Γρίπη των πτηνών: Η πτηνοτροφία πρέπει να αναδιαρθρωθεί

Ο τομέας της βιομηχανικής πτηνοτροφίας πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά για να σταματήσει η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, αναφέρει μια έκθεση που υποστηρίζει ότι τα άγρια ​​πτηνά είναι θύματα και όχι οι κύριοι φορείς της νόσου.

Η γρίπη των πτηνών ξεφεύγει από τον έλεγχο και εξαπλώνεται από εντατικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με αναφορά της ομάδας εκστρατείας Compassion in World Farming (CIWF).

Τα υπερπλήρη υπόστεγα παρέχουν ένα τέλειο μέρος για μετάλλαξη και εξάπλωση των ιών, υποστηρίζει. Αντίθετα, τα κοτόπουλα πρέπει να διατηρούνται σε πολύ μικρότερα σμήνη και να τους δίνεται περισσότερος χώρος.

Η έκθεση προτείνει ένα σχέδιο δράσης τριών σημείων: μαζικός εμβολιασμός των πουλερικών για να σταματήσει η εξάπλωση. ριζική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας για την εκτροφή υγιέστερων πτηνών σε καλύτερα περιβάλλοντα· και αλλαγή του τρόπου εκτροφής των χοίρων, όπως λέει, οι χοίροι που εκτρέφονται στο εργοστάσιο μπορούν να λειτουργήσουν ως «δοχεία ανάμειξης» για τη δημιουργία νέων ιών χοίρων, πτηνών και ανθρώπων.

Το CIWF απέστειλε επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτρέποντάς τους να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Ο επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής της, Peter Stevenson, δήλωσε: «Η γρίπη των πτηνών είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που χτυπάει. Αν δεν ξυπνήσουμε και λάβουμε επείγουσα δράση για να τερματίσουμε την εργοστασιακή γεωργία, απλά δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την ταχεία εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο ή να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σοβαρής ανθρώπινης πανδημίας.

«Το να στριμώχνουμε ζώα μαζί σε εργοστασιακές φάρμες όχι μόνο είναι εντελώς απάνθρωπο, αλλά δημιουργεί το τέλειο μέρος για τη γρίπη των πτηνών και άλλους ιούς να εξαπλωθούν και να μεταλλαχθούν σε πιο επικίνδυνα στελέχη».

Η RSPCA συμφώνησε ότι η βιομηχανική πτηνοτροφική μονάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Ο Δρ Marc Cooper, επικεφαλής των ζώων εκτροφής της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για τερματισμό της εντατικής εκτροφής και θέλουμε να δούμε όλα τα εκτρεφόμενα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, να διατηρούνται σε υψηλότερες συνθήκες καλής διαβίωσης, καθώς και τη χρήση πιο ανθεκτικών, υψηλότερων φυλές ευημερίας.

«Η βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων εκτροφής έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον καλύτερο έλεγχο των ασθενειών. Όταν τα ζώα διατηρούνται εντατικά και χρησιμοποιούνται φυλές που έχουν εγγενή προβλήματα υγείας, τα ζώα είναι πιο πιθανό να έχουν υπονομευμένο ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες. Επομένως, η γεωργία υψηλότερης ευημερίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών».

Σημείωσε ότι η χρήση εμβολίων ήταν αυτή τη στιγμή πειραματική. «Χαιρετίζουμε κάθε έρευνα για πιθανούς εμβολιασμούς που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής ασθένειας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα αποτελεσματικά εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος πολύ μακριά για να καρποφορήσουν, επομένως είναι σημαντικό η ευημερία των πτηνών να προστατεύεται πολύ καλύτερα τώρα», είπε.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την εξάλειψη του ιού πρέπει να είναι ένας συνδυασμός εμβολιασμών, πρακτικών καλλιέργειας υψηλότερης ευημερίας, που περιλαμβάνει πιο εύρωστες φυλές και εξαιρετική βιοασφάλεια».

Ο Richard Griffiths, ο διευθύνων σύμβουλος του British Poultry Council, ανταπέδωσε την έκθεση. Είπε: «Η γρίπη των πτηνών μεταφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από αποδημητικά πτηνά. Ως αποτέλεσμα, εξαπλώνεται στον πληθυσμό των οικόσιτων άγριων πτηνών. Κανένα πτηνό δεν έχει γρίπη των πτηνών όταν πηγαίνει στο αγρόκτημα. Όλα τα περιστατικά προέρχονται από έξω από το αγρόκτημα μέσω εισβολής άγριων πτηνών. Όταν ανιχνεύεται ασθένεια, το αγρόκτημα θανατώνεται έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Επομένως, οι μέθοδοι παραγωγής σε εσωτερικούς χώρους δεν βοηθούν στην εξάπλωση της ασθένειας.

«Η σύγχυση του ελέγχου ασθενειών με τη γνώμη σας για τον τρόπο παραγωγής τροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας ανεύθυνος τρόπος προσέγγισης του πρωταρχικού μας ενδιαφέροντος εδώ: η διασφάλιση της υγείας των πτηνών μας και η βιωσιμότητα ενός συστήματος τροφίμων παγκόσμιας κλάσης που παράγει θρεπτικά και οικονομικά τρόφιμα. Σε αυτούς τους καιρούς, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ».

Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο εκτρεφόμενα πτηνά έχουν πεθάνει ή θανατωθεί παγκοσμίως λόγω της γρίπης των πτηνών από το 2021. Πολλά ήταν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής (κοτόπουλα κρέατος) που είχαν περιοριστεί στενά μεταξύ τους σε τεράστια υπόστεγα ή όρνιθες ωοπαραγωγής κλεισμένες σε κλουβιά με έκταση περίπου μέγεθος ενός φύλλου χαρτιού Α4.

πηγη:theguardian.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις