Γερμανία: Μειωνει το αποτ΄ύπωμα CO2 στις καλλιέργειες δημητριακών

Η Yara Γερμανίας, ο όμιλος Bindewald & Gutting Milling Group και η Harry-Brot υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο την απαλλαγή της καλλιέργειας δημητριακών στη Γερμανία από τον άνθρακα μέσω της χρήσης πράσινων λιπασμάτων. Για το σκοπό αυτό, η νορβηγική αμμωνία που παράγεται με υδροηλεκτρική ενέργεια θα υποστεί επεξεργασία στο Ροστόκ.

Ήδη από την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, οι συμβεβλημένοι αγρότες του ομίλου Bindewald & Gutting Milling θα χρησιμοποιούν το πράσινο λίπασμα της Yara σε μια έκταση περίπου 1.600 εκταρίων. 

Το λίπασμα θα παράγεται από πράσινη αμμωνία στο εργοστάσιο της Yara στο Ροστόκ της Γερμανίας.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο για την εξαγωγή αμμωνίας, η πράσινη αμμωνία παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική ή η ηλιακή ενέργεια. 

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη λήψη του απαραίτητου υδρογόνου για τη σύνθεση της αμμωνίας μέσω ηλεκτρόλυσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα λίπασμα με έως και 90% μειωμένο αποτύπωμα CO2, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Yara Γερμανίας, και οι εννέα εγκαταστάσεις του ομίλου Bindewald & Gutting Milling Group και η Harry-Brot υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με κοινό στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 στην παραγωγή δημητριακών. 

Η συνεργασία θα βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων, ξεκινώντας από τα λιπάσματα έως τις πωλήσεις και φτάνοντας τελικά στους τελικούς καταναλωτές.

Οι Γερμανοί θέλουν μια παραγωγή τροφίμων φιλική προς το κλίμα

Μελέτη της IPSOS που έγινε για λογαριασμό της Yara αποκάλυψε ότι το 74% των Γερμανών καταναλωτών επιθυμεί η συσκευασία των προϊόντων να αναγράφει το αποτύπωμα CO2, ενώ το 53% είναι πρόθυμο να πληρώσει επιπλέον για τρόφιμα που παράγονται με μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων. 

Με τη χρήση πράσινου λιπάσματος, το αποτύπωμα CO2 των σιτηρών μπορεί να μειωθεί έως και 30%, προσφέροντας στους καταναλωτές μια βιώσιμη επιλογή τροφίμων και υποστηρίζοντας την παραγωγή φιλική προς το κλίμα.

Μια πρόσθετη μείωση των εκπομπών στον αγρό είναι εφικτή μέσω της βελτιστοποιημένης διαχείρισης των λιπασμάτων, που ενσωματώνει την ισορροπημένη θρέψη των καλλιεργειών, την επιλογή της πιο αποτελεσματικής μορφής αζώτου και τη λίπανση ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καλλιεργειών. 

Με την ενσωμάτωση αυτών των προσεγγίσεων με τα ψηφιακά εργαλεία γεωργίας ακριβείας της Yara, η εταιρεία παρέχει στους συνεργάτες της μια ολοκληρωμένη λύση λίπανσης, η οποία συμπληρώνεται από την εμπειρία δεκαετιών στον τομέα αυτό.

Ο Benoît Lamaison, SVP της επιχειρηματικής μονάδας της ηπειρωτικής Ευρώπης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον όμιλο Bindewald & Gutting Milling Group και την Harry-Brot: "Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μας ξεκινά επίσημα το πρώτο έργο στη Γερμανία που χρησιμοποιεί τη λύση πράσινου λιπάσματος της Yara, η οποία βασίζεται σε αμμωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Ανυπομονούμε για τη συνεργασία και ελπίζουμε ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές συνεργασίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων".

"Η συνεργασία μας με τον όμιλο Bindewald & Gutting Milling Group και την Harry-Brot είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την απεξάρτηση της γερμανικής γεωργίας από τον άνθρακα. Είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς μπορεί να μετασχηματιστεί η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, όχι μόνο όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των τροφίμων καλούνται και καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον πράσινο μετασχηματισμό της γεωργίας, αλλά και οι πολιτικοί που προωθούν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", προσθέτει ο Marco Fleischmann, διευθύνων σύμβουλος της Yara Γερμανίας.

Σημαντική μείωση του αποτυπώματος CO2 από το χωράφι μέχρι τα ψημένα προϊόντα

Με εννέα εγκαταστάσεις και περίπου 500 υπαλλήλους, ο Όμιλος Μύλων Bindewald & Gutting είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς αλεύρων στη Γερμανία. 

Με γνώμονα τους στόχους βιωσιμότητας, ο όμιλος μύλων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει το αποτύπωμα CO2 των σιτηρών του και να παρακολουθήσει το αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος. 

Για τους ίδιους, η συνεργασία με τη Yara αποτελεί λογική επέκταση της μακροχρόνιας δέσμευσής τους για την επιδίωξη πιο βιώσιμων πρακτικών παραγωγής κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Ως ηγέτης της αγοράς στο ψωμί και τα προϊόντα αρτοποιίας, η Harry-Brot επιδιώκει συνεχώς καινοτόμες πρακτικές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Με γνώμονα την ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα, η εταιρεία εξελίσσεται διαρκώς. 

Στο πλαίσιο της σύμπραξης του έργου, θα μετατρέψει το αλεύρι που προκύπτει σε υψηλής ποιότητας προϊόντα διατροφής, καλύπτοντας έτσι την πλήρη αλυσίδα αξίας από τις πρώτες ύλες έως τα ράφια των παντοπωλείων.

"Η αποφυγή και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής μας για τη βιωσιμότητα. Ενώ εργαζόμαστε συνεχώς για τη μείωση των εκπομπών CO2 των πεδίων 1 και 2, με σύντομες διαδρομές παράδοσης και μεταφοράς και αποτελεσματική παραγωγή, εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τη γεωργία και τους προμηθευτές μας όσον αφορά τις εκπομπές του πεδίου 3. Αν τα καταφέρουμε, ξεκινώντας από τη λίπανση, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές ακριβώς εκεί όπου ανέκαθεν συνέβαινε ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών της αλυσίδας εφοδιασμού μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το καινοτόμο έργο", εξηγεί ο Norbert Lötz, διευθύνων σύμβουλος παραγωγής και τεχνολογίας της Harry-Brot.

Οι εταίροι ανυπομονούν για τη στενή συνεργασία και ελπίζουν σε ένα φαινόμενο έλξης στον τομέα, ώστε η κοινή προσέγγιση για τη μείωση του αποτυπώματος CO2 στην καλλιέργεια δημητριακών να αναπαραχθεί και από άλλους φορείς.

Τι είναι το αποτύπωμα CO2;

Το αποτύπωμα CO2 παρέχει ένα μέτρο της φιλικότητας ενός προϊόντος προς το κλίμα, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του. 

Σε αυτόν τον υπολογισμό, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς. Για να ληφθεί υπόψη η διαφορετική επίδραση των διαφόρων αερίων του θερμοκηπίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιπτώσεις τους μετατρέπονται σε ισοδύναμα CO2 (CO2 eq).

Αποτύπωμα CO2 των αζωτούχων λιπασμάτων

Σήμερα τα ορυκτά λιπάσματα της Yara με βάση τα νιτρικά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία έχουν ήδη αποτύπωμα άνθρακα περίπου 50 έως 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με τα περισσότερα λιπάσματα εκτός ΕΕ, χάρη στη χρήση μιας καταλυτικής διεργασίας βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας (ΒΔΤ) που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Yara και αργότερα μοιράστηκε με άλλους παραγωγούς. 

Η χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινων λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 80 έως 90 % περαιτέρω. 

Οι υπολογισμοί του ανθρακικού αποτυπώματος των λιπασμάτων της Yara επαληθεύονται από την DNV, έναν ανεξάρτητο πάροχο υπηρεσιών διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης. 

Η Yara εργάζεται σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής για να μειώσει τον εναπομένοντα αντίκτυπο στο κλίμα, για παράδειγμα, επιτρέποντας επίσης τη χρήση ανακυκλωμένων θρεπτικών ουσιών και βελτιώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων παραγωγής της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις