Κινήσεις Αυγενάκη για κόψιμο του «γόρδιου δεσμού» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οριστικό «τέλος» στα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποφασισμένος να βάλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, που έχουν ως αποτέλεσμα να δρουν εις βάρος των αγροτών και να δυσχεραίνουν περαιτέρω το δύσκολο έργο τους.

Κάτι το οποίο φάνηκε τόσο από τις προτεραιότητες που ο ίδιος έθεσε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και από τις παρεμβάσεις του για επίλυση λειτουργικών προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άμεση εντολή που έδωσε για έκδοση των εγκυκλίων που λύνουν το πρόβλημα επιλογής των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) για τους κτηνοτρόφους αλλά και το ζήτημα που είχε προκύψει με τις προθεσμίες για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με την εντολή που έδωσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Αυγενάκης ο οργανισμός προχώρησε άμεσα στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να επιλέξουν οι ίδιοι τα οικολογικά σχήματα που επιθυμούν μέσα από μια απλοποιημένη διαδικασία.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το ΥΠΑΑΤ στο Agrocapital «μόλις δυο μήνες από την ανάληψη του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου». 

Επιπλέον, δόθηκε παράταση έως τις 11 Σεπτεμβρίου, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία αγροτών και να μη χαθούν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Στόχος της εν λόγω ενέργειας είναι να διευκολύνει, αφενός όλους τους εμπλεκόμενους αγρότες- προκειμένου κανείς από τους παραγωγούς να μη χάσει τα χρήματά του- και αφετέρου να αποσυμφορήσει τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία πασχίζουν να διαχειριστούν τη στενότητα του χρόνου και τον μεγάλο όγκο δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το ΥΠΑΑΤ, προτεραιότητα του κ. Αυγενάκη αποτελεί η θωράκιση της διαφάνειας, της τάξης και της εύρυθμης λειτουργείας του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι αποφασισμένος να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να ξεπερασθούν αντιλήψεις, αστοχίες ή και παθογένειες του χθες, καθώς στόχος του είναι μόνο η εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε δικαιούχου και η διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των αγροτών.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει «σε αυτά δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με συμφέροντα και με «αρρωστημένες» νοοτροπίες».

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πλήρης σύνδεση του ΟΣΔΕ με τον gov.gr, καθώς έτσι εκτιμάται ότι διασφαλίζεται και δικαιότερη αλλά και ταχύτερη καταβολή των επιδοτήσεων, ένα ζήτημα που αποτελεί χρόνια πληγή για τους παραγωγούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις