Υποχρεωτική αμειψισπορά στους αγρούς αραβοσίτου στις Σέρρες

Eφαρμογή υποχρεωτικής αμειψισποράς στους αγρούς αραβοσίτου για την αντιμετώπιση του  επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera στην Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ. (28/2/2014).
 
Μετά την έκδοση της με αρ. πρωτ. 23631/18-11-2013 απόφασης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Σερρών σχετικά με την λήψη μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera στην Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ και ενόψει της προετοιμασίας της νέας καλλιεργητικής περιόδου, υπενθυμίζεται σε όλους τους παραγωγούς αραβοσίτου ότι στην Π.Ε. Σερρών οριοθετήθηκε προσβεβλημένη ζώνη η οποία εκτείνεται σε όλη την Π.Ε. εκτός από μία ζώνη 10 Km στα σύνορα με τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας που αποτελεί ζώνη περιστολής.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση:

Στην προσβεβλημένη ζώνη

-    στους αγρούς με αραβόσιτο να πραγματοποιείται αμειψισπορά με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μόνο μία φορά ( 1:2 ).
-    να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
 -   να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
 -   να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte (χρήση επικαλυμμένου σπόρου, εντομοκτόνων εδάφους - ψεκασμού φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Στην  ζώνη περιστολής:               

 -   στους αγρούς με αραβόσιτο πραγματοποιείται αμειψισπορά με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μόνο μία φορά ( 1:2 ).
-    να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών  αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
 -   να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
 -   να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte (χρήση επικαλυμμένου σπόρου, εντομοκτόνων εδάφους - ψεκασμού φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
 -   ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτ. Οικον. και Κτηνιατρ. στα τηλ. 2321355224 και 2321355136.             

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις