Ε.Ε.: Εγκρίθηκε η νομοθετική πρόταση για την αποκατάσταση της φύσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριακά μια επίμαχη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση και προστασία της φύσης στα κράτη μέλη της.

Σε μια σκληρή μάχη μεταξύ δεξιών και αριστερών πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νέα νομοθεσία έλαβε 336 κοινοβουλευτικές ψήφους υπέρ και 300 κατά, ενώ 13 μέλη του κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο «Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης» είναι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα το 2030, ένα σύνολο συστάσεων που στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, περισσότερο από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση. Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην αποκατάσταση θα επέστρεφε μεταξύ 8 και 38 ευρώ σε υπηρεσίες οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζεται από την επιτροπή ως" ο πρώτος σε ολόκληρη την ήπειρο, ολοκληρωμένος νόμος του είδους του", τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης τουλάχιστον στο 20% της γης και της θάλασσας τους έως το 2030.

Επιπλέον, έως το 2050, τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύπτουν όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης.

Μια μέρα πριν από την ψηφοφορία, εκατοντάδες αγρότες διαδήλωσαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τον νέο νόμο. Από την άλλη πλευρά, ακτιβιστές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Γκρέτα Τούνμπεργκ, προέτρεψαν τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν τον νόμο.

Οι επιτροπές Αλιείας και Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν προηγουμένως απορρίψει το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην επιτροπή Περιβάλλοντος για να προχωρήσει.

Ως αποτέλεσμα, και σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, η νομοθεσία μπήκε στην ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου με τη σύσταση να καταργηθεί. Ωστόσο, κατάφερε να λάβει την έγκριση από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι μια τεράστια κοινωνική νίκη», είπε ο César Luena, κεντροαριστερός ευρωβουλευτής από την Ισπανία, υπεύθυνος για την πρόταση." Αυτός είναι ένας νόμος για λογαριασμό της φύσης. Δεν είναι νόμος εναντίον κανενός προσώπου».

Το νέο νομοσχέδιο συνάντησε έντονη αντίδραση από δεξιές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η μεγαλύτερη ομάδα νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ακροδεξιά Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

«Λιγότερη γη για τους αγρότες, λιγότερη θάλασσα για τους ψαράδες, λιγότερη δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις και λιγότερα ευρωπαϊκά προϊόντα και θέσεις εργασίας για τους πολίτες μας», δήλωσε η Rosanna Conte, Ιταλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα Identity and Democracy." Αυτές είναι οι βαριές επιπτώσεις των προτάσεων που περιέχονται σε έναν κανονισμό διαποτισμένο από ιδεολογία και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη φύση."

Ωστόσο, το δεξιό μέτωπο του κοινοβουλίου υπέστη ρωγμές, με ορισμένα μέλη του ΕΛΚ να απομακρύνονται από τη θέση της ομάδας να υποστηρίξει τον προτεινόμενο κανονισμό.

«Δεν μπορώ, με καλή συνείδηση, καλή πίστη, να ψηφίσω κατά αυτού του νόμου», δήλωσε η Φράνσις Φιτζέραλντ, Ιρλανδή ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ." Θα πρέπει να έχουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε τελικά σε μια αποδυναμωμένη έκδοση του αρχικού νόμου, με τροπολογίες για την κατάργηση της αποκατάστασης των ευρωπαϊκών τυρφώνων και την καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου έως ότου πραγματοποιηθεί επίσημη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επισιτιστικής ασφάλειας.

Το αγροτικό λόμπι Copa-Cogeca είπε ότι ο νόμος παραμένει" ουσιαστικά κακώς προετοιμασμένος, στερείται προϋπολογισμού και θα παραμείνει ανεφάρμοστος για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών.

Οι διεθνείς περιβαλλοντικοί οργανισμοί χαιρέτησαν τον νέο κανονισμό ως ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία της φύσης της Ευρώπης.

«Αυτή η ψηφοφορία δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να αποκατασταθεί και να αναπτυχθεί ό,τι έχει απομείνει», δήλωσε ο Špela Bandelj, διευθυντής του έργου για τη βιοποικιλότητα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Greenpeace." Καθώς άλλος ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας πλήττει την Ευρώπη , είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό τροφίμων, θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας.

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με τα κράτη μέλη για την εξάλειψη των διατάξεων του κανονισμού και την οριστικοποίηση του κειμένου.

Μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να υποβάλουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης στην Επιτροπή εντός δύο ετών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις