ΙΝΚΑ: Δυσοίωνες εκτιμήσεις στις τιμές σε βασικά είδη τροφίμων στο άμεσο μέλλον

Την ανιούσα θα τραβήξουν οι τιμές σε βασικά είδη τροφίμων στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη. 

«Θα πούμε και το ψωμί, ψωμάκι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο Action24, προειδοποιώντας τους καταναλωτές όχι μόνο για την ακρίβεια, αλλά και για τα φαινόμενα παραπλάνησης μέσω της χρήσης κατεψυγμένης ζύμης.

Όπως σημείωσε οι τιμές σε φρούτα εποχής, στο λάδι, αλλά και φυσικά στο ψωμί κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις. 

«Η ακρίβεια δυστυχώς δεν έκανε διακοπές, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας. Το τραπέζι είναι ακριβότερο από ό,τι το αφήσαμε τον Ιούνιο. Κάθε ημέρα ακριβαίνουν οι τιμές στα προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος είδαμε κάτι πρωτόγνωρο, αύξηση 50% στις τιμές των φρούτων εποχής. Τα λαχανικά είχαν 50% αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο» είπε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «Δεν θα πούμε μόνο το λάδι, λαδάκι. Θα πούμε και το ψωμί, ψωμάκι. Όχι μόνο λόγω της ακρίβειας, που ακόμη δεν έχει εισαχθεί νέα ποσότητα σιτηρών και η αλευροβιομηχανία αύξησε την τιμή των αλεύρων 7%-10%. Υπάρχουν ζητήματα παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα από κάποιους επιτήδειους που πουλάνε κατεψυγμένη ζύμη ως φρέσκια. Η παραπλάνηση αυτή έχει να κάνει και με το θέμα της υγείας».

«Την περασμένη εβδομάδα διάβασα ότι η Περιφέρεια Αττικής έβαλε 2.500 πρόστιμα σε φούρνους που πουλούσαν κατεψυγμένη σφολιάτα ως φρέσκια, γιατί δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα ταμπελάκια που προσδιορίζουν επακριβώς αν είναι κατεψυγμένη η ζύμη ή φρέσκια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλές μεγάλες αλυσίδες που εξαπατούν το καταναλωτικό κοινό. Πιστεύει ότι αγοράζει φρέσκο ψωμί ενώ κατ’ ουσίαν είναι από κατεψυγμένη ζύμη. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αφυπνίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Τέλος πρόσθεσε «Υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχει κερδοσκοπία. Αργά, πολύ αργά το αντιλήφθηκε η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η προηγούμενη ηγεσία έλεγε “δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, δεν υπάρχει ακρίβεια, γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι”. Έλεγχοι δεν γίνονταν, μόνο στα χαρτιά του υπουργείου, όχι στην αγορά. Είναι δυνατόν να πωλείται σήμερα 8-10 ευρώ η μπάμια;». 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις