Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του ελαιολάδου

Το λάδι λαδάκι λένε οι καταναλωτές που βλέπουν την τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν τερματισμό στο ράλι ανόδου της τιμής του, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη, όπως λένε, λόγω καιρικών συνθηκών.

Οι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές στα λάδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για να βρουν την πιο συμφέρουσα τιμή. Άλλοι προτιμούν τις συσκευασίες του ενός λίτρου, άλλοι τις μεγαλύτερες προκειμένου να έχουν όφελος στο πορτοφόλι τους.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Χριστίνα Συμεωνίδου βρήκε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε 2 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 5,28 έως και 14 ευρώ το λίτρο, ενώ οι επιλογές από το καλάθι του νοικοκυριού  ξεκινούν από 7,05 έως 9,31 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έλαια και λίπη κατέγραψαν μεταβολή 10,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Οι εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία ελληνικού ελαιολάδου αύξησε τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και κατ’ επέκταση την τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο παραγωγός πουλούσε τον Οκτώβριο του 2022 προς 3,5 ευρώ το λίτρο με την τιμή να σκαρφαλώνει σήμερα στα 8,5 ευρώ!

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται στην τιμή του ελαιολάδου στους νέους τιμοκαταλόγους που θα θέσουν σε ισχύ τα σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα.
Πηγή: Ertnews.gr
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις