Ρωσία – Τουρκία – Κατάρ χτίζουν συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Κατάρ ετοιμάζουν μια νέα συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, μετά την απόφαση της Μόσχας να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία, η Ρωσία και το Κατάρ βρίσκονται σε συνομιλίες για τη σύναψη νέας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη. 

Προβλέπει ότι η Ρωσία προμηθεύει με τα σιτηρά της κυρίως αφρικανικά έθνη, με το Κατάρ να παρέχει χορηγία για τις προμήθειες και την Τουρκία να αναλαμβάνει την ευθύνη για τον συντονισμό της συμφωνίας.

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ στις 22 Ιουλίου 2022. 

Επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που είχαν αποκλειστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία. Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παγιδεύτηκαν στα σιλό της χώρας, προκαλώντας άνοδο των τιμών των τροφίμων, καθώς και φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των λιμανιών της στην περιοχή της Οδησσού, ενώ η Μόσχα εξασφάλισε εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις