Οι αυστραλιανές εξαγωγές προς την Κίνα ανθούν ξανά

Η κινεζική οικονομία μπορεί να μαλακώνει και οι τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν, αλλά οι εξαγωγές της Αυστραλίας στην Κίνα έφτασαν το ρεκόρ των 102,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χάρη στις μαζικές αποστολές συμπυκνώματος λιθίου.

Το λίθιο ξεπέρασε το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή της Αυστραλίας στην Κίνα μετά το σιδηρομετάλλευμα, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται στα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Πριν από δύο χρόνια, οι πωλήσεις λιθίου στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο έφτασαν μόνο τα 470 εκατομμύρια δολάρια.

Η Κίνα λαμβάνει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής λιθίου της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας την κυριαρχία της τόσο στην επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών όσο και στην ενεργειακή μετάβαση γενικότερα. Εκτός από την Κίνα, μόλις 2% πηγαίνει στο Βέλγιο και 1% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κορέα, σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας, Επιστήμης και Πόρων.

Ενώ η ανάπτυξη ενός σημαντικού νέου εξαγωγικού εμπορεύματος είναι ένα όφελος για την οικονομία, ειδικά σε μια εποχή που οι τιμές άλλων εξαγωγών πέφτουν, η κατάληψη της αγοράς λιθίου από την Κίνα έρχεται σε αντίθεση με την προειδοποίηση της νέας στρατηγικής κρίσιμων ορυκτών της Αυστραλίας για τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από έναν μόνο πελάτη.

Η στρατηγική δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι διακοπής των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ορυκτών ενισχύονται όταν η παραγωγή ή η επεξεργασία ορυκτών συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, εγκαταστάσεις ή εταιρείες». Η στρατηγική της Αυστραλίας ήταν να συνεργαστεί με «ομοϊδεάτες κυβερνήσεις» για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Λεπτομερή εμπορικά στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου δείχνουν ότι η διαφοροποίηση των εξαγωγικών αγορών κατά τη διάρκεια της διετούς εκστρατείας της Κίνας για οικονομικό καταναγκασμό της Αυστραλίας ήταν βραχύβια. Οι πωλήσεις στους περισσότερους από τους άλλους κύριους εμπορικούς εταίρους της Αυστραλίας μειώθηκαν απότομα καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα ανακάμπτουν.

Όταν η Κίνα ξεκίνησε την εκστρατεία οικονομικού καταναγκασμού της, η Αυστραλία σώθηκε από τους άλλους Ασιάτες εμπορικούς της εταίρους (βλ. διάγραμμα παρακάτω). Το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές της Αυστραλίας είχε κορυφωθεί στο 43% τον Μάιο του 2020, αλλά έπεσε στο 28% στα μέσα του περασμένου έτους.

Μερίδια των εξαγωγικών αγορών της Αυστραλίας, Ιανουάριος 2015 έως Ιούνιος 2023

Πηγή: Australian Bureau of Statistics (συνολικά κυλιόμενοι έξι μήνες).

Η χαλάρωση επικράτησε από την Ιαπωνία, της οποίας το μερίδιο των εξαγωγών της Αυστραλίας αυξήθηκε από 11% στα μέσα του 2020 σε 21% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, και από άλλες ασιατικές χώρες των οποίων το συνδυασμένο μερίδιο αυξήθηκε από 22% σε 34%, ξεπερνώντας άνετα την Κίνα.

Όμως, με το μερίδιο της Κίνας να σκαρφαλώνει ξανά στο 36% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το μερίδιο της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει ξανά στο 16% και η υπόλοιπη Ασία παίρνει τώρα μόλις 29%.

Οι πωλήσεις άνθρακα της Αυστραλίας στην Κίνα σταμάτησαν εντελώς το 2021 και το 2022, προκαλώντας τεράστιες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα. Η Κίνα άρχισε να αγοράζει άνθρακα από την Ινδονησία, η οποία στη συνέχεια μείωσε τις πωλήσεις της στην Ινδία και αλλού. Η Ινδία αύξησε τις αγορές της σε αυστραλιανό άνθρακα που προηγουμένως είχε πάει στην Κίνα.

Αυτές οι ροές έχουν πλέον αντιστραφεί. Οι αγορές της Ινδίας σε αυστραλιανό άνθρακα, για παράδειγμα, αυξήθηκαν από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, αλλά τώρα έχουν επιστρέψει σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα ξοδεύει τώρα περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα στον αυστραλιανό άνθρακα.

Η Κίνα επέστρεψε επίσης στην αγορά πετρελαίου από την Αυστραλία, με τις πωλήσεις να αυξάνονται από το μηδέν στα 860 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αν και δεν μπήκε ποτέ στη λίστα της Κίνας με τις απαγορευμένες αγορές από την Αυστραλία, οι εισαγωγές σιταριού και άλλων δημητριακών (εκτός κριθαριού) έχουν αυξηθεί γρήγορα από 500 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Τα εμπορικά στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν δείχνουν καμία αυστραλιανή εξαγωγή κριθαριού, για την οποία η Κίνα μόλις συμφώνησε να εγκαταλείψει τους τιμωρητικούς δασμούς της. Οι δασμοί παραμένουν στο κρασί και στα τέλη Ιουνίου, η Κίνα εξακολουθούσε να έχει απαγορεύσεις στο εμπόριο αυστραλιανών μεταλλευμάτων χαλκού, ροκανιδιών, ξυλείας και καραβίδας.

Οι συνολικές εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 22,4% το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την απότομη και συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.

Η σύλληψη από την Κίνα των εξαγωγών λιθίου της Αυστραλίας υπογραμμίζει την ένταση μεταξύ των οικονομικών δυνάμεων και της στρατηγικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ευνοεί τις επενδύσεις από δυτικά έθνη και η σαφής προτίμησή της είναι να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού με δυτικούς εταίρους που παρακάμπτουν την Κίνα.

Το Συμβούλιο Αναθεώρησης Ξένων Επενδύσεων έχει ανατρέψει τις προσπάθειες των κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην αυστραλιανή βιομηχανία κρίσιμων ορυκτών. Για παράδειγμα, έχει ασκήσει βέτο στις κινήσεις μιας εταιρείας που κατευθύνεται από έναν Κινέζο υπήκοο, την Astroid Australia, να αγοράσει το 90% της Alita Resources της εξόρυξης λιθίου και εμπόδισε τη Yuxiao Fund από το να αυξήσει το μερίδιο 9,9% της εταιρείας εξόρυξης σπάνιων γαιών Northern Minerals.

Ωστόσο, η Κίνα χτίζει την τεχνογνωσία της σε κρίσιμα ορυκτά από τη δεκαετία του 1980. Το ασυναγώνιστο προβάδισμα στην τεχνολογία επεξεργασίας και κατασκευής το καθιστά την προφανή επιλογή για τους αγοραστές που επιθυμούν ποιοτικά εξευγενισμένα κρίσιμα ορυκτά.

Γενικότερα, η συγκέντρωση των εξαγωγικών αγορών στην Κίνα εκθέτει την Αυστραλία στις επιπτώσεις τόσο της ύφεσης στην κινεζική οικονομία όσο και των μελλοντικών γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, όταν η αυστραλιανή οικονομία μετά βίας παρατήρησε τον αντίκτυπο των εμπορικών απεργιών της Κίνας, υπογραμμίζει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των διεθνών αγορών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις