«Τέλος εποχής» για τον εξαγωγέα βοοειδών SEALS

Ένας από τους μακροβιότερους εξαγωγείς βοοειδών της Αυστραλίας, η South East Asian Livestock Services (SEALS) παρέδωσε οικειοθελώς την άδεια εξαγωγής της, κλείνοντας ένα διάσημο κεφάλαιο στο βόρειο ζωντανό εμπόριο.

Η SEALS ιδρύθηκε το 1996 από τον πρωτοπόρο εξαγωγέα John Kaus και τον θρυλικό αγοραστή βοοειδών με βάση την NT Sid Parker, οι οποίοι και οι δύο έφεραν στην εταιρεία δεκαετίες επαγγελματικής εμπειρίας από τη βόρεια ποιμενική βιομηχανία μέχρι την εμπορία βοοειδών στη ΝΑ Ασία.

Για ένα τέταρτο του αιώνα η SEALS ήταν σημαντικός παίκτης στο εμπόριο, δημιουργώντας ισχυρή βάση πελατών στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και το Μπρουνέι.

Η Yarra Corporation με έδρα τη Σιγκαπούρη αγόρασε ένα μερίδιο ελέγχου στην εταιρεία το 2017, με τον κ. Kaus να πεθαίνει 12 μήνες αργότερα.

Σε πρόσφατη επιστολή προς τους πελάτες, ο Γενικός Διευθυντής της SEALS Simon Hopwood επιβεβαίωσε ότι η SEALS είχε οικειοθελώς παραιτηθεί από την αυστραλιανή άδεια εξαγωγής ζωικού κεφαλαίου της στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Hopwood είπε ότι από την εξαγορά του από τη Yarra το 2017, τόσο η SEALS όσο και η μητρική της εταιρεία επανεξετάζουν τις δραστηριότητες του ομίλου, ειδικά εν μέσω αστάθειας της αγοράς.

«Η SEALS έχει αντιμετωπίσει σημαντικές εμπορικές δυσκολίες που έχουν προκαλέσει όλους τους εξαγωγείς ζώων και τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ρεκόρ υψηλών τιμών των βοοειδών στην Αυστραλία, του αυξανόμενου ρυθμιστικού κόστους και των σημαντικών διαταραχών της αγοράς που προκύπτουν από τον COVID-19», είπε ο κ. Hopwood (αριστερά).

Ενώ η δήλωση ανέφερε ότι η Yarra θα διατηρήσει την υπάρχουσα αυστραλιανή άδεια εξαγωγής ζωικού κεφαλαίου, η Beef Central κατανοεί ότι είναι απίθανο η άδεια να χρησιμοποιηθεί για να επανενταχθεί στο άκρως ανταγωνιστικό εμπόριο τροφοδοσίας/σφαγής του βορρά.

Το buy-in της Yarra έγινε σε μια εποχή που ορισμένοι υφιστάμενοι εξαγωγείς και νέοι παίκτες τοποθετήθηκαν για την πολυαναμενόμενη έναρξη των εξαγωγών ζωντανών ζωοτροφών και βοοειδών σφαγής στην Κίνα, ένα εμπόριο που δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις αρχικές προσδοκίες.

Αυτό άφησε τους εξαγωγείς να ανταγωνιστούν στην υπάρχουσα αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σύσφιξης των όγκων, η οποία οδήγησε πολλούς παίκτες να αποσυρθούν από το εμπόριο.

Ο κ. Hopwood, ο οποίος εντάχθηκε στη SEALS το 2019 με εκτεταμένη εμπειρία σε επίπεδο διαχείρισης στον τομέα των εξαγωγών κρέατος της Αυστραλίας, θεωρείται ότι έχει αποδεχτεί έναν ανώτερο ρόλο σε έναν σημαντικό μεταποιητή.

«Αυτό το νέο κεφάλαιο για τη Yarra θα συνεχίσει να προωθεί και να διατηρεί τις βασικές αξίες των SEALS», είπε ο κ. Hopwood.

Τα νέα αντιπροσωπεύουν περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των αυστραλιανών εξαγωγέων ζώων, καθώς το αυξανόμενο ρυθμιστικό κόστος και το κόστος αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου καθεστώτος ανάκτησης κόστους της DAFF, συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο εμπόριο.

Το αυξανόμενο κόστος της γραφειοκρατίας έχει χτυπήσει ενώ οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς παραμένουν σοκαρισμένοι από την πορεία των τιμών ρεκόρ για τα βοοειδή ταΐστρας του βορρά τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τους ιστορικά χαμηλούς όγκους και τώρα τον νέο έλεγχο βιοασφάλειας καθώς η Ινδονησία παλεύει με την αφθώδη νόσο και Νόσος Οζώδους Δέρματος.

Η επίσημη έξοδος της SEALS εξακολουθεί να αφήνει τους εναπομείναντες εξαγωγείς να ανταγωνίζονται σε έναν σχετικά πολυσύχναστο χώρο συναλλαγών με τον όγκο των ζωντανών εξαγωγών του βορρά να αναμένεται να παραμείνει υποτονικός για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις