Η Ινδία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ζάχαρης

Η Ινδία αναμένεται να απαγορεύσει στα εργοστάσια να εξάγουν ζάχαρη την επόμενη σεζόν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, διακόπτοντας τις αποστολές για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθώς η έλλειψη βροχής μείωσε τις αποδόσεις ζαχαροκάλαμου, δήλωσαν τρεις κυβερνητικές πηγές.

Η απουσία της Ινδίας από την παγκόσμια αγορά είναι πιθανό να αυξήσει τις τιμές αναφοράς στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που διαπραγματεύονται ήδη γύρω από τα υψηλά πολλών ετών, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω πληθωρισμό στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

«Η κύρια εστίασή μας είναι να εκπληρώσουμε τις τοπικές απαιτήσεις ζάχαρης και να παράγουμε αιθανόλη από πλεόνασμα ζαχαροκάλαμου», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες. «Για την ερχόμενη σεζόν, δεν θα έχουμε αρκετή ζάχαρη για να διαθέσουμε για ποσοστώσεις εξαγωγών».

Η Ινδία επέτρεψε στα εργοστάσια να εξάγουν μόνο 6,1 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού τους άφησε να πουλήσουν ρεκόρ 11,1 εκατομμυρίων τόνων την περασμένη σεζόν.

Το 2016, η Ινδία επέβαλε φόρο 20% στις εξαγωγές ζάχαρης για να περιορίσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Οι βροχές μουσώνων στις κορυφαίες περιοχές καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου της δυτικής πολιτείας Μαχαράστρα και της νότιας πολιτείας Καρνατάκα – που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής ζάχαρης της Ινδίας – ήταν έως και 50% κάτω από το μέσο όρο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το τμήμα καιρού στοιχεία που έδειξαν.

Οι αποσπασματικές βροχές θα μείωναν την παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2023/24 και θα μείωναν ακόμη και τη φύτευση για την περίοδο 2024/25, δήλωσε ένας αξιωματούχος του κλάδου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Οι τοπικές τιμές ζάχαρης εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δύο σχεδόν ετών, ωθώντας την κυβέρνηση να επιτρέψει στα εργοστάσια να πουλήσουν επιπλέον 200.000 τόνους τον Αύγουστο.

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων προκαλεί ανησυχία. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ζάχαρης εξαλείφει κάθε πιθανότητα εξαγωγών», δήλωσε άλλη κυβερνητική πηγή.

Ο πληθωρισμός λιανικής στην Ινδία εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στο 7,44% τον Ιούλιο και ο πληθωρισμός των τροφίμων στο 11,5% - το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών ετών.

Η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,3% σε 31,7 εκατομμύρια τόνους τη σεζόν 2023/24.

«Επιτρέψαμε στα εργοστάσια να εξάγουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης τα τελευταία δύο χρόνια», είπε η τρίτη κυβερνητική πηγή. «Αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε επαρκείς προμήθειες και σταθερές τιμές».

Η Ινδία εξέπληξε τους αγοραστές τον περασμένο μήνα επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές λευκού ρυζιού χωρίς μπασμάτι. Το Νέο Δελχί επέβαλε επίσης δασμό 40% την περασμένη εβδομάδα στις εξαγωγές κρεμμυδιών, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τις τιμές των τροφίμων ενόψει των πολιτειακών εκλογών αργότερα φέτος.

Ένας αντιπρόσωπος με έδρα τη Βομβάη και έναν παγκόσμιο εμπορικό οίκο είπε ότι η χαμηλότερη παραγωγή στην Ταϊλάνδη αναμένεται επίσης να μειώσει τις αποστολές και η μεγάλη παραγωγός Βραζιλία δεν θα μπορούσε να καλύψει μόνη της το κενό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις