Ρωσία: "Ζυγίζει" το ενιαίο έμποριο λιπασμάτων για να ενισχύσει την τιμολογιακή δύναμη

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας εμπορικής εταιρείας για την εξαγωγή λιπασμάτων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στην τιμολόγηση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ιδέα προτάθηκε τον Ιούλιο από τον ιδρυτή της UralChem PJSC Dmitry Mazepin, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, αρνούμενοι να κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες. 

Έκτοτε συζητήθηκε από τον υπουργό Βιομηχανίας Denis Manturov και τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin, δήλωσαν οι άνθρωποι και ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση.

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν είναι σαφές πότε θα συζητηθεί ξανά η πρόταση, είπαν και οι τρεις άνθρωποι.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια. Η υπηρεσία Τύπου της Uralchem δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την πρόταση.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, με την παραγωγή της να αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ετήσιας κατανάλωσης.

Ενώ οι εταιρείες λιπασμάτων δεν έχουν συμπεριληφθεί στις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω της σημασίας τους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τα λιμάνια της Βαλτικής έχουν σταματήσει να διαχειρίζονται τα περισσότερα προϊόντα, συμβάλλοντας στη μείωση των αποστολών. 

Η έξοδος παγκόσμιων ναυτιλιακών εταιρειών, ορισμένων διεθνών τραπεζών και ασφαλιστών από τη Ρωσία έχει επίσης δυσκολέψει την αποστολή αγαθών στο εξωτερικό.

Ορισμένοι μεγάλοι κατασκευαστές λιπασμάτων δεν υποστηρίζουν την ιδέα από την ανησυχία ότι θα βλάψει τις επιχειρήσεις, είπαν δύο από τους ανθρώπους. 

Οι εξαγωγές των περισσότερων τύπων λιπασμάτων έχουν ήδη ανακάμψει στα προπολεμικά τους επίπεδα, οπότε οι παραγωγοί δεν βλέπουν πώς η πρόταση θα τους ωφελήσει, είπαν οι άνθρωποι.

Μια ενοποιημένη εμπορική εταιρεία θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο στα έσοδα από τις εξαγωγές και να της επιτρέψει να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια τιμολόγηση. 

Η Ρωσία έχει απαιτήσει ομαλότερους όρους εξαγωγών για τους παραγωγούς λιπασμάτων της στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αποκατάσταση μιας συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την οποία η Μόσχα εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα.

Οι εταιρείες εμπορεύονται επί του παρόντος τα προϊόντα τους μέσω της Ελβετίας και άλλων τρίτων χωρών. 

Η Ρωσία είχε προηγουμένως μια συμμαχία εμπορίας ποτάσας με τη Λευκορωσία που της επέτρεπε να ελέγχει το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων και τιμών του θρεπτικού συστατικού μέσω ανώτατων ορίων παραγωγής. 

Οι τιμές της ποτάσας κατέρρευσαν όταν η συμφωνία κατέρρευσε το 2013.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις