Αγγλία: Σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιόμετρα φρακτών

Χιλιάδες μίλια φράχτες της Αγγλίας που είναι πλούσιοι σε άγρια ζώα θα μπορούσαν να απειληθούν για να καλυφθούν νέα κενά στη γεωργική πολιτική, προειδοποίησε ο φιλανθρωπικός οργανισμός για την προστασία των Πουλιών (RSPB).

Οι υγιείς, καλά διαχειριζόμενοι φράχτες παρέχουν ενδιαιτήματα και πηγές τροφής για πουλιά, ζωύφια και θηλαστικά και δημιουργούν ένα δίκτυο διαδρόμων άγριας ζωής μέσα στην ύπαιθρο, καθώς και απορροφούν άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι απειλούμενοι κίτρινοι σφυριχτές, οι νυχτερίδες και οι σκαντζόχοιροι συγκαταλέγονται μεταξύ των ειδών άγριας ζωής που βασίζονται στους φράχτες, σύμφωνα με έκθεση της RSPB.

Τα 547.000 χιλιόμετρα φρακτών που διασχίζουν την αγγλική ύπαιθρο προσφέρουν επίσης οφέλη για τους αγρότες, από την παροχή καταφυγίου για τα ζώα μέχρι το βιότοπο για τα ωφέλιμα έντομα που βοηθούν στη γονιμοποίηση των καλλιεργειών και στη φυσική καταπολέμηση των παρασίτων.

Όμως, καθώς η Αγγλία μετατοπίζεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ σε ένα σύστημα μετά το Brexit, το οποίο ανταμείβει τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες γης για δημόσια αγαθά όπως η φιλική προς τη φύση διαχείριση της γης, θα προκύψουν κενά στο επίπεδο προστασίας, προειδοποιεί η έκθεση.

Στο πλαίσιο του συστήματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, τα μέτρα "πολλαπλής συμμόρφωσης" για να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί που έπαιρναν πληρωμές πληρούσαν τα ελάχιστα περιβαλλοντικά πρότυπα κάλυπταν περίπου 240.000 μίλια φρακτών.

Τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα οδήγησαν στην αποκατάσταση και δημιουργία σχεδόν 37.000 μιλίων φρακτών σε όλη την Αγγλία.

Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των πληρωμών και των μέτρων πολλαπλής συμμόρφωσης θα διακοπεί το 2024, στο πλαίσιο της μετάβασης από το καθεστώς της ΕΕ που βασιζόταν κυρίως στην έκταση της καλλιεργούμενης γης.

Και ενώ η διαχείριση των φρακτών περιλαμβάνεται στο μελλοντικό "κίνητρο βιώσιμης γεωργίας" (SFI), το οποίο στοχεύει να αντικαταστήσει το παλιό σύστημα, δεν θα επιτύχει 100% υιοθέτηση, προειδοποίησε η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε να αφήσει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα φρακτών, δήλωσε η RSPB.

Θα εξαρτώνται από τους κανονισμούς για τους φράχτες που θεσπίστηκαν το 1997 για να σταματήσουν την μεγάλη κλίμακας απώλεια φρακτών μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 1990, αλλά αυτοί δεν προστατεύουν όλους τους υπάρχοντες φράχτες και μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αναφέρει επίσης ότι τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Defra) να πληρώσει για την προστασία των φρακτών -χρηματοδοτώντας ουσιαστικά απλές, συνήθεις δραστηριότητες ή για την πρόληψη ζημιών- αντιπροσωπεύει κακή αξία για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα πρέπει να ανταμείβει δράσεις που υπερβαίνουν τα αναμενόμενα ως μέρος της ορθής πρακτικής, όπως η αποκατάσταση και η ενίσχυση των φρακτών, υποστηρίζει η έκθεση

Και αναφέρει ότι κάθε 1 λίρα που επενδύεται στη φύτευση φρακτών -στη σωστή θέση- θα αποφέρει 3,92 λίρες σε οφέλη στην ευρύτερη οικονομία, ενώ η αύξηση κατά 40% της κάλυψης των φρακτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει στη δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας σε μια περίοδο 30 ετών μέσω της φύτευσης και της συντήρησης.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εκθέσει τα σχέδιά της για την ανάκαμψη της φύσης στην Αγγλία σε ένα πράσινο βιβλίο στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε η RSPB και κάλεσε τους υπουργούς να το χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν και να βασιστούν στην υπάρχουσα προστασία των φρακτών.

Ο ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής της RSPB, Φίλιπ Κάρσον, δήλωσε: "Οι φυτοφράχτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη φύση και το κλίμα, υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα άγριας ζωής και αποθηκεύοντας σημαντικές ποσότητες άνθρακα.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι ζωτικοί οικότοποι προστατεύονται τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Εάν χαθούν οι τρέχουσες προστασίες, αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους φράχτες και για την ήδη ταλαιπωρημένη άγρια ζωή της υπαίθρου μας".

Χρειάζεται επείγουσα δράση για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία των αγροτικών οικοτόπων, παράλληλα με κίνητρα που συμβάλλουν πραγματικά στην αποκατάσταση της φύσης και του περιβάλλοντος.

Και πρόσθεσε: "Ωστόσο, η πληρωμή για δραστηριότητες που προηγουμένως αποτελούσαν καθολική απαίτηση αντιπροσωπεύει κακή σχέση ποιότητας-τιμής, κοστίζοντας δεκάδες εκατομμύρια λίρες των φορολογουμένων χωρίς να αποφέρει κανένα πρόσθετο όφελος.

"Η χρηματοδότηση θα ήταν πολύ καλύτερο να δαπανηθεί σε πιο φιλόδοξες δράσεις, όπως η αποκατάσταση, η ενίσχυση και η δημιουργία φρακτών", είπε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε: "Τα ορόσημα σχέδια μας για έναν ανανεωμένο γεωργικό τομέα θα μας επιτρέψουν να ανταμείψουμε τους αγρότες για το έργο που επιτελούν διαχειριζόμενοι κάθε μέτρο φρακτών στις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο και με τρόπο που να είναι κατάλληλος για την περιοχή τους.

"Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τα υψηλά περιβαλλοντικά μας πρότυπα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης".


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις