Νέες τροποποιήσεις στην αγροτική πολιτική της Γερμανίας

Τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν σε προτάσεις για τη βελτίωση του καταλόγου των οικολογικών συστημάτων, ενός νέου μέσου στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την επιβράβευση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, η απορρόφηση των οποίων ήταν μέχρι στιγμής χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.

Τα οικολογικά συστήματα είναι από τις σημαντικότερες καινοτομίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Καθώς αυτά αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, οι γεωργοί μπορούν να λάβουν πρόσθετα κονδύλια της ΚΑΠ με αντάλλαγμα την εφαρμογή κλιματικών ή περιβαλλοντικών μέτρων από έναν κατάλογο που ορίζει κάθε κράτος μέλος.

Σύμφωνα με το Euractiv, δεδομένου ότι τα καθεστώτα αυτά στη Γερμανία έχουν αξιοποιηθεί από πολύ λιγότερους αγρότες απ’ ό,τι αναμενόταν, τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας – σε διαβούλευση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – συμφώνησαν την Τρίτη (26 Ιουλίου) σε μια κοινή θέση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τροποποιηθεί αυτός ο κατάλογος για το 2024, ώστε να καταστεί η συμμετοχή στα καθεστώτα πιο ελκυστική.

Οι προτάσεις που υπέβαλαν τα ομόσπονδα κρατίδια αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας της χώρας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με πιθανές προσαρμογές του γερμανικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

«Η χρήση των νέων κανονισμών από τον γεωργικό τομέα υπολείπεται σαφώς των προσδοκιών», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Γεωργίας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Werner Schwarz (CDU), ο οποίος προεδρεύει σήμερα της Διάσκεψης των υπουργών Γεωργίας.

Πρέπει να υπάρξουν «αυξήσεις πριμοδοτήσεων και απλοποιήσεις στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας», πρόσθεσε ο Schwarz.

Στο κείμενο τα ομόσπονδα κρατίδια υποστηρίζουν την ευελιξία για την αύξηση των επιπέδων πριμοδότησης στο 130% του ποσού που προβλέπεται για το 2024.

Υψηλότερα ασφάλιστρα

Με την αύξηση των ασφαλίστρων, ένας από τους στόχους είναι να διασφαλιστεί η εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ. Με άλλα λόγια, εάν συμμετέχουν λιγότερες εκμεταλλεύσεις, αλλά η καθεμία λαμβάνει περισσότερες επιδοτήσεις, ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πλήρως.

Οι περιβαλλοντολόγοι είχαν προηγουμένως ταχθεί κατά της απλής αύξησης των πριμοδοτήσεων για τα οικολογικά καθεστώτα, εάν αυτό δεν συνεπαγόταν αυξημένα περιβαλλοντικά οφέλη.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανική Ένωση Αγροτών (DBV) υποστήριξε ότι οι υψηλότερες πριμοδοτήσεις ήταν απαραίτητες για να καταστούν τα εθελοντικά μέτρα οικονομικά αποδοτικά.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσθετες επιδοτήσεις που συνοδεύουν τη «διατήρηση των πρακτικών αγροδασικής διαχείρισης» θα πρέπει να γνωρίσουν ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση – από 60 ευρώ σε 200 ευρώ ανά εκτάριο.

Αυτό το οικολογικό σχήμα, το οποίο περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων και ξυλωδών φυτών στα χωράφια, υιοθετήθηκε από τον μικρότερο αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων – μόνο περίπου 50 συνολικά σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, τα ομόσπονδα κρατίδια σχεδιάζουν να απλοποιήσουν τις απαιτήσεις για διάφορα οικολογικά καθεστώτα, όπως οι μόνιμοι βοσκότοποι και η καλλιέργεια ποικιλόμορφων καλλιεργειών.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές για το 2024 είναι «μόνο η αρχή» τόνισε ο Schwarz.

«Για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2025, πρέπει να υπάρξει άλλη μια κριτική εξέταση όσον αφορά τον σχεδιασμό καθώς και τα επίπεδα πριμοδότησης για τα βιολογικά καθεστώτα», δήλωσε.

«Για μένα είναι τότε ιδιαίτερα σημαντικό ότι πρέπει να υπάρχει ένα ελκυστικό βιολογικό καθεστώς για τις γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις με βοσκοτόπια», πρόσθεσε.

Η DBV είχε επικρίνει προηγουμένως ότι σημαντικές βελτιώσεις στην προσφορά για τις εκμεταλλεύσεις βοσκοτόπων και βοσκοτόπων δεν επιδιώκονται ήδη από το 2024, αλλά μόνο μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις