Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους αγροτών: Δεν είστε μόνοι

Την ανάγκη ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την περιοδεία του στη Μαγνησία.
 
Τόσο σε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς του νομού όσο και επισκεπτόμενος τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, που υπέστη σοβαρές ζημιές από εκτόξευση βλήματος από διπλανή αποθήκη πυρομαχικών, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε προς τους αγρότες ότι δεν είναι μόνοι, αλλά επισήμανε ότι και οι ίδιοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
 
Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα που υπάρχει μέχρι σήμερα ότι το ΥΠΑΑΤ είναι ένα υπουργείο επιδοτήσεων.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι πλέον καταβάλλονται σε λίγους μήνες σε σχέση με την πάροδο τριετίας ή τετραετίας στο παρελθόν. «Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κράτους προς τον πολίτη. Το κράτος πλέον είναι δίπλα στους αγρότες, δίπλα στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός.
 
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι από το ΠΑΑ στην Περιφέρεια γίνονται 230.000 έργα ή δράσεις ύψους 2,3 δις ευρώ. και σημείωσε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας για τα ζητήματα της Κρατικής Αρωγής ξεκίνησε από την περίπτωση του Ιανού. Αναφέρθηκε στα αρδευτικά έργα που γίνονται μέσω ΠΑΑ και στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, χαρακτηρίζοντας τον Λευτέρη Αυγενάκη υπουργό της δημιουργικής ανατροπής.
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στον Οργανισμό πρέπει να γίνει εντός του επομένου τριμήνου, αλλά με σταθερά βήματα καθώς «ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να εκδίδει ακάλυπτες επιταγές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το μέλλον της Ελλάδας δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο. Το μέλλον της Ελλάδας είναι η συνεργασία», σημείωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, επισήμανε την ανάγκη οι πόροι της ΚΑΠ να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες.
 
Νωρίτερα ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό ΔΗΜΗΤΡΑ που υπέστη σοβαρές ζημιές από εκτόξευση βλήματος από διπλανή αποθήκη πυρομαχικών. Ο υπουργός περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και είδε τις ζημιές.
 
Αμέσως μετά ο πρόεδρος Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Δήμητρα, Γιάννης Κίτσιος, δήλωσε:
 
«Με συγκινεί αυτή η ανταπόκριση που υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου. Να ευχαριστήσω και τον συντοπίτη μας υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Περιφερειάρχη μας, Κώστα Αγοραστό που ήταν εδώ από τον πρώτη στιγμή. Τη δεύτερη ημέρα μας έφεραν τρεις γεννήτριες για να μπορέσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα, τουλάχιστον να έχουμε ρεύμα στα κομπιούτερ και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Ήταν πολύ μεγάλη αυτή η καταστροφή και πολύ δύσκολη η κατάσταση.
 
Μέσα στην ατυχία ήμασταν τυχεροί που δεν καταστράφηκε όλο το εργοστάσιο, όλη η παραγωγή και έτσι θα μπορέσουμε μετά από 10 ημέρες να παραλάβουμε σταφύλια, 4 εκατ. κιλά σταφύλια από τους παραγωγούς. Να παραλάβουμε τα σταφύλια και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Βέβαια οι ζημιές είναι μεγάλες. Έτοιμο εμπόρευμα που είχαμε καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν καταστράφηκε το τσίπουρο και το κρασί που είχαμε στο δυτικό μέρος.
 
Οι ζημιές δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη. Θέλουμε την περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης κ. υπουργέ αλλά και τη στήριξη του καταναλωτικού κοινού για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Άλλωστε είμαστε ένας συνεταιρισμός 105 ετών».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, είπε:
 
«Η ΕΘΕΑΣ είναι εδώ, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επαναλειτουργία, στην ανασυγκρότηση, του ιστορικού συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, που τόση συνεισφορά έχει στην τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι ο συνεταιρισμός να λειτουργήσει σύντομα για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς για την οινοποίηση των σταφυλιών.
 
Να ευχαριστήσουμε και τον υπουργό, που πραγματικά από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΘΕΑΣ, μας κάλεσε να είμαστε και εμείς εδώ παρόντες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο καθένας από το πόστο του, θα κάνουμε  οτιδήποτε  περνάει από το χέρι μας για να λειτουργήσει και πάλι ο Συνεταιρισμός.
 
Και εδώ φαίνεται και η σημασία του συνεταιριστικού κινήματος, πόσο πρέπει να το κρατάμε ζωντανό, γιατί έχει διαχρονική παρουσία και προσφορά στην κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια.
 
Έχουμε προτάσεις που θα συζητήσουμε με τον Υπουργό. Ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
 
«Η Ελλάδα δοκιμάζεται, αλλά δεν το βάζει κάτω. Απ άκρη σε άκρη της χώρας έχουμε πολλές πυρκαγιές, που προκαλούν ζημιές, προκαλούν πόνο, προκαλούν στενοχώρια, οικονομική αιμορραγία, αλλά… και ένα μεγάλο πείσμα. Έτσι, όλοι μαζί, συνεργαζόμενοι, να κλείσουμε τις πληγές και να επαναφέρουμε την κανονικότητα. Και αυτό επιτυγχάνεται και εδώ. Με εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή ήρθε εδώ κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να στηρίξει τον κάθε πληγέντα. Πολύ περισσότερο τον Συνεταιρισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ένα συνεταιρισμό από τους παλαιότερους της χώρας μας με μεγάλη ιστορία και πολύ μεγάλη προσφορά. Θέλω να συγχαρώ για όλη τη δουλειά που έχουν κάνει ο Πρόεδρος, τα στελέχη, οι ίδιοι οι παραγωγοί, αλλά και η ΕΘΕΑΣ, με την οποία είμαστε θεσμικοί συνομιλητές και συνεργάτες. Πολύ σύντομα, όλοι μαζί, με την αλληλεγγύη που καλλιεργείται -γιατί έχουμε αγώνα, έχουμε έναν «ιδιόμορφο» πόλεμο και αυτή τη στιγμή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας -  να βοηθήσει ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε πολύ σύντομα, το καθετί να διορθωθεί και να προχωρήσει.
 
Η ζωή κυλά, εξελίσσεται γι αυτό και όταν συνεργαζόμαστε βρίσκουμε γρηγορότερα τον βηματισμό μας, κλείνουμε πληγές και επαναφέρουμε στην κανονικότητα την ίδια μας τη ζωή. Η κυβέρνησή μας και το ΥΠΑΑΤ είναι δίπλα σας, με όποιο τρόπο, όποια εργαλεία και δυνατότητες έχουμε.
 
Δεν τελειώνει η συνεργασία μας- ειδικά για τον αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού- μόλις κλείσουν οι κάμερες και φύγει από την επικαιρότητα το συμβάν αυτό. Είμαστε κοντά, διότι εκ των πραγμάτων συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αναδειχθεί- όπως είπε πολύ σωστά ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ- η αναγκαιότητα της συνεργατικότητας στον πρωτογενή τομέα.
 
Πρέπει να ενισχύσουμε οτιδήποτε υγιές υπάρχει και να παροτρύνουμε να δημιουργηθούν και  πολλά άλλα σχήματα υγιή, που πρώτο στόχο θα έχουν την καλή ποιότητα, την καλή παραγωγή, την καλή συνεργασία και φυσικά την εξέλιξη και την ανάδειξη των προϊόντων που παράγει η χώρα μας.
 
Είμαστε κοντά σας και μην ανησυχείτε. Είναι σημαντικό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν και τη δουλειά σας και τον αγώνα σας και τη στενοχώρια σας, αλλά δεν είστε μόνοι».
 
Σε παραγωγικές μονάδες και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ο Διονύσης Σταμενίτης
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα είπε, ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης φόρου 10% από την πλευρά της Αιγύπτου στις εισαγωγές τροφίμων αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων προϊόντων υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο ο οποίος επιβάλλει αυστηρές ποινές, ενώ για τους εργάτες γης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διευκολύνει τη μετάκλησή τους για μια πενταετία με ταχύτατη απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
 
Νωρίτερα ο Διονύσης Σταμενίτης επισκέφθηκε την Κτηνοτροφική Μονάδα Λεωνίδα Κίτσιου στη Νέα Αγχίαλο, το Κτήμα Χρήστου Μόσιου το οποίο ασχολείται με παραγωγή αμυγδάλου, και τη νέα επιχείρηση μεταποίησης Kalimera Foods με βάση τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής (αμύγδαλα και φιστίκι). Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκε επίσης το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Υγειονομικού Ελέγχου, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας και τη Νομαρχιακή μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Όπως τόνισε ο Διονύσης Σταμενίτης «Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με τελικό προορισμό την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών αλλά και την απλοποίηση συνολικά των διαδικασιών σχετικών με την αγροτική οικονομία».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις