βραβευμένος παραγωγός Αλέξης Καράμπελας της AMG Karabelas , που εδρεύει κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, είπε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας γλίτωσαν για λίγο από τη φωτιά.

«Οι φλόγες μας πλησίασαν έως και 2 χιλιόμετρα, αλλά ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να τις περιορίσουν», είπε ο Καράμπελας στους Olive Oil Times.“ Ήταν μια τρομερή εμπειρία.”

Άλλοι παραγωγοί στην περιοχή περιέγραψαν την αρνητική, μακροχρόνια επίδραση των πυρκαγιών στη βιομηχανία ελαιολάδου της χώρας.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την πυρκαγιά του Ιουλίου, αλλά η πυρκαγιά του 2021 μας έθεσε σχεδόν εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο τοπικός παραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Γιάννης Γκούβας στους Olive Oil Times." Η φλόγα κατέκαψε μέρος του μύλου μου και πολλούς ελαιώνες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου. Έχασα όχι μόνο τα ελαιόδεντρα μου, αλλά και τους πελάτες μου που δεν έμειναν χωρίς ελιές να τρυγήσουν και να αλέσουν».

«Το κράτος παρείχε κάποια οικονομική βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να μας αποζημιώσει για τις απώλειες που έχουμε υποστεί», πρόσθεσε." Οποιαδήποτε νεαρά ελαιόδεντρα φυτευτούν θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις