Ουκρανία: Λιγότερες σπορές σιταριού αλλά περισσότεροι ελαιούχοι σπόροι το 2024

Οι Ουκρανοί αγρότες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη σπαρμένη έκταση χειμερινής ελαιοκράμβης για το 2024 σε 1,9 εκατομμύρια εκτάρια ρεκόρ, αλλά ενδέχεται να μειώσουν τη σπαρμένη έκταση χειμερινού σιταριού, όπως έδειξε έρευνα του υπουργείου Γεωργίας τη Δευτέρα.

Η έρευνα ανέφερε ότι το 45% των αγροτών δεν σχεδιάζει να μειώσει την έκταση της χειμερινής σποράς, ενώ το 38% θα την αυξήσει και το 14% δεν θα σπείρει χειμερινές καλλιέργειες, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

"Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν σχεδιάζει να αλλάξει σημαντικά την έκταση των χειμερινών καλλιεργειών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο", ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στις εξαγωγές των σιτηρών της, ζήτησε από τους αγρότες να αναφέρουν τα σχέδια σποράς τους για το 2024, ώστε να διαμορφωθούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την περίοδο 2024/25.

Είπε ότι στην έρευνα συμμετείχαν 2.403 αγρότες και παραγωγοί γεωργικών προϊόντων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η σύνθεση των χειμερινών καλλιεργειών ενδέχεται να αλλάξει και οι παραγωγοί θα μπορούσαν να μειώσουν το μερίδιο του σιταριού και του κριθαριού, αλλά να αυξήσουν την έκταση της χειμερινής ελαιοκράμβης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έκταση του χειμερινού κριθαριού μπορεί να μειωθεί πιο σημαντικά - κατά 5,4%.

Είπε ότι η συνολική έκταση των χειμερινών καλλιεργειών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,5 εκατ. εκτάρια, ή 8%, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

"Η ελαιοκράμβη παραμένει ο βασικός παράγοντας για την επέκταση των εκτάσεων σποράς, με τη φυτεμένη έκταση κάτω από αυτήν να αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 40% σε 1,9 εκατομμύρια εκτάρια ρεκόρ", ανέφερε το υπουργείο.

Η Ουκρανία, ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς ελαιούχων σπόρων παγκοσμίως, έσπειρε συνολικά 1,4 εκατομμύρια εκτάρια εαρινής και χειμερινής ελαιοκράμβης για τη συγκομιδή του 2023 και οι αγρότες έχουν ήδη αλωνίσει 3,99 εκατομμύρια τόνους ελαιοκράμβης μέχρι στιγμής το 2023.

Η χώρα παραδοσιακά εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ελαιοκράμβης.

Η Ουκρανία έχει επίσης ολοκληρώσει τη συγκομιδή σιταριού του 2023, το 95% του οποίου είναι χειμερινό σιτάρι. 

Οι αγρότες συγκομίζουν 21,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού από 4,6 εκατομμύρια εκτάρια.Αναλυτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει τη χειμερινή σπορά του 2024.

Σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σιτηρών, η παραγωγή της Ουκρανίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε περίπου 56 εκατομμύρια τόνους το 2023 από 53 εκατομμύρια τόνους το 2022 χάρη στην υψηλότερη απόδοση.

Η Ουκρανία καταναλώνει μόνο περίπου 17 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ανά εποχή και πρέπει να εξάγει το υπόλοιπο, αλλά οι αποστολές έχουν επηρεαστεί από τον αποκλεισμό των μεγάλων θαλάσσιων λιμένων της από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επέτρεπε τις εξαγωγές αυτές κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, καθώς η Ρωσία απομακρύνθηκε από αυτήν, λέγοντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά της για τη χαλάρωση των κυρώσεων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία μπορεί επί του παρόντος να εξάγει περιορισμένες ποσότητες μέσω μικρών ποτάμιων λιμανιών στον Δούναβη και μέσω των δυτικών χερσαίων συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έχει αναγκάσει τους Ουκρανούς παραγωγούς να προσαρμόσουν τα σχέδια σποράς τους και να στραφούν από καλλιέργειες σιτηρών σε ελαιούχους σπόρους, οι οποίοι είναι ακριβότεροι αλλά παράγουν μικρότερο όγκο.

Η Ουκρανία έχει ήδη μειώσει την έκταση σποράς καλαμποκιού υπέρ του ηλίανθου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις