Ινδία: Η λειψυδρία απειλεί τις καλλιέργειες οσπρίων

Η ινδική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις τιμές των οσπρίων με σύνεση, καθώς η καλλιεργούμενη έκταση έχει μειωθεί κατά 8%. Οι αγρότες σε βασικές περιοχές καλλιέργειας όπως η Καρνατάκα και η Μαχαράστρα έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειες εν μέσω έλλειψης βροχοπτώσεων έως και 77% αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη σπορά του kharif που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Υπουργείο Γεωργίας, η έκταση κάτω από όλα τα όσπρια είναι χαμηλότερη κατά 8,3% σε 117,44 lakh εκτάρια (lh) από τις 25 Αυγούστου έναντι 128,07 lh πριν από ένα χρόνο. 

Ακόμη και μεμονωμένα, και οι τρεις κύριες καλλιέργειες - arhar, urad και moong - έχουν σπαρθεί σε μικρότερη έκταση από πέρυσι.

Το moong (πράσινο γραμμάριο) καλύφθηκε σε 30,64 lh (-8,1%), το urad σε 31,10 lh (-13,81%) και το arhar σε 42,11 lh (-5,3%). Τα άλλα όσπρια (εκτός από το kulthi) είναι επίσης μειωμένα κατά πέντε τοις εκατό σε 13,34 lh.

Το Ρατζαστάν αποτελεί εξαίρεση

Ενώ το Ρατζαστάν ανέφερε αύξηση της έκτασης κατά 1,36 λίτρα, στις περισσότερες άλλες μεγάλες πολιτείες που καλλιεργούν όσπρια παρατηρήθηκε μείωση της έκτασης. 

Η Madhya Pradesh ανέφερε 3,58 lh λιγότερη έκταση, η Karnataka 3,15 lh, η Maharashtra 2,73 lh, η Uttar Pradesh 0,61 lh, η Telangana 0,46 lh, η Andhra Pradesh 0,44 lh και το Gujarat 0,40 lh.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας, οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου 1-25 Αυγούστου ήταν 77% χαμηλότερες από τις κανονικές στο Ρατζαστάν, 75% χαμηλότερες στην Καρνατάκα, 58% λιγότερες στη Μαχαράστρα και 28% λιγότερες στη Μάντια Πραντές.

Η χαμηλότερη στρεμματική έκταση φαίνεται να αντανακλάται στις τιμές των οσπρίων, καθώς η μέση λιανική τιμή λιανικής πώλησης του arhar dal σε όλη την Ινδία ανήλθε σε 140 Ρουπίες/kg, του urad dal σε 116 Ρουπίες /kg και του moong dal σε 112 Ρουπίες /kg. 

Σε σύγκριση με τις λιανικές τιμές πριν από έξι μήνες, το arhar dal έχει αυξηθεί κατά ένα τέταρτο, αλλά οι τιμές του moong dal και του urad dal έχουν αυξηθεί κατά επτά τοις εκατό και οκτώ τοις εκατό, αντίστοιχα.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης αυτών των τριών βασικών dals είναι υψηλότερες κατά έξι-26% σε σχέση με τις τιμές πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Καταναλωτών.

Σε έκθεσή της την Παρασκευή, η Kotak Economics Research δήλωσε ότι οι εβδομαδιαίες τιμές των οσπρίων αυξήθηκαν επτά φορές και μειώθηκαν έξι φορές από την 1η Ιουνίου, υποδεικνύοντας ότι η διακύμανση των τιμών επηρεάζεται περισσότερο από παράγοντες ζήτησης-προσφοράς παρά από τυχόν αρνητικά συναισθήματα.

Βασικός παράγοντας

Ωστόσο, οι έμποροι δήλωσαν ότι η έλλειψη tur και urad επηρεάζει τις τιμές των άλλων οσπρίων, αφού το chana (γραμμάριο Βεγγάλης) αυξήθηκε κατά έξι έως επτά Ρουπίες το κιλό στη λιανική αγορά τις τελευταίες ημέρες παρά τις υψηλότερες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας για την παραγωγή.

"Η παραγωγή θα είναι ένας βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τη συμπεριφορά των τιμών μετά τον Οκτώβριο. 

Αν και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την παραγωγή των καλλιεργειών μπορεί να έρθουν τον επόμενο μήνα, οι έμποροι θα περιμένουν με ενδιαφέρον τις αφίξεις των mandi (αγορά), καθώς θα είναι πιο αυθεντικές για να υποδείξουν μια τάση", δήλωσε ο Anurag Desai, αναλυτής τιμών τροφίμων στην Jaipur.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι η σπορά paddy είναι υψηλότερη κατά τέσσερα τοις εκατό στις 384 lh και μόνο 15 lh λιγότερες από την κανονική έκταση της περιόδου. 

Σε αντίθεση με τα όσπρια, όπου το παράθυρο σποράς έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να συγκεντρωθούν μόνο τα στοιχεία, η μεταφύτευση του ορυκτελαίου συνεχίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου Η συνολική έκταση όλων των καλλιεργειών του kharif έφτασε τις 1053,6 lh, δηλαδή 3,63 lh περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις