Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Ζητάμε συγκεκριμένη πολιτική για να μην εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος

Χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για τα αγροτικά θέματα ζητά με ψήφισμά του από την πολιτεία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. 

‘Όπως τονίζεται «απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής από πλευράς πολιτείας οδήγησε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και των καλλιεργειών και στη συρρίκνωση των αγροτικών πληθυσμών. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχώς αυξανόμενο». 

Παράλληλα, διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή του συνόλου σχεδόν των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων (σταφίδα, αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά κ.α.), για διαφόρους λόγους και αιτίες, με κυριότερη τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται η ανάγκη άμεσης άλλαγής του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, με προοπτική κάλυψης κάθε ζημιάς στην παραγωγή από φυσική αιτία και με στόχο την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον αγρότη. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά από την πολιτεία να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική για τα αγροτικά θέματα, που θα έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου, σε εθνικό και πελοποννησιακό επίπεδο, την προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών υποδομών, την άρδευση, τις νέες καλλιέργειες, την ενημέρωση και την εξειδίκευση, την προώθηση των εξαγωγών κ.α ενώ ζητά να ελεγχθεί η δυνατότητα, ως προς την συνδεδεμένη ενίσχυση, της αύξησης της τιμής ανά στρέμμα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, νωρίτερα, το σώμα είχε ενημερωθεί από τους διευθυντές των 6 ΔΑΟΚ για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην φετινή αγροτική παραγωγή -σε αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά, μήλα, αχλάδια, κεράσια, σιτηρά-, με συνέπεια να προκύπτουν ζητήματα επιβίωσης των αγροτών και των καλλιεργητών καθώς το εισόδημά τους έχει ελαχιστοποιηθεί.

Οι αιτίες για τις ζημιές στην παραγωγή ποικίλουν και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο καύσωνας, οι ξαφνικές ισχυρές βροχοπτώσεις, το χαλάζι, η ακαρπία, ο περονόσπορος, η προβληματική άρδευση. 

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, αρκετές από τις ζημιές δεν τις καλύπτει ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου θα πρέπει, όπως επισημάνθηκε, να αναζητούνται άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε μέσα από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, είτε από το Ευρωπαικό Ταμείο Κλιματικής Κρίσης.

Δύο σχέδια ψηφίσματος, τέλος, κατέθεσαν -χωρίς κανένα από τα δύο να λάβει επαρκή αριθμό ψήφων- οι συνδυασμοί “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο” και “Ανταρσία στο Μωριά”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις