Ρύζι: Πώς μπορεί ο τομέας να αντιμετωπίσει τις διαταραχές της παγκόσμιας αγοράς

Εν μέσω του Ελ Νίνιο, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της πρόσφατης απαγόρευσης εξαγωγής λευκού ρυζιού μη μπασμάτι από την Ινδία στην παγκόσμια αγορά ρυζιού, εμπειρογνώμονες σε θέματα έρευνας για το ρύζι και τις τάσεις της αγοράς μοιράστηκαν τις προοπτικές και τις ιδέες τους σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού (IRRI) στις 23 Αυγούστου 2023, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά αν και αντέδρασε στην απαγόρευση των εξαγωγών, δεν πανικοβλήθηκε.

Οι εμπειρογνώμονες παρείχαν στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες σχετικά με το πώς να πλοηγηθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του ρυζιού αυτές τις ημέρες.

Οι συζητήσεις και οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι κύριοι λόγοι της Ινδίας για την απαγόρευση ήταν εγχώριοι, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών των τροφίμων, του υψηλού πληθωρισμού και μιας πιθανής έλλειψης ρυζιού λόγω του El Niño. 

Ωστόσο, καθώς η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού παγκοσμίως, ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται στην Ασία και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ, της Σενεγάλης, του Τόγκο, μεταξύ άλλων.

Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τις διάφορες προβλέψεις και εκτιμήσεις μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού τον Ιούλιο και τον τρόπο αντιμετώπισης των πιθανών προκλήσεων και επιπτώσεων. Οι γνώσεις τους υποστηρίχθηκαν από δεδομένα και εκτεταμένη έρευνα, μεταξύ άλλων από το Παγκόσμιο Μοντέλο Ρυζιού του IRRI (IGRM). Το IGRM είναι ένα εργαλείο που βασίζεται σε ένα πλαίσιο μερικής ισορροπίας και έχει χρησιμοποιηθεί για μελέτες εμπορικής πολιτικής για το ρύζι.

Το 2022, υπήρχαν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι εξαγωγών λευκού ρυζιού μη μπασμάτι από την Ινδία, δήλωσε ο επιστήμονας-οικονομολόγος του IRRI Harold Glenn Valera. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις του, υπήρξε αύξηση της τιμής του μπρέικερ της Ταϊλάνδης κατά 5% περίπου 20% ή ισοδύναμη με 110 δολάρια ανά τόνο. 

Ο Valera επεσήμανε ότι ενώ η αύξηση της τιμής ήταν σημαντική, δεν ήταν τόσο μαζική. "Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αντέδρασε αλλά δεν πανικοβλήθηκε", δήλωσε.

Ωστόσο, ο περιφερειακός διευθυντής Ασίας του Διεθνούς Κέντρου Πατάτας (CIP) Samarendu Mohanty δήλωσε: "Εάν η Ινδία δεν λάβει περαιτέρω μέτρα ή διατηρήσει την απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού μη μπασμάτι μέχρι τον επόμενο Μάιο, οι παγκόσμιες τιμές μπορεί να αυξηθούν ανάλογα με τη σοδειά του kharif (υγρή περίοδος)". Το ρύζι είναι η κύρια καλλιέργεια της υγρής περιόδου στην Ινδία. 

Ωστόσο, ο Mohanty δήλωσε επίσης ότι περαιτέρω δράση της Ινδίας, όπως φόρος εξαγωγής ή απαγόρευση εξαγωγής στο ρύζι parboiled, μπορεί πιθανόν να δημιουργήσει πανικό στην αγορά και να αυξήσει σημαντικά τις τιμές σε περίπου 200-300 δολάρια ανά τόνο.

Αντίκτυπος στους εξαγωγείς

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος David Dawe της Food Policy Analysis έδωσε κάποιες προοπτικές σχετικά με την απαγόρευση από την πλευρά των εξαγωγέων. "Υπάρχει ένα κόστος που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς... Το πρώτο είναι ότι πλήττει τους αγρότες τους, ότι θέτει ένα όριο στις τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες".

Πρόσθεσε ότι η επιβολή απαγόρευσης εξαγωγών μπορεί να διαβρώσει το μερίδιο αγοράς λόγω των ανταγωνιστών που έρχονται να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά για να εξαργυρώσουν τις αυξημένες τιμές και για να εδραιώσουν την αξιοπιστία της προσφοράς.

Ο Dawe δήλωσε επίσης ότι η απαγόρευση εξαγωγών μπορεί συνήθως να μειώσει το μέγεθος της εξαγωγικής αγοράς, δεδομένου ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο να γίνει κανείς αυτάρκης.

Μελέτη περίπτωσης των Φιλιππίνων: Νίνιο

Η Mercedita Sombilla, υφυπουργός Πολιτικής, Σχεδιασμού και Κανονισμών του Υπουργείου Γεωργίας των Φιλιππίνων, σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανησυχεί κυρίως για τις επιπτώσεις του El Niño, οι οποίες είναι ήδη αισθητές από το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των (πιθανών) επιπτώσεων

Στις Φιλιππίνες, από τις 23 Αυγούστου 2023, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Philippine Atmospheric Geophysical and Astronomical Services Administration (PAGASA) ανέφερε ότι "το μέτριο El Niño είναι παρόν στον τροπικό Ειρηνικό και θα ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες".

"Αναμένουμε συγκομιδή ακόμη και πριν από την κορύφωση του Ελ Νίνιο... Αλλά πρέπει ακόμη να αποθηκεύσουμε την παραγωγή με τις εισαγωγές", δήλωσε ο Sombilla. Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογήσει οι Φιλιππίνες περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να κάνει τις εισαγωγές, ζητώντας από το Γραφείο Τελωνείων των Φιλιππίνων να παρέχει μια "σούπερ πράσινη λωρίδα" για την αποφυγή συμφορήσεων στις εισαγωγές ρυζιού που εισέρχονται στη χώρα και την παροχή του ίδιου επιπέδου δασμών MFN (πλέον ευνοούμενο κράτος) για χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και άλλες χώρες.

Ο Sombilla πρόσθεσε ότι η εισαγωγή επιτρέπει σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες να έχουν αποθέματα ασφαλείας για οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό για τουλάχιστον 50 έως 60 ημέρες. Αυτό το ρυθμιστικό απόθεμα επιτρέπει στη χώρα να προετοιμαστεί για το Ελ Νίνιο που θα μπορούσε να επηρεάσει την εγχώρια παραγωγή, ειδικά αν πρόκειται να συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Επιπλέον, η Flordeliza Bordey, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια για Ειδικές Ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή του RCEF, PhilRice, Φιλιππίνες ανέφερε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν τη στήριξη της παραγωγής του 2023 από τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσουν τους τοπικούς αγρότες. Η στήριξη αφορά περίπου 800.000 εκτάρια γης που αναμένεται να φυτευτούν με ρύζι.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ρυζιού των Φιλιππίνων θα παράσχει επίσης υβριδική και λιπαντική στήριξη σε περίπου 842.000 εκτάρια αρδευόμενων εκτάσεων.

"Ενσωματώνουμε επίσης τις στρατηγικές μας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς σκοπεύουμε να αυξήσουμε το μερίδιο παραγωγής της ξηρής περιόδου σε σχέση με την υγρή περίοδο", δήλωσε ο Bordey.

"Αξιοποιούμε επίσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή αυτών των στρατηγικών. Έτσι, με ή χωρίς την απαγόρευση των εξαγωγών, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για τη βελτίωση της τοπικής παραγωγικής της ικανότητας", πρόσθεσε.

Αφρικανική εμπειρία: μια ευκαιρία για την εναρμόνιση των γεωργικών πολιτικών και των πολιτικών ελεύθερου εμπορίου

Η αφρικανική ήπειρος έχει βιώσει αρκετά σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια - το 2007, το 2008, το 2010, το 2011 και ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής IRRI-Αφρικής Abdel Ismail.

Η απαγόρευση εξαγωγής λευκού ρυζιού μη μπασμάτι από την Ινδία έπληξε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Νιγηρία. Ο Ismail πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να αξιοποιηθούν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός ρυζιού στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, στην υποσαχάρια Αφρική, επανεξετάζουν τη στρατηγική τους, καθώς πρέπει πραγματικά να βελτιώσουν την τοπική παραγωγή.

"Πρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του ρυζιού που παράγεται τοπικά για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το εισερχόμενο ρύζι από το εξωτερικό (της ηπείρου)", δήλωσε ο Ismail.

Ο Ismail πρότεινε επίσης ότι οι αφρικανικές χώρες πρέπει να εναρμονίσουν τις γεωργικές πολιτικές και να επιτρέψουν κάποιο είδος ελεύθερου εμπορίου για τις γεωργικές εισροές και τα εμπορεύματα, όπως το ρύζι.

Βιετνάμ: Αύξηση της παραγωγικότητας, της ποιότητας του ρυζιού εν μέσω εξωτερικών παραγόντων

Με την πάροδο των ετών, ενώ η έκταση για την παραγωγή ρυζιού στη χώρα μειώθηκε από 4,1 εκατομμύρια εκτάρια σε 3,8-3,9 εκατομμύρια εκτάρια, το Βιετνάμ κατάφερε να βελτιώσει την παραγωγικότητά του, επιτρέποντας στο έθνος να εξάγει προϊόντα αξίας περίπου 6-7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ο Nguyen Do Anh Tuan, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ, μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της γης του ρυζιού για συστήματα ρυζιού-γαρίδας, ρυζιού-ψαριού ή ρυζιού-λαχανικών.

Ο Anh Tuan επανέλαβε επίσης τον στόχο του Βιετνάμ να γίνει ένας διαφανής, υπεύθυνος και βιώσιμος προμηθευτής στον κόσμο, κάτι που έχουν δηλώσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Συστήματος Τροφίμων του ΟΗΕ το 2021.

Εν τω μεταξύ, η σταθεροποίηση των τιμών του ρυζιού στο εσωτερικό του Βιετνάμ αποτελείται από δύο κύριες στρατηγικές που επικεντρώνονται στη διασφάλιση ότι έχουν επαρκή προσφορά ρυζιού στο εσωτερικό, δήλωσε ο Anh Tuan. 

Η μία είναι η απαίτηση από τους εξαγωγείς να διατηρούν ένα ορισμένο μέρος της προσφοράς ρυζιού σε τοπικό επίπεδο πριν από τις εξαγωγές. 

Αυτό είναι ξεχωριστό από το δημόσιο εγχώριο απόθεμα ρυζιού που διαχειρίζεται η κυβέρνηση και το σύστημα που έχει θεσπιστεί για τη φτωχή εθνοτική μειονότητα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Τι θα επακολουθήσει για τον τομέα του ρυζιού

Στις 25 Αυγούστου, η Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περιορίσει τις εξαγωγές ρυζιού από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου για να ελέγξει τις εγχώριες τιμές, ενώ η Ινδία επέβαλε δασμό 20% στις εξαγωγές parboiled ρυζιού. Η Ινδία εξήγαγε περίπου 7,5 εκατομμύρια τόνους parboiled ρυζιού το 2022 με βάση τα στοιχεία του Trade Data Monitor.

Οι τρέχουσες διαταραχές της αγοράς αποτελούν ευκαιρία για την εμφάνιση νέων προμηθευτών εκτός Ασίας, όπως στη Νότια Αμερική και την Αφρική, δήλωσε ο Mohanty στο νέο του ιστολόγιο.

"Εάν οι παραγωγοί ρυζιού αναπτυχθούν εκτός Ασίας κυρίως για εξαγωγικούς σκοπούς, τότε οι χώρες αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές για επιχειρήσεις υπό όλες τις συνθήκες", έγραψε ο Mohanty. "Αυτό θα δώσει επίσης εμπιστοσύνη στις χώρες εισαγωγής να εξαρτώνται από το εισαγόμενο ρύζι και να μην πανικοβάλλονται όταν κάποια χώρα επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές".


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις